ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 253

Filem Cocoon: The Return

Cocoon: The Return ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1988. Filem Cocoon: The Return ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Daniel Petrie.

Filem College Road Trip

College Road Trip ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 2008. Filem College Road Trip ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Roger Kumble.

Hamilton (filem 1998)

Commander Hamilton ialah sebuah filem berbahasa Sweden & Inggeris & Russia yang mula ditayangkan pada tahun 1998. Filem Commander Hamilton ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Harald Zwart.

Commandment Keeper Church, Beaufort South Carolina, May 1940

Commandment Keeper Church, Beaufort South Carolina, May 1940 ialah filem dokumentari pendek 1940 yang memperlihatkan perkhidmatan keagamaan yang berlaku di komuniti Gullah Selatan Carolina. Filem dokumentari itu diarahkan oleh Zora Neale Hurston. ...

Filem Commando, 1985

Commando ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1985. Filem Commando ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Mark L. Lester.

Conan the Barbarian (filem 1982)

Filem Conan the Barbarian merupakan sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1982. Filem Conan the Barbarian ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah John Milius.

Conan the Barbarian (filem 2011)

Kisah Conan dari Cimmerian dan pengembaraannya merentasi benua Hyboria dalam pengembaraan bagi membalas dendam bagi pembunuhan bapanya dan penyembelihan perkampungannya.

Conan the Destroyer

Conan the Destroyer ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1984. Filem Conan the Destroyer ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Richard Fleischer.

Filem Condorman

Condorman ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1981. Filem Condorman ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Charles Jarrott.

Confessions of a Shopaholic (filem)

Confessions of a Shopaholic ialah sebuah filem romantik komedi Amerika Syarikat tahun 2009 diarahkan oleh P. J. Hogan berdasarkan siri novel Shopaholic oleh Sophie Kinsella. Filem ini dibintangi oleh Isla Fisher dan Hugh Dancy.

Congo (filem)

Congo ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1995. Filem Congo ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Frank Marshall.

The Conjuring

The Conjuring adalah filem seram tahun 2013 dari Amerika. Filem ini diarahkan oleh James Wan. Filem ini, yang dibintangi Vera Farmiga dan Patrick Wilson sebagai Ed dan Lorraine Warren, adalah berdasarkan kisah benar. Filem ini mengisahkan tentang ...

Contact (filem Amerika Syarikat 1997)

Contact ialah sebuah filem sains fiksyen Amerika Syarikat tahun 1997 diarahkan oleh Robert Zemeckis. Ia merupakan adaptasi novel tahun 1985 oleh Carl Sagan dengan tajuk yang sama. Jodie Foster melakonkan watak utama sebagai Dr. Eleanor "Ellie" Ar ...

Contagion

Contagion ialah filem thriler bencana Amerika Syarikat 2011 arahan Steven Soderbergh. Barisan pelakon termasuk Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne, Jude Law, Gwyneth Paltrow, dan Kate Winslet. Plot berkisarkan penyebaran virus yang d ...

Conversations with God

Conversations with God ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 2006. Filem Conversations with God ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Stephen Deutsch.

Cool Runnings

Cool Runnings ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1993. Filem Cool Runnings ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Jon Turteltaub.

Filem The Core

The Core ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 2003. Filem The Core ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Jon Amiel.

The Count of Monte Cristo (filem 2002)

The Count of Monte Cristo ialah sebuah filem bergenre pengembaraan dan drama produksi kerjasama United Kingdom, Amerika Syarikat dan Ireland tahun 2002 arahan Kevin Reynolds. Filem adaptasi novel Le Comte de Monte-Cristo karya Alexandre Dumas ini ...

Filem The Court Jester

The Court Jester ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1955. Filem The Court Jester ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Melvin Frank, Norman Panama.

Filem The Cowboys, 1972

The Cowboys ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1972. Filem The Cowboys ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Mark Rydell.

Cowspiracy

Cowspiracy: The Sustainability Secret ialah filem dokumentari 2014 yang menyelidiki kesan pertanian haiwan terhadap alam sekitar, dan menyiasat dasar organisasi alam sekitar mengenai isu ini. Filem ini melihat pelbagai kebimbangan alam sekitar, t ...

Crash (filem 2004)

Crash ialah sebuah filem 2004 ditulis, diterbit dan diarahkan oleh Paul Haggis. Filem ini dibintangi Sandra Bullock, Don Cheadle, Matt Dillon, Jennifer Esposito, Brendan Fraser, Terrence Howard, Chris "Ludacris" Bridges, Thandie Newton, Michael P ...

Crayon

Crayon ialah sebuah filem drama Malaysia 2010. Dikarangkan dan diarahkan oleh Dean A. Burhanuddin, ia membintangi Hon Kahoe, Faisal Abdullah, Adibah Noor dan Joshry Adamme. Penerbit-penerbit filem ini ialah Dean A. Burhanuddin, Linda Ziegler dan ...

Crazy Rich Asians (filem)

Crazy Rich Asians ialah sebuah filem komedi drama romantik Singapura 2018 diadaptasi dari novel dengan nama yang sama karya Kevin Kwan. Diterbitkan oleh Nina Jacobson dan Brad Simpson dari Color Force, ia diarahkan oleh Jon M. Chu. Barisan pelako ...

Crazy, Stupid, Love

Crazy, Stupid, Love ialah sebuah filem romantik komedi Amerika Syarikat tahun 2011 diarahkan oleh Glenn Ficarra dan John Requa. Filem ini dibintangi oleh Steve Carell, Ryan Gosling, Julianne Moore, Emma Stone, Marisa Tomei dan Kevin Bacon.

Filem Creature from the Black Lagoon

Creature from the Black Lagoon ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1954. Filem Creature from the Black Lagoon ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Jack Arnold.

Crimson Peak

Crimson Peak merupakan sebuah filem romantik gotik Amerika diarahkan, ditulis dan diterbitkan bersama oleh Guillermo del Toro, diterbitkan bersama oleh Callum Greene, Jon Jashni dan Thomas Tull dan ditulis bersama oleh Matthew Robbins. Ia dibinta ...

Filem Crimson Tide

Crimson Tide ialah sebuah filem kapal selam berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada 12 Mei 1995. Filem Crimson Tide ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Tony Scott.

Crisis: Behind a Presidential Commitment

Crisis: Behind a Presidential Commitment ialah filem dokumentari cinéma vérité 1963 yang diarahkan oleh Robert Drew. Filem ini memantapkan krisis integrasi Universiti Alabama "Stand in the Schoolhouse Door" pada bulan Jun 1963. Drew dan pembikin ...

Critters 3

Critters 3 ialah filem seram komedi cereka sains Amerika Syarikat 1991 dan merupakan ansuran ketiga francais Critters, yang diarahkan oleh Kristine Peterson, dan juga filem sulung Leonardo DiCaprio. Ia difilemkan serentak dengan kesinambungannyan ...

Crocodile (filem 2000)

Crocodile ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada 5 Julai 2000. Filem Crocodile ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Tobe Hooper.

Crocodile 2: Death Swamp

Crocodile 2: Death Swamp ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada 1 Ogos 2002. Filem Crocodile 2: Death Swamp ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Gary Jones.

Crocodile Dundee (filem)

Crocodile Dundee ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1986. Filem Crocodile Dundee ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Peter Faiman.

Crocodile Dundee II (filem)

Crocodile Dundee II ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1988. Filem Crocodile Dundee II ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah John Cornell.

Crocodile Dundee in Los Angeles (filem)

Crocodile Dundee in Los Angeles ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 2001. Filem Crocodile Dundee in Los Angeles ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Simon Wincer.

The Croods (filem)

Filem The Croods merupakan sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 2013. Filem The Croods ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Kirk De Micco, dan Chris Sanders.

Filem Crossed Swords, 1977

Crossed Swords ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1977. Filem Crossed Swords ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Richard Fleischer.

Filem Crossroads, 2002

Crossroads ialah sebuah filem Amerika Syarikat tahun 2002 yang berlatarbelakangkan Georgia. Diarahkan oleh Tamr Davis dan ditulis oleh Shonda Rhimes, filem ini dibintangi oleh penyanyi pop Britney Spears, Anson Mount, Zoe Saldana, Taryn Manning, ...

The Crow: Wicked Prayer

The Crow: Wicked Prayer ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 2005. Filem The Crow: Wicked Prayer ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Lance Mungia.

Filem A Cry in the Wild

A Cry in the Wild ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1990. Filem A Cry in the Wild ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Mark Griffiths.

Cuak (filem)

Cuak merupakan sebuah filem komedi / drama yang diarahkan oleh Khairil M. Bahar, Lim Benji, Manesh Nesaratnam, Shamaine Othman, Tony Pietra dan dibintangi oleh Ghafir Akbar, Dawn Cheong, Bernie Chan. Filem ini merupakan sebuah filem bercorak kome ...

Filem Cuba

Cuba ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1979. Filem Cuba ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Richard Lester.

The Curious Case of Benjamin Button (filem)

The Curious Case of Benjamin Button ialah sebuha filem 2008 Amerika bergenre fantasi-drama arahan David Fincher. Lakon layarnya oleh Eric Roth dan Robin Swicord adalah berdasarkan sebuah cerpen 1922 dengan judul yang sama karya F. Scott Fitzgeral ...

Filem Curious George

Curious George ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 2006. Filem Curious George ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Matthew OCallaghan.

Cutthroat Island

Cutthroat Island ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1995. Filem Cutthroat Island ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Renny Harlin.

Czechoslovakia 1968

Czechoslovakia 1968 ialah filem dokumentari pendek 1969 mengenai "Prague Spring", pencerobohan Rusia ke Czechoslovakia. Filem ini dihasilkan oleh Agensi Maklumat Amerika Syarikat di bawah arahan Robert M. Fresco dan Denis Sanders dan menampilkan ...

D.O.A. (filem)

D.O.A. ialah filem noir Amerika 1949 arahan Rudolph Maté, dianggap sebagai klasik dari genre itu. Plot yang penuh kesungguhan berkisar tentang usaha lelaki yang ditakdirkan untuk mengetahui siapa yang telah meracunnya dan mengapa. Filem ini menan ...

The Da Vinci Code (filem)

The Da Vinci Code ialah sebuah filem 2006 arahan Ron Howard, berdasarkan novel terlaris 2003 dari judul yang sama oleh Dan Brown. Ia merupakan antara filem terhangat 2006 dan telah muncul sebagai filem pembuka di Festival Filem Cannes pada 17 Mei ...

Dadah Is Death

Dadah Is Death merupakan filem Australia 1988 berdasarkan hukuman mati Barlow dan Chambers di Malaysia yang berlaku pada tahun 1986. Ia merupakan siri mini dua bahagian dengan setiap bahagian keudara selama dua jam.

Dakota Bound

Dakota Bound ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 2001. Filem Dakota Bound ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Lloyd A. Simandl.