ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 273

Quest for Fire

Quest for Fire ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1981. Filem Quest for Fire ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Jean-Jacques Annaud.

Filem Quigley Down Under

Quigley Down Under ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1990. Filem Quigley Down Under ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Simon Wincer.

Rabbit-Proof Fence

Rabbit-Proof Fence ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 2002. Filem Rabbit-Proof Fence ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Phillip Noyce.

Race (filem 2016)

Race merupakan sebuah filem berdasarkan kejadian sebenar mengenai seorang atlit olahraga dari Amerika Syarikat, Jesse Owens. Filem ini diterbitkan pada tahun 2016. Filem ini merupakan filem bahasa Inggeris.

Race to Save Nome

Race to Save Nome ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 2014. Filem Race to Save Nome ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah.

Filem Race to Witch Mountain

Race to Witch Mountain ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 2009. Filem Race to Witch Mountain ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Andy Fickman.

Filem Racing Stripes

Racing Stripes ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 2005. Filem Racing Stripes ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Frederik Du Chau.

Raiders of the Lost Ark

Kasdan, Lawrence 1981. Raiders of the Lost Ark: The Illustrated Screenplay. Ballantine Books. ISBN 0-345-30327-X. Black, Campbell 1987. Raiders of the Lost Ark. Ballantine Books. ISBN 0-345-35375-7. Taylor, Derek 1981. The Making of Raiders of th ...

Raise the Titanic (filem)

Raise the Titanic ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1980. Filem Raise the Titanic ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Jerry Jameson.

Raising Arizona

Filem Raising Arizona merupakan sebuah filem Warna yang dikeluarkan di Amerika Syarikat pada tahun 1987. Ia diarah oleh Joel Coen dan Ethan Coen dan merupakan filem dalam genre Komedi. Filem Raising Arizona mempunyai tempoh tayangan sepanjang 92 ...

Raising Helen

Raising Helen ialah sebuah filem komedi Amerika Syarikat 2004 diarahkan oleh Garry Marshall dan ditulis oleh Jack Amiel serta Michael Begler. Ia dibintangi Kate Hudson, John Corbett, Joan Cusack, Hayden Panettiere, Spencer dan Abigail Breslin ber ...

Ralph Breaks the Internet

Ralph Breaks The Internet ialah sebuah filem komedi animasi komputer 3D Amerika Syarikat 2018 terbitan Walt Disney Animation Studios. Kesinambungan dari filem 2012 "Wreck-It Ralph", dan filem cereka animasi Disney ke-57. Filem ini diarahkan oleh ...

Rambo III (filem)

Rambo III ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1988. Filem Rambo III ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Peter MacDonald.

Rambo: First Blood Part II (filem)

Filem Rambo: First Blood Part II merupakan sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1985. Filem Rambo: First Blood Part II ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah George P. Cosmatos.

Filem Ramen Teh

Filem Ramen Teh merupakan sebuah filem drama yang diarahkan oleh Eric Khoo dan dibintangi oleh Takumi Saitoh, Mark Lee, Seiko Matsuda, Jeannette Aw, Tsuyoshi Ihara, Tetsuya Bessho, Beatrice Chien. Filem ini merupakan sebuah filem bercorak drama. ...

Filem Ramona and Beezus

Ramona and Beezus ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 2010. Filem Ramona and Beezus ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Elizabeth Allen.

Rampage

Filem Rampage merupakan sebuah filem aksi / pengembaraan / fiksyen sains yang diarahkan oleh Brad Peyton dan dibintangi oleh Dwayne Johnson, Naomie Harris, Malin Akerman, Joe Manganiello, Jake Lacy. Filem ini telah ditayangkan kepada umum pada 12 ...

Rampage (filem 1963)

Rampage merupakan filem pengembaraan Amerika Syarikat 1963 arahan Phil Karlson, yang dibintangi oleh Robert Mitchum, Jack Hawkins dan Elsa Martinelli. Ia berdasarkan novel Alan Caillou. Filem ini mengenai sekumpulan pemburu yang melancong ke Mala ...

Rang De Basanti

Rang De Basanti adalah sebuah filem 2006 drama India yang ditulis dan diarahkan oleh Rakeysh Omprakash Mehra. Ia mempunyai ensemble cast yang terdiri daripada Aamir Khan, Soha Ali Khan, Madhavan, Kunal Kapoor, Siddharth Narayan, Sharman Joshi, At ...

Filem Rapa Nui

Rapa Nui ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1994. Filem Rapa Nui ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Kevin Reynolds.

Filem Rat Race

Rat Race ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 2001. Filem Rat Race ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Jerry Zucker.

Filem re: solve

Filem re: solve merupakan sebuah filem seram ngeri, aksi yang diarahkan oleh Randy Ang dan dibintangi oleh Chris Lee Chih Cheng, Yuan Shuai, Mico Chang Wei Chun, Jimmy Wong, Pamelyn Chee, Sunny Pang, Zheng Ge Ping, Zhu Houren. Filem ini merupakan ...

Reap the Wild Wind

Reap the Wild Wind ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1942. Filem Reap the Wild Wind ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Cecil B. DeMille.

Red (filem 2010)

Red ialah sebuah filem aksi komedi tahun 2010 dari Amerika Syarikat arahan Robert Schwentke dibintangi Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkovich, Mary-Louise Parker, Helen Mirren dan Karl Urban. Ia merupakan adaptasi longgar siri komik bernama ...

Filem The Red Baron, 2008

The Red Baron ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 2008. Filem The Red Baron ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Nikolai Müllerschön.

Red Dawn

Red Dawn ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1984. Filem Red Dawn ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah John Milius.

Red Riding Hood (filem 2006)

Red Riding Hood ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 2006. Filem Red Riding Hood ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Randal Kleiser.

Red Riding Hood (filem 1989)

Red Riding Hood merupakan filem fantasi Amerika-Israel yang dikeluarkan pada tahun 1989. Filem ini diarahkan oleh Golan-Globus berdasarkan kisah dongeng Little Red Riding Hood dan sebahagian daripada siri filem Cannon Movie Tales. Antara slogan y ...

Red River

Red River ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1948. Filem Red River ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Howard Hawks, Arthur Rosson. Filem Red River merupakan sebuah filem Hitam-Putih yang dikeluarkan ...

Red Scorpion

Red Scorpion ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1988. Filem Red Scorpion ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Joseph Zito.

Red Sonja

Red Sonja ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1985. Filem Red Sonja ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Richard Fleischer.

Red Sparrow

Red Sparrow merupakan sebuah filem seram dan penyiasatan yang diarahkan oleh Francis Lawrence dan ditulis oleh Justin Haythe, berdasarkan novel dengan judul yang sama tulisan Jason Matthews. Filem ini dibintangi oleh Jennifer Lawrence, Joel Edger ...

Red Tails

Red Tails merupakan sebuah filem drama sejarah tahun 2012 arahan Anthony Hemingway. FIlem ini mengisahkan para askar kulit hitam dalam pelatihan dan program penerbang pejuang Tuskegee semasa Perang Dunia Kedua; watak-watak dalam filem ini berdasa ...

Filem The Red Tent

The Red Tent ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1969. Filem The Red Tent ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Mikhail Kalatozov.

Reign of Fire

Filem Reign of Fire merupakan sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 2002. Filem Reign of Fire ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Rob Bowman.

The Reluctant Dragon

The Reluctant Dragon ialah sebauh filem campuran aksi langsung dan animasi diterbtikan oleh Walt Disney, diarah oleh Alfred Werker, dan dikeluarkan oleh RKO Radio Pictures pada 20 Jun 1941.

Remo Williams: The Adventure Begins

Remo Williams: The Adventure Begins ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1985. Filem Remo Williams: The Adventure Begins ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Guy Hamilton.

Filem Brenda Starr

Brenda Starr ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1989. Filem Brenda Starr ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Robert Ellis Miller.

Rendition

Rendition ialah sebuah filem, mula ditayangkan pada 19 Oktober 2007. Filem ini aarahan Gavin Hud. Dibintangi oleh Reese Witherspoon, Meryl Streep, Peter Sarsgaard, Alan Arkin, Jake Gyllenhaal, dan Omar Metwally. Ia berkisar tentang peranan agensi ...

Blueberry (filem)

Renegade ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 2004. Filem Renegade ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Jan Kounen.

Filem The Rescue

The Rescue ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1988. Filem The Rescue ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Ferdinand Fairfax.

Rescue Dawn

Filem Rescue Dawn merupakan sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 2006. Filem Rescue Dawn ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Werner Herzog.

Resident Evil (filem)

Resident Evil ialah filem seram aksi 2002 arahan Paul W. S. Anderson. Filem ini dibintangi oleh Milla Jovovich, Michelle Rodriguez, Eric Mabius, James Purefoy, Martin Crewes, dan Colin Salmon. Ia merupakan ansuran pertama dalam siri filem Residen ...

Resident Evil: Afterlife

Filem Resident Evil: Afterlife merupakan sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 2010. Filem Resident Evil: Afterlife ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Paul W.S. Anderson.

Resident Evil: Degeneration

Resident Evil: Degeneration, dikenali di Jepun dengan tajuk Biohazard: Degeneration, ialah filem CGI pertama dari Capcom dan ia diadaptasi dari permainan popular Resident Evil.

Resident Evil: Retribution

Resident Evil: Retribution ialah filem seram ngeri dan fiksyen sains 2012 ditulis dan diarahkan Paul W. S. Anderson. Ia merupakan siri ke-5 dalam siri filem Resident Evil, berdasarkan siri video permainan Resident Evil, dan yang ke-3 diarahkan An ...

Resident Evil: The Final Chapter

Resident Evil: The Final Chapter merupakan filem seram aksi cereka sains yang ditulis dan diarahkan oleh Paul W. S. Anderson. Film ini merupakan film keenam dan seri terakhir dari Resident Evil, dan merupakan kesinambungan dari Resident Evil: Ret ...

The Resurrection of Gavin Stone

The Resurrection of Gavin Stone merupakan filem komedi Amerika Syarikat 2017 arahan Dallas Jenkins, ditulis oleh Andrea Gyertson Nasfell, serta dibintangi oleh Brett Dalton, Anjelah Johnson, Neil Flynn, Shawn Michaels dan D. B. Sweeney. Filem ini ...

Return from Witch Mountain

Return from Witch Mountain ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1978. Filem Return from Witch Mountain ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah John Hough.

Filem The Return of Captain Nemo

The Return of Captain Nemo ialah sebuah filem berbahasa Inggeris yang mula ditayangkan pada tahun 1978. Filem The Return of Captain Nemo ini telah dihasilkan di bawah arahan pengarah Pearry Reginald Teo.