ⓘ Miss Earth 2001 ialah edisi pertama Miss Earth, yang dianjurkan oleh Carousel Productions. Malam pertandingan telah diadakan pada 28 Oktober 2001 di Teater Univ ..

                                     

ⓘ Miss Earth 2001

Miss Earth 2001 ialah edisi pertama Miss Earth, yang dianjurkan oleh Carousel Productions. Malam pertandingan telah diadakan pada 28 Oktober 2001 di Teater Universiti Filipina di Quezon City, Filipina. Terdapat 42 perwakilan yang bersaing dalam pertandingan yang memberi tumpuan kepada isu alam sekitar. Catharina Svensson of Denmark, model profesional fesyen, dan pelajar undang-undang tahun ketiga, dinobatkan sebagai pemenang pertandingan pertama.

Miss Earth dilancarkan secara rasmi dalam sidang akhbar pada 3 April 2001 bersama dengan pencarian Miss Philippines untuk mewakili Filipina dalam pertandingan antarabangsa. Begitu juga, pertandingan itu diikat dengan agensi kerajaan Filipina seperti Jabatan Pelancongan Filipina DOT, Jabatan Alam Sekitar dan Sumber Asli DENR, Lembaga Pembangunan Metropolitan Manila MMDA, dan sekurang-kurangnya dua kumpulan alam sekitar antarabangsa seperti Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu UNEP dan American Global Release untuk melanjutkan advokasi alam sekitar.