ⓘ Lanzhou. Templat:Use mdy dates Lanzhou Cina ringkas: 兰州 adalah ibu kota dan bandar terbesar di Gansu Wilayah di Barat Laut China.Kota tingkat prefektur, yang ..

                                     

ⓘ Lanzhou

Templat:Use mdy dates

Lanzhou Cina ringkas: 兰州 adalah ibu kota dan bandar terbesar di Gansu Wilayah di Barat Laut China.Kota tingkat prefektur, yang terletak di tebing Sungai Kuning, adalah pusat pengangkutan serantau utama, menghubungkan kawasan-kawasan di sebelah barat dengan kereta api ke bahagian timur negara ini. Dari segi sejarah, ia telah menjadi penghubung utama di Jalan Sutera Utara dan ia menjadi hab utama di New Eurasia Land Bridge. Bandar ini juga merupakan pusat untuk industri berat dan industri petrokimia.

Lanzhou adalah rumah bagi 3.616.163 penduduk di bancian 2010 dan 2.177.130 di kawasan binaan bandar 1.088 kilometer persegi 420 bt 2. Menjelang tahun 2018, penduduknya di kawasan bandar tengah 298 kilometer persegi 115 bt 2 meningkat kepada 2.890.000 orang.

                                     

1. Sejarah

Asalnya di wilayah Barat orang Qiang, Lanzhou menjadi sebahagian wilayahNegeri Qin pada abad ke-6 SM

Pada 81 SM, di bawah dinasti Han 206 SM – 220 AD, ia diambil dari Huandi Chanyu dari Hun dan menjadikan tempat duduk Jincheng komando jùn, dan kemudian dari Jincheng daerah xiàn, kemudian diganti namanya menjadi Yunwu. Bandar ini dulu disebut Kota Emas, dan sejak sekurang-kurangnya milenium pertama SM, ia merupakan penghubung utama di Jalan Kuno Sutera Utara, dan juga tapak bersejarah Sungai Kuning yang penting. Untuk melindungi kota, Tembok Besar China diperluas sejauh Yumen. Sebahagian Tembok Besar masih ada di kawasan binaan.

Selepas kejatuhan Dinasti Han, Lanzhou menjadi ibu kota penggantian negara-negara suku. Pada abad ke-4, secara ringkasnya adalah ibu kota negara merdeka Liang. Dinasti Wei Utara 386–534 menubuhkan semula komando Jincheng, menamakan semula daerah Jincheng 金城 Bandar Emas. Bercampur dengan warisan budaya yang berbeza, wilayah di wilayah Gansu sekarang ini, dari abad ke-5 hingga ke-11, menjadi pusat kajian Buddha. Di bawah Dinasti Sui 581-618 kota ini menjadi tempat duduk di prefektur Lanzhou untuk pertama kalinya, mempertahankan nama ini di bawah dinasti Tang 618–907. Pada tahun 763 kawasan itu dikuasai oleh Kerajaan Tibet dan pada tahun 843 ditakluki oleh Tang. Kemudian ia jatuh ke tangan Dinasti Xia Barat yang berkembang di Qinghai dari abad ke-11 hingga ke-13 dan kemudian diserap oleh Dinasti Song 960-1126 pada tahun 1041 Nama Lanzhou ditubuhkan semula, dan daerah itu berganti nama menjadi Lanzhuan.

Selepas tahun 1127, ia jatuh ke tangan Dinasti Jin, dan setelah tahun 1235 ia menjadi milik Kerajaan Mongol.

Di bawah Dinasti Ming 1368–1644 prefektur diturunkan ke daerah dan ditempatkan di bawah pemerintahan Lintao prefektur unggulan, tetapi pada tahun 1477 Lanzhou ditubuhkan semula sebagai unit politik.

Bandar ini memperoleh nama sekarang pada tahun 1656, semasa dinasti Qing. Ketika Gansu dijadikan wilayah yang terpisah pada tahun 1666, Lanzhou menjadi ibu kotanya.

Pada tahun 1739, kerusi Lintao dipindahkan ke Lanzhou, yang kemudian dijadikan sebagai prefektur unggul yang disebut Lanzhou.

Lanzhou rusak parah semasa Pemberontakan Dungan pada tahun 1864-1875. Pada tahun 1920-dan 1930-an ia menjadi pusat pengaruh Soviet di barat laut China.

Semasa Perang China-Jepun Kedua 1937-1945 Lanzhou, yang dihubungkan dengan Xian oleh jalan raya pada tahun 1935, menjadi penghujung 3.200 km 2.000 bt Jalan raya China-Soviet, digunakan sebagai laluan untuk bekalan Soviet yang ditujukan untuk wilayah Xian. Lebuh raya ini kekal sebagai laluan lalu lintas utama di barat laut China sehingga penyiapan landasan kereta api dari Lanzhou ke Ürümqi, Xinjiang. Lanzhou dan lapangan terbangnya, yang kemudian terletak berhampiran pusat bandar, dibom oleh Tentera Udara Imperial Jepun. KMT Muslim Jeneral Ma Hongkui dan Ma Bufang melindungi Lanzhou dengan pasukan berkuda mereka, membuat perlawanan sedemikian rupa sehingga Jepun tidak pernah menawan Lanzhou.

Bandar ini adalah tempat kosong Roman Katolik Keuskupan yang kini kosong dan sebelumnya merupakan pusat Apostolic Vicariate Apostolic of Northern Kan-Su.

                                     

2. Geografi

 • Pegunungan terletak di Bahagian Utara dan Selatan di pinggir Bandar
 • Lembangan Zonari
 • Barat Laut China pusat geografi
 • Area: 13.300 km 2 5.100 bt 2
 • Lebih Daripada 20 kilometer persegi 7.7 bt 2 pembandaran di sepanjang tebing selatan Sungai Kuning.
 • julat Qilian, Gunung Pingliang dan Gunung Kongtong yang paling tertacat di Taoisme
 • Ketinggian: 1.600 meter 5.200 ka diatas paras laut
 • Sungai Kuning mengalir dari Barat ke Timur.
 • Sungai

Lanzhou terletak di hulu Sungai Kuning di mana ia muncul dari pergunungan dan telah menjadi pusat sejak awal, berada di hujung selatan laluan yang menuju melalui Koridor Hexi di seberang Asia Tengah. Ini memerintahkan pendekatan ke daerah ibukota kuno Changan Xian Moden di provinsi Shaanxi dari barat dan barat laut, serta wilayah Tasik Qinghai melalui perairan atas Sungai Kuning dan anak-anak buahnya.

                                     

2.1. Geografi Iklim

Lanzhou terletak di zona sederhana dan menikmati iklim separa gersang BSk dengan musim panas yang panas dan musim sejuk yang sejuk dan sangat kering. Di teras bandar, berdasarkan 1971–2000 Kewajaran, suhu purata 24 jam bulanan antara −5.3 °C 22.5 °F di Januari ke 22.4 °C 72.3 °F di Julai. Purata suhu tahunan ialah 9.75 °C 49.5 °F, sementara curah hujan tahunan adalah 315 milimeter 12.4 in, hampir semuanya jatuh dari Mei hingga Oktober. Musim sejuk sangat kering sehingga salji turun kadang-kadang terhad pada musim gugur dan musim bunga. Dengan peratus cahaya matahari bulanan mungkin antara 50 persen pada bulan Disember hingga 59 persen pada bulan Februari, cahaya matahari tidak banyak, kerana bandar ini hanya menerima 2.424 jam cahaya matahari setiap tahun.

                                     

2.2. Geografi Masalah persekitaran

Bandar ini terletak di lembah sungai yang sempit dan melengkung dengan pergunungan di sekitarnya menyebabkan kota itu dihalang dalam menyekat aliran udara bebas. Menurut Analisis Alam Sekitar Nasional yang dikeluarkan oleh Universiti Tsinghua dan The Asian Development Bank pada Januari 2013, Lanzhou adalah antara satu daripada sepuluh bandar paling tercemar udara di dunia. Kualiti udara dilaporkan sangat buruk sehingga kadang-kadang seseorang tidak dapat melihat Lanshan, gunung itu naik di sepanjang sisi selatan kota. Lanzhou juga merupakan tempat tinggal banyak kilang, termasuk beberapa yang terlibat dalam pemprosesan petroleum, dan menderita badai debu yang besar dari Gurun Gobi, terutama pada musim sejuk dan musim bunga. Pada tahun 2011, menggunakan statistik Cina, Organisasi Kesihatan Sedunia melaporkan bahawa Lanzhou mempunyai kualiti udara terburuk di antara sebelas bandar raya China barat. Purata tahunannya PM10 µg/m³ 150 ialah 7 kali ganda tahap selamat yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Ia lebih buruk daripada Beijing dengan bacaan 121.

Sejak itu, pihak berkuasa telah mengambil langkah-langkah untuk meningkatkan kualiti udara, yang sebagian besar berhasil. "Tiga belas syarikat pencemaran dengan kapasiti berlebihan telah ditutup, lebih dari 200 perusahaan pencemaran yang sangat tinggi ditangguhkan pada musim dingin, dan 78 perusahaan industri telah berpindah ke taman industri di luar kota." Pada tahun 2015 dianugerahkan tajuk kemajuan iklim China Sebagai kota yang tidak dapat dilihat dari satelit, Lanzhou telah mengambil pelbagai langkah untuk memerangi pencemaran udara dalam beberapa tahun terakhir, setelah menurunkan Indeks Pencemaran Udara pada kecepatan terpantas di seluruh China. Menurut pangkalan data WHO 2018, daripada 2700 bandar yang disenaraikan, Lanzhou mempunyai tahap pencemaran PM 2.5 tertinggi ke-158, dengan purata 54 mikrogram per meter padu dua kali ganda daripada Milan. Partikel besar PM10 tetap tinggi, pada 132 mikrogram per meter padu, sebahagiannya akibat ribut pasir.

Jangkauan Sungai Kuning di Lanzhou membawa muatan kelodak yang tinggi, menjadikan sungai itu ciri khas berlumpur; namun kualiti air dalam jangkauan ini lebih baik daripada "aliran keluar fetid yang hampir tidak melewati air dua jam di hilir" 2008. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, beberapa spesimen salamander raksasa Cina yang terancam telah dijumpai di dan dekat Sungai Kuning di Lanzhou.

Pada 11 April 2014, pegawai Lanzhou menasihati penduduk agar tidak minum air paip, kerana kadar benzena adalah 20 kali had nasional iaitu 10 mikrogram per liter. Bekalan air bandar disyaki pengeluaran bahan kimia industri menjadi penyebabnya, sama seperti yang berlaku dalam letupan loji kimia Jilin 2005.                                     

2.3. Geografi Gempa Bumi

Lanzhou mengalami gempa bumi secara berkala, walaupun biasanya pada intensiti rendah. Pada tahun 1920 gempa besar dialami membunuh lebih 100.000 orang di Ningxia dan wilayah Gansu Timur, walaupun hanya 42 yang terbunuh di Lanzhou itu sendiri, jumlah yang rendah disebabkan oleh sifat bangunan kayu yang kuat namun fleksibel di bandar ini.

                                     

3. Sukan

Kapasiti 14.000 Northwest University for Nationalities Stadium adalah salah satu tempat sukan utama di bandar. Ia kebanyakannya digunakan untuk permainan bola sepak. Kompleks pusat sukan baru, termasuk stadium dengan kapasiti 60.000 penonton dan dewan renang, sedang dibangunkan.

Lanzhou sebelumnya mempunyai pasukan bola sepak profesional bernama Gansu Tianma F.C. dari tahun 1999 hingga 2003. Pasukan ini bermain di Liga Bola Sepak China Liga Yi dari tahun 1999 hingga 2001 dan membeli kedudukan di Liga Jia dari Tianjin Lifei. Pasukan ini berpindah ke Ningbo, Zhejiang dan menukar nama mereka menjadi Ningbo Yaoma 宁波耀马 di 2003. Pasukan ini kemudian turun ke Liga Yi pada tahun 2004 dan menjual kepada Dongguan Dongcheng, yang memindahkan kelab itu ke Liga Bahagian Pertama Hong Kong.

Bekas England antarabangsa Paul Gascoigne bermain empat permainan dalam kedua-dua peranan sebagai jurulatih untuk Gansu pada 2003, menjaringkan dua gol, sebelum kembali ke England setelah jatuh bersama kelab, kerana keadaan mentalnya bermaksud bahawa dia harus kembali ke Amerika untuk rawatan terhadap minuman keras dan kemurungan.                                     

4. Pembahagian Pentadbiran

Kawasan Baharu Lanzhou

Pada 20 Ogos 2012, Kawasan Baru Lanzhou telah diluluskan oleh Majlis Negara Pemerintah Pusat China sebagai zon pembangunan ekonomi khas baru peringkat kelima, yang juga merupakan kawasan baru peringkat negeri pertama di barat laut China. Kawasan ini telah digambarkan sebagai kota hantu, kerana ia gagal menarik perhatian di mana sahaja dengan jumlah penduduk yang dijangkakan.

                                     

5. Pelancongan

 • Taman Botani Lanzhou 兰州植物园,
 • Taman Gunung Lima Musim Bunga 五泉山公园 dibina di sebelah utara Gunung Gaolan, terkenal dengan lima mata air dan beberapa kuil Buddha.
 • Baita Mountain Park 白塔山公园 dibina berhampiran dengan gunung di ketinggian 1.700 meter 5.600 ka dan dibuka pada tahun 1958 di seberang Jambatan Zhongshan.
 • Jambatan Zhongshan 中山桥 adalah jambatan kekal pertama di atas Sungai Kuning.

terletak di Daerah Anning, mempunyai pelbagai jenis pokok, bunga dan tanaman lain.

 • di Gunung Wuquan 五泉山, banyak tapak seni bina purba terletak.
 • 鲁土司衙门旧址, kompleks besar bangunan kerajaan kuno.
 • Masjid Xiguan 西关清真寺, adalah salah satu masjid yang lebih besar di China.
 • Gunung Xinglong 兴隆山, ditutup dengan hutan pinus tebal dan berselerak dengan kuil-kuil yang berwarna-warni.
                                     

5.1. Pelancongan Muzium

 • Muzium Lanzhou 兰州市博物馆,
 • Muzium Wilayah Gansu 甘肃省博物馆, memaparkan penemuan arkeologi dan fosil dari Gansu dan pameran mengenai sejarah Gansu.

adalah unit budaya yang penting di Jalan Sutera. Sehingga Oktober 2017, koleksi ini mengandungi lebih dari 13.000 keping koleksi, termasuk tembikar, porselin, gangsa, kaligrafi, syiling, batu giok, stoneware, dll. Terdapat 52 peninggalan budaya kelas satu nasional, 78 peninggalan budaya peringkat kedua kebangsaan dan 682 peninggalan budaya peringkat ketiga kebangsaan.

 • Dewan Pameran Perancangan Bandar Lanzhou 兰州市规划展览馆, menunjukkan budaya Sungai Kuning Lanzhou yang mendalam dan menggabungkan pameran dalaman, konsep seni bina dan ciri-ciri bandar.
 • Muzium Tembikar Lukis Lanzhou 兰州彩陶博物馆, Jumlah koleksi adalah 250, termasuk 50 peninggalan budaya yang berharga, ia memaparkan peradaban tembikar yang dilukis yang diwakili oleh tembikar budaya Majiayao.
 • Muzium Sains dan Teknologi Gansu 甘肃科技博物馆 bunyi, cahaya, elektrik dan kaedah berteknologi tinggi yang lain akan digunakan sepenuhnya, dan cara pengajaran dan pembelajaran akan membolehkan para pelawat merangkul sains moden dalam suasana yang menyenangkan.
 • Muzium Seni Gansu 甘肃艺术馆, Menyediakan platform paparan dan komunikasi luaran yang luas untuk artis.


                                     

6.1. Ekonomi Produktiviti

Sejak tahun 1949 Lanzhou telah berubah dari ibu kota provinsi yang dilanda kemiskinan menjadi pusat kawasan perindustrian utama.

KDNK per kapita Lanzhou adalah 25.566 RMB AS$3.681 pada tahun 2008, menduduki tempat di kedudukan 134 di antara 659 bandar raya China. 2015, KDNK per kapita telah meningkat kepada 57.191 RMB AS$9182.28 dan bandar ini berada di kedudukan 100 untuk jumlah KDNK bandar-bandar China.

                                     

6.2. Ekonomi Institusi

Pusat Tenaga Suria Antarabangsa UNIDO-ISEC terletak di daerah Chengguan di Lanzhou.

                                     

6.3. Ekonomi Sumber semula jadi

 • Tenaga Hidro
 • Mineral: arang batu, emas, perak, zink, nikel, mangan, tanah liat, dan dolomit

Terdapat kilang penjana haba yang dibekalkan dengan arang batu dari ladang di Qinghai. Di samping itu, terdapat stesen hidroelektrik di Jurang Zhulama di Gansu, dan sebuah empangan serbaguna besar telah dibangun di Jurang Liujia di Sungai Kuning di atas Lanzhou.                                     

6.4. Ekonomi Industri

Industri utama merangkumi kilang tekstil, getah pemprosesan dan baja kilang, kilang minyak, petrokimia, mesin, dan industri metalurgi.

Gansu mempunyai salah satu kilang minyak terbesar di negara ini dan Lanzhou sendiri adalah pusat industri petrokimia wilayah itu. Kilang dihubungkan ke ladang di Yumen melalui saluran paip. Ia juga mengeluarkan peralatan untuk industri minyak.

Lanzhou mempunyai industri tekstil yang besar, terutama terkenal dengan pengeluaran barang-barang dari bulu dan kulit. Di samping itu, Lanzhou menghasilkan lokomotif dan rolling stock untuk landasan kereta api barat laut, serta alat mesin dan peralatan perlombongan. Aluminium produk, bahan kimia industri, dan baja dihasilkan dalam skala besar, dan terdapat industri getah yang besar. Tembaga dilombong di kawasan berdekatan Gaolan.

Lanzhou telah menjadi salah satu pusat industri tenaga nuklear nasional China sejak tahun 1960-an.

                                     

6.5. Ekonomi Pertanian

Lanzhou adalah pusat pengumpulan dan pasar untuk hasil pertanian dan ternakan dari kawasan yang luas.

 • Gandum musim bunga, sayur, kacang, minyak-mendidih, tembikai, pic, dan tembakau
 • Roses dan teratai
                                     

7.1. Pengangkutan Syarikat Penerbangan

Lapangan Terbang Zhongchuan adalah lapangan terbang utama yang melayani Lanzhou, terletak 70 km 43 bt utara Lanzhou. Ia dibuka untuk perkhidmatan awam pada tahun 1970.

Lapangan terbang ini menawarkan sambungan terus ke lebih dari 70 destinasi antarabangsa dan domestik.

                                     

7.2. Pengangkutan Kereta Bawah Tanah

Lanzhou adalah bandar kedua di barat laut China yang mengumumkan pembinaan landasan kereta bawah tanah, pada bulan Ogos 2012. Rangkaian keretapi bandar, Lanzhou Metro, dirancang untuk terdiri daripada enam landasan kereta api bawah tanah yang berjalan 207 km 129 bt. Jalur pertama, yang di bawah tanah, dibuka pada bulan Jun 2019.

                                     

7.3. Pengangkutan Wilayah

Stesen Kereta Api Lanzhou adalah hab keretapi utama di barat China. Setiap hari lebih dari 100 kereta api penumpang berasal atau melewati stesen ini. Ini adalah titik fokus penting yang menghubungkan wilayah barat dengan timur. Stesen Kereta Api Lanzhou terletak di Huochezhan Dong Lu, di Chengguan. Lanzhou West Railway Station adalah stesen kereta api utama kedua di bandar ini, yang menawarkan sambungan ke perkhidmatan kereta api berkelajuan tinggi.

Stesen Kereta Api Lanzhou mempunyai sambungan keretapi berikut:

 • Kereta api Chongqing – Lanzhou ke tenggara, dengan perkhidmatan langsung ke Chongqing dan Guangyuan
 • Lanqing Railway di sebelah barat dan barat daya, dengan perkhidmatan terus ke Xining dan Lhasa
 • Jalur ke utara dan timur laut, dengan perkhidmatan langsung ke Yinchuan dan Baotou
 • Kereta Api Longhai di sebelah timur, dengan sambungan ke kereta api utama China timur yang menyokong kereta api terus ke Beijing, Shanghai, dll. Selesai pada tahun 1953, ia adalah kereta api pertama yang sampai ke Lanzhou.
 • Lanhe Railway dalam pembinaan ke Linxia dan Hezuo.
 • Lanxin Railway ke barat dan barat laut dengan kereta api terus ke barat Gansu dan Ürümqi, dan sambungan lebih jauh ke titik lain di Xinjiang dan ke Kazakhstan
 • Lanzhou – Zhongchuan Airport Intercity Railway antara Stesen Kereta Api Lanzhou dan Lapangan Terbang Antarabangsa Lanzhou Zhongchuan.


                                     

7.4. Pengangkutan Rel berkelajuan tinggi

Keretapi berkelajuan tinggi baru sahaja dilengkapkan baik ke arah timur kereta api berkelajuan tinggi Xuzhou – Lanzhou dan barat kereta api berkelajuan tinggi Lanzhou – Xinjiang. Perkhidmatan ini hanya berhenti di Lanzhou West Railway Station. Kereta api berkelajuan tinggi Zhongwei – Lanzhou dan kereta api berkelajuan tinggi Chengdu – Lanzhou sedang dalam proses pembinaan.

                                     

7.5. Pengangkutan Rel barang

Lanzhou membentuk penghubung penting dalam salah satu laluan di Eurasia Land Bridge dan juga menyediakan akses kereta api ke Qinghai, Xinjiang dan Tibet lebih jauh ke barat. Terminal pengangkutan rel besar baru-baru ini telah dibina untuk menampung jumlah pengangkutan barang yang semakin meningkat dan Lanzhou adalah rumah keempat terbesar di China halaman parsial.

Perkhidmatan pengangkutan tetap menghubungkan Lanzhou ke destinasi termasuk Chongqing, Hamburg, Almaty dan Kathmandu.

                                     

7.6. Pengangkutan Rangkaian jalan raya

Pada 2016, Lanzhou menduduki tempat ke-4 bandar raya China dengan kesesakan lalu lintas pada waktu terburuk. Namun, pada tahun 2017, ia jatuh ke tempat ke-33.

                                     

7.7. Pengangkutan Perkhidmatan bas

Untuk bas jarak jauh, terdapat tiga stesen bas utama di kawasan bandar, Stesen Bas Barat di kejiranan Xiaoxihu, Stesen Bas Timur berhampiran Stesen Lanzhou dan Stesen Bas Selatan berhampiran terminal G75 Lanzhou – Haikou Expressway. Selain itu, terdapat sejumlah 132 laluan bas bandar tempatan. Ini mempunyai stesen nod utama mereka di Xiguan.

Lanzhou mempunyai sistem transit cepat bas yang terkenal yang dibuka pada tahun 2013 dan memenangi kota ini sebagai penghargaan terhormat di 2014 Sustainable Transport Awards.

                                     

7.8. Pengangkutan Sistem perkongsian basikal

Sistem perkongsian basikal yang dilancarkan pada tahun 2014 meliputi kebanyakan Daerah Chengguan dengan 377 stesen. Sistem ini berjaya dimulakan dan jumlah stesen diperluas. Namun, vandalisme terbukti menjadi masalah, dengan 600 daripada keseluruhan 6.500 basikal setahun tidak dikembalikan ke stesen. Oleh kerana basikal tidak disewa lagi pada larut malam, orang dilaporkan kecewa dengan basikal sekiranya mereka terlambat untuk menyewa satu.

                                     

8. Media

 • Lanzhou Radio melayani Lhasa dan wilayah provinsi Lanzhou dengan berita dan muzik.
 • Gansu Daily, surat kabar untuk Provinsi Gansu, dengan pejabat editorialnya terletak di Lanzhou.
 • Gansu Peoples Press, di Lanzhou, menerbitkan Duzhe, majalah yang paling banyak diedarkan di China.
                                     

9. Budaya

Bandar ini adalah pusat kebudayaan Gansu. Ini adalah rumah bagi banyak kumpulan etnik dan budaya masing-masing, tetapi tiga kumpulan yang paling menonjol adalah Han, Hui, dan Zang.

 • Masakan: mi Lanzhou lamian, banyak jenis mi lain, akar bunga bakung, dan pelbagai jenis daging kambing merupakan elemen penting dalam budaya makanan Lanzhou yang berbeza. Lanzhou mee daging lembu terkenal di seluruh China. Bandar Lanzhou menempatkan lebih daripada 1.000 restoran mee Lembu.
 • Opera Cina: Qinqiang Opera
 • Islam di China: Masjid Xiguan, masjid ini dibina di dinasti Ming dan dibina semula pada tahun 1990. Ia menempati kawasan 467 meter persegi 5.030 kaki persegi dan merupakan salah satu masjid yang paling berpengaruh di China. Seni bina masjid terutama mencerminkan seni bina Arab.
                                     

10. Kolej dan universiti

Bandar ini adalah tempat duduk Universiti Lanzhou, yang ditubuhkan pada tahun 1909. Institut Minoriti Nasional di Lanzhou dan cabang Akademi Sains China juga terletak di bandar. Khususnya, Northwest Normal University telah menjadi universiti utama di peringkat wilayah, yang telah menyediakan lebih dari 100.000 guru di sekolah-sekolah di seluruh wilayah Gansu.

                                     

10.1. Kolej dan universiti Senarai

Catatan: Institusi tanpa program sarjana tidak disenaraikan.                                     

10.2. Kolej dan universiti Institusi awam lain

 • Universiti Seni dan Sains Lanzhou Cina ringkas: 兰州文理学院, Disusun oleh penggabungan Institut Pendidikan Gansu dan Universiti Gansu Union pada tahun 2013.
 • Kolej Bandar Lanzhou Cina ringkas: 兰州城市学院, ditubuhkan 1958
 • Kolej Teknologi, Lanzhou Cina ringkas: 兰州工业学院
 • Kolej Politik dan Undang-undang, Gansu Cina ringkas: 甘肃政法学院, Berpusat di Gansu, memancar ke arah barat laut, menghadap ke negara ini, secara aktif melayani pengembangan sosial lokal dan pembentukan sistem perundangan.
 • Universiti Gansu Timur
 • Universiti Pertanian Gansu Cina ringkas: 甘肃农业大学, ditubuhkan 1958
 • Institut Penyelidikan Kebudayaan Lanzhou Niuroumian mee dengan sup daging lembu Cina ringkas: 兰州牛肉面文化研究所
 • Universiti Barat Laut untuk Kebangsaan Cina ringkas: 西北民族大学
 • Universiti Normal Barat Laut Cina ringkas: 西北师范大学, ditubuhkan 1902
 • Universiti Perubatan Cina Gansu Cina ringkas: 甘肃中医药大学, Dahulu dikenali sebagai Kolej Perubatan Tradisional Cina Gansu, ia telah menyumbang kepada usaha perubatan dan kesihatan Gansu dan pembangunan sosial.
 • Universiti Kewangan dan Ekonomi Lanzhou Cina ringkas: 兰州财经大学, Satu-satunya universiti kewangan dan ekonomi di tiga wilayah Gansu, Ningxia dan Qinghai.
 • Universiti Teknologi Lanzhou, Cina ringkas: 兰州理工大学, ditubuhkan pada tahun 1919 dahulunya Universiti Teknologi Gansu
 • Kolej Perubatan Lanzhou Cina ringkas: 兰州医学院 Institut Perubatan Lanzhou dimasukkan ke Universiti Lanzhou
 • Universiti Lanzhou Jiaotong Cina ringkas: 兰州交通大学, ditubuhkan 1958
                                     

11. Penjagaan Kesihatan

 • Hospital Gansu Tumor
 • Hospital Tentera Am
 • Hospital Tentera Lanzhou
 • Hospital Pertama Universiti Lanzhou
 • Hospital Orang Pertama Lanzhou
 • Hospital Orang Ketiga Gansu
 • Hospital Orang Kedua Gansu
 • Hospital Kedua Universiti Lanzhou
 • Pusat Rawatan Kanser Ion Berat Lanzhou, usaha sama oleh Sheng De Group, pemerintah bandar dan Akademi Sains China Institusi Fizik Moden
 • Hospital Rakyat Gansu
 • Hospital Orang Kedua Lanzhou
                                     

12. Bandar saudara

 • Young Shire, Australia
 • Albuquerque, Amerika Syarikat
 • Penza, Rusia
 • Ashkhabad, Turkmenistan
 • Chorley, England
 • Akita, Jepun bandar persahabatan
 • Nouakchott, Mauritania