ⓘ Shah Alam. Bandar Raya Shah Alam ialah Ibu negeri bagi Negeri Selangor Darul Ehsan, Malaysia. Mendapat pengiktirafan dan dirasmikan menjadi Bandaraya pada tahun ..

Shah Alam

Bandar Raya Shah Alam ialah Ibu negeri bagi Negeri Selangor Darul Ehsan, Malaysia. Mendapat pengiktirafan dan dirasmikan menjadi Bandaraya pada tahun 2000. Shah Alam juga merupakan Bandaraya yang hampir dengan bandaraya Kuala Lumpur, hanya dipisahkan oleh Petaling Jaya iaitu sekitar 27 kilometer jaraknya. Jumlah penduduknya adalah 646 890 orang dan dijangka meningkat menjadi 700 000 orang pada 201 ..

1928 di Malaya

Rencana ini menyenaraikan tokoh dan peristiwa penting dalam hal ehwal awam British Malaya pada tahun 1928, bersama-sama dengan kelahiran dan kematian orang-orang Melayu yang terkenal.

1927 di Malaya

Rencana ini menyenaraikan tokoh dan peristiwa penting dalam hal ehwal awam British Malaya pada tahun 1927, bersama-sama dengan kelahiran dan kematian orang-orang Melayu yang terkenal.

1929 di Malaya

Rencana ini menyenaraikan tokoh dan peristiwa penting dalam hal ehwal awam British Malaya pada tahun 1929, bersama-sama dengan kelahiran dan kematian orang-orang Melayu yang terkenal.

Batu Tiga (kawasan negeri)

Batu Tiga ialah kawasan pilihan raya bagi Dewan Negeri Selangor. Kerusi ini berada di bawah parlimen Shah Alam. Penyandang kerusi ini ialah Yang Berhormat Rodziah Ismail dari PH-PKR. Beliau adalah ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor EXCO memegang portfolio Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pembangunan Usahawan, Pembangunan Luar Bandar, Desa dan Kampung Tradisi.

Taman bunga negara seksyen 27

Taman Bunga Negara terletak di seksyen 27 Shah Alam. Taman Bunga Negara dibangunkan pada 1990-an oleh pihak kerajaan atas dasar perindustrian. Petempatan di sini juga dibangunkan oleh Majlis Bandaraya Shah Alam. Pada tahun 2000,Taman Bunga Negara dibangunkan dengan giat dan mula membina pelbagai infrastruktur. Mengikut analisis,terdapat 7000 penduduk yang menetap di Taman Bunga Negara. Pada tahun 2016,sistem rel bersepadu LRT telah dibina bagi memudahkan penduduk. Terdapat pelbagai sekolah di Taman Bunga Negara. Taman Bunga Negara terkenal dengan kegiatan perindustrian yang pesat iaitu kil ...

Kesultanan Kedah Pasai Ma

Kesultanan Kedah Pasai Ma merupakan sebuah kerajaan Melayu Siam Islam yang diasaskan oleh Sultan Mudzafar Shah I pada tahun 650 Masihi di Sungai Mas yang terletak di kaki Gunung Jerai. Baginda telah menyatukan kawasan-kawasan di sekitarnya dengan menamakannya Nakhun Kedah Pasai Ma.

Memori Berkasih

"Memori Berkasih" ialah lagu yang dirakamkan dan dipersembahkan oleh duo Achik & Nana. Lagu ini ialah hasil nukilan Patrick Kamis dan menjadi kejayaan komersial sekaligus memperkenalkan nama Achik Spin dan Siti Nordiana kepada perhatian umum.

Hantu Bonceng 2.0

Hantu Bonceng 2.0 ialah sebuah filem aksi komedi Malaysia 2021 arahan Yusry Abd Halim dengan skrip ditulis oleh Amin Abdul Nasir dan Sulaiman Shakib. Kesinambungan dari filem Hantu Bonceng arahan Ahmad Idham, ia dibintangi oleh Zizan Razak dan Taiyuddin Bakar yang kembali menjayakan watak masing-masing. Filem ini ditayangkan pada 11 Februari 2021 di Astro First.

Senarai lapangan terbang mengikut kod ICAO: W

Format penyertaan adalah: ICAO IATA - Nama Lapangan Terbang - Lokasi Lapangan Terbang Nota: isi Laman ini memuat senarai Lapangan Terbang yang wujud di Brunei, Indonesia, Malaysia, Singapura dan Timor Leste.

Temasya Aidilfitri

Temasya Aidilfitri adalah sebuah rancangan hiburan khas Hari Raya Aidilfitri yang diterbitkan oleh Radio Televisyen Malaysia yang membariskan persembahan lagu-lagu raya dan sketsa secara tahunan untuk hiburan seisi keluarga. Rancangan ini mengumpulkan ramai artis dan bersiaran secara langsung pada malam hari raya pertama. Turut ditampilkan dalam rancangan ini adalah persembahan perdana di kaca televisyen mana-mana artis rakaman dengan lagu baharu masing-masing. Sejak era 70an, rancangan konsert khas Aidilfitri mula bersiaran di kaca TV RTM secara rakaman dan semakin rancak menjelang 1990. ...