ⓘ Sharlinie Mohd Nashar ialah seorang kanak-kanak mangsa penculikan Malaysia yang kesnya mendapat perhatian media seluruh negara. Pada 9 Januari 2008, pada usia 5 ..

                                     

ⓘ Sharlinie Mohd Nashar

Sharlinie Mohd Nashar ialah seorang kanak-kanak mangsa penculikan Malaysia yang kesnya mendapat perhatian media seluruh negara. Pada 9 Januari 2008, pada usia 5 tahun, beliau dilaporkan hilang selepas bermain di taman permainan bersama seorang kakaknya yang berusia 8 tahun. Mayat Sharlinie bagaimanapun tidak pernah dijumpai, malah tidak pernah dibuktikan telah meninggal dunia. Kehilangan misterinya berlaku tidak lama selepas insiden serupa yang menimpa Nurin Jazlin Jazimin pada 2007.

                                     

1. Latar belakang

Sharlinie, lebih mesra dengan nama timangan Nini, dilahirkan pada 30 Januari 2004 di Petaling Jaya, Selangor kepada pasangan Suraya Ahmad dan Mohd Nashar Mat Hussain. Beliau mempunyai adik-beradik seramai empat orang, iaitu tiga perempuan dan seorang lelaki dan merupakan anak bongsu. Sharliena ialah salah seorang kakaknya. Sharlinie bergantung kepada pengambilan ubat vintolin kerana penyakit asma yang dihidapinya.

                                     

2. Kehilangan

Pada pagi 9 Januari 2008, Sharlinie keluar dari rumah untuk pergi ke taman permainan yang terletak hanya 200 meter dari rumah teres dua tingkat di PJS 2, Taman Datuk Harun, Petaling Jaya. Ditemani oleh kakaknya, Sharliena yang berusia lapan tahun, mereka berdua bermain bersama 30 minit sebelum kejadian pada jam 11:30 pagi.

Namun, hanya Sharliena yang pulang pada hari itu setelah dia gagal menemui adik perempuannya. Adik lelakinya memberitahu ibunya, Suraya Ahmad, mengenai kehilangan Sharlinie dan mereka sekeluarga bergegas ke taman permainan untuk mencari Sharlinie. Keluarga Sharlinie kemudian membuat laporan polis selepas gagal mencarinya setelah dua jam. Anak patung milik Sharlinie dijumpai oleh penduduk setempat di lokasi yang mana beliau dilaporkan hilang.

                                     

3. Siasatan

Polis telah membuka kertas siasatan berhubung kes kehilangan Sharlinie dan memulakan usaha pencarian secara besar-besaran bagi menjejaki Sharlinie. Pencarian besar-besaran dilakukan oleh polis dan orang ramai. Ribuan rumah di kawasan itu digeledah oleh pihak berkuasa, namun Sharlinie gagal dikesan. Terdapat dakwaan bahawa kanak-kanak itu diikat dengan gula-gula oleh seorang wanita yang tidak dikenali sebelum dipaksa memasuki sebuah kereta hitam.

Selain itu, terdapat juga khabar angin mengenai seorang lelaki, yang digelar "lelaki kucing", telah mendekati gadis itu untuk meminta dalih mencari kucingnya yang hilang sebelum menculiknya. Hanya dua hari sebelum kehilangan Sharlinie, seorang gadis berusia enam tahun, yang bermain tidak jauh dari rumahnya kira-kira dua kilometer dari rumah mangsa yang hilang, diculik oleh "lelaki kucing" yang sama. Namun, kira-kira tiga jam kemudian, dia dijumpai tanpa mengalami kecederaan sekitar 25km di Wangsa Maju.

Fotofit "lelaki kucing" itu kemudian diedarkan secara meluas kepada orang ramai. Keterangan mengenai "lelaki kucing" juga telah didedahkan oleh saksi dan mangsa dalam kes lain dan cubaan penculikan. Pencarian Sharlinie bermula dari beberapa minggu ke bulan dengan beratus-ratus ribu poster kanak-kanak itu diedarkan di seluruh negara. Puluhan panggilan, kebanyakannya palsu, diterima oleh pihak berkuasa dan keluarga mangsa, namun gagal menemui petunjuk mengenai keberadaan Sharlinie.

Ketu Polis Negara KPN ketika itu, Musa Hassan telah mengerahkan polis Bukit Aman dan Selangor untuk mencari Sharlinie. Beliau dipetik oleh Utusan Malaysia sebagai berkata: "Kita sedang memburu dua suspek melalui lakaran wajahnya dan akan mengedarkannya kepada media cetak dan elektronik secara meluas. Polis juga berharap orang ramai agar tampil membantu menyalurkan maklumat kerana di kawasan kejadian terdapat banyak gerai".

Kehilangan Sharlinie turut mendapat respon daripada Perdana Menteri ketika itu, Abdullah Ahmad Badawi. Beliau menyeru agar penculik memulangkan Sharlinie dan insaf dengan kemarahan rakyat. Selain itu, parti-parti politik seperti UMNO, MIC, MCA, PAS, DAP dan PKR turut membantu usaha mencari Sharlinie. Selain lawatan pimpinan parti ke rumah ibu bapa Sharlinie, poster-poster kehilangan Sharlinie turut diedarkan kepada orang ramai.

Terdapat juga andaian mengatakan Sharlinie berkemungkinan menjadi mangsa sindiket pemerdagangan orang menurut sudut siasatan polis.                                     

4. Selepas kejadian

Sehingga kini, Sharlinie masih hilang dan tidak pernah dijumpai selain tidak pernah dibuktikan telah meninggal dunia kerana tiada bukti kukuh mengenai kematiannya dikeluarkan.

Lebih kurang 8 tahun selepas kehilangan Sharlinie, pasangan Mohd Nashar dan Suraya masih mengharapkan kepada orang awam dan pihak berkuasa agar menjumpai Sharlinie dalam keadaan selamat. Pasangan suami isteri itu masih menyimpan baju berwarna merah jambu yang dipakai oleh Sharlinie sebagai tanda pengubat rindu.

                                     

5. Gambaran media

Sebuah telefilem bertajuk Kembalikan Amanda mengambil plot yang diinspirasikan daripada kes Sharlinie, bersiaran di Astro Ria pada 6 Jun 2008. Telefilem arahan Azizi "Chunk" Adnan dengan skrip oleh Sofia J. Rhyland, dibintangi oleh Haliza Misbun yang turut berkhidmat sebagai penerbit dan Cat Farish.

                                     

6. Bacaan lanjut

  • "Chronology of seven missing children since 1996" dalam bahasa Inggeris. New Straits Times. 19 Ogos 2016. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Ogos 2016. Dicapai pada 10 Mei 2018.
  • Syaida Ismail 25 Januari 2018. "7 kes kehilangan dan pembunuhan kanak-kanak yang pernah menggemparkan Malaysia". Lobak Merah. Dicapai pada 9 Mei 2018.
  • "Ibu bapa mesti berusaha atasi risiko budak hilang". Berita Harian. 12 Januari 2008. Dicapai pada 10 Mei 2020.