ⓘ Kelajuan. Laju ialah kadar pergerakan objek danmerupakan kuantiti skalar kerana ia mempunyai magnitud sahaja. Perbezaan diantara laju dan halaju ialah halaju me ..

Mortar

Mortar adalah sejenis meriam pendek yang digunakan untuk menembak peluru pada kelajuan rendah dan jarak dekat. Ia biasanya mempunyai muncung dan panjang larasnya kurang daripada 15 kali kalibernya.

KD Keris

KD KERIS merupakan kapal perang Tentera Laut Diraja Malaysia jenis kapal peronda kelas "Kris" yang sentiasa bersedia mempertahankan negara Malaysia. KD KERIS memenuhi keperluan pertahanan laut Malaysia dari kapal-kapal musuh. KD KERIS merupakan kapal peronda yang bertempat di Pangkalan TLDM Kota Kinabalu. Ia kemudiannya diserahkan kepada Tentera Laut Diraja Malaysia pada 27 Jun 2006. Kapal lain dalam kelas yang sama dengan KD Keris adalah KD KERIS dan KD SUNDANG. Kapal dalam kelas "Kris" memiliki sesaran 96 tan piawaian, 109 tan muatan penuh. Ia sepanjang 31.4 meter dengan kelebaran 6 m da ...

Type 63 senjata anti pesawat

Vietnam:Sebilangan kecil dikekalkan selepas Perang Vietnam Vietnam Selatan: Sekurang-kurangnya satu dirampas daripada Tentera Rakyat Vietnam China: Digunakan sehingga tahun 1990 Vietnam Utara: Diberikan oleh China.Diteruskan oleh Vietnam yang disatukan

                                     

ⓘ Kelajuan

Laju ialah kadar pergerakan objek danmerupakan kuantiti skalar kerana ia mempunyai magnitud sahaja. Perbezaan diantara laju dan halaju ialah halaju mempunyai arah dan laju tidak ada arah. Unit SI bagi laju ialah meter per saat.

Kerana halaju, v → {\displaystyle {\vec {v}}\,} ialah kuantiti vektor maka, ia boleh ditulis seperti:

v → = < v x →, v y →, v z → > {\displaystyle {\vec {v}}= \,}

maka magnitud bagi v → {\displaystyle {\vec {v}}\,}, v {\displaystyle v\,} ialah

v = v x 2 + v y 2 + v z 2 {\displaystyle v={\sqrt {v_{x}^{2}+v_{y}^{2}+v_{z}^{2}}}\,}

Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.