ⓘ Orang Yahudi. Seorang Yahudi ; יְהוּדִים, Yehudim ; Ladino: ג׳ודיו, Djudio ; ג׳ודיוס, Djudios ; Yiddish: ייִד, Yid ; ייִדן, Yidn adalah ahli daripada orang Yahu ..

Abba Kovner

Abba Kovner ialah seorang penyair Ibrani dan Yiddi, penulis dan pemimpin pemberontakan berdarah Yahudi. Di Ghetto Vilna, manifesto buatannya ialah karya pertama yang menyatakan bahawa sasaran Holokaus ialah rancangan Jerman untuk membunuh semua Yahudi. Usahanya untuk menimbulkan pemberontakan ghetto mengalami kegagalan, namun beliau hilang ke hutan, menjadi partisan Soviet, dan terus hidup pada masa perang. Selepas perang, Kovner memimpin sebuah gerakan rahsia yang memiliki tujuan untuk membalas Holokaus dengan membunuh enam juta orang Jerman, namun beliau ditangkap oleh Inggeris sebelum d ...

Der Judenstaat

Der Judenstaat ialah sebuah risalah yang ditulis oleh Theodor Herzl dan diterbitkan pada Februari 1896 di Leipzig dan Vienna oleh M. Breitensteins Verlags-Buchhandlung. Ini diberi subtitle dengan "Versuch einer modernen Lösung der Judenfrage" dan pada awalnya disebut "Alamat kepada Rothschild", merujuk kepada dinasti perbankan keluarga Rothschild seperti yang direncanakan Herzl untuk menyampaikannya sebagai ucapan kepada keluarga Rothschild. Baron Edmond de Rothschild menolak rancangan Herzl, merasakan bahawa ia mengancam orang Yahudi di Diaspora. Beliau juga beranggapan ia akan membahayak ...

Operasi Yusya

Operasi Yusya, juga dikenal sebagai Operasi Saba, ialah pengangkutan udara orang Yahudi Habsyah pada tahun 1985 dari kem pelarian di Sudan ke Israel. Yahudi Habsyah melarikan diri ke kem pelarian di Sudan akibat kebuluran teruk di negara mereka. Operasi Musa Israel sebelumnya telah mengangkut 8.000 orang ke Israel dari 21 November 1984, hingga 5 Januari 1985, tetapi ketika berita bocor ke pihak media, di bawah tekanan daripada negara-negara Muslim yang lain, Sudan menyekat penerbangan selanjutnya, meninggalkan ramai di Habsyah. Kesemua 100 senator Amerika Syarikat menandatangani petisyen r ...

                                     

ⓘ Orang Yahudi

Seorang Yahudi ; יְהוּדִים, Yehudim ; Ladino: ג׳ודיו, Djudio ; ג׳ודיוס, Djudios ; Yiddish: ייִד, Yid ; ייִדן, Yidn) adalah ahli daripada orang Yahudi, iaitu kumpulan etnokeagamaan yang berasal daripada Bani Israel atau Ibrani dari Timur Tengah purba. Etnisiti, kenegaraan dan agama sangat berkait rapat antara satu sama lain, dengan agama Yahudi menjadi keimanan tradisional negara Yahudi. Memeluk agama Yahudi bermaksud seseorang yang telah lahir atau berada dalam kumpulan etnik Yahudi dan ia telah menjadi tradisi orang Yahudi sejak berkurun lama lagi.

Mengikut akaun tradisional, sejarah Yahudi bermula dengan patriakh Biblikal, Abraham, Isaac dan Jacob, semasa alaf kedua SME. Orang Yahudi menikmati dua tempoh dari autonomi politikal di tanahair mereka, Tanahair Israel, semasa sejarah purba. Era pertama, iaitu meliputi tempoh dari Penghakiman, Monarki Bersatu, dan Monarki Berbahagi Kerajaan dari Israel dan Judah, berakhir dengan kemusnahan dari Kuil Pertama pada 586 SME. Era kedua merupakan tempoh dari Kerajaan Hasmonea 140–37 BCE. Sejak kemusnahan dari Kuil Pertama, diaspora telah menjadi tempat tinggal dari kebanyakan dari dunia Yahudi. Kecuali di Negara Israel moden, didirikan pada 1948, orang Yahudi telah menjadi minoriti di setiap negara iaitu yang mereka tinggal dan mereka kerap mengalami penindasan, mengakibatkan populasi yang naik turun pada kedua-dua dalam bilangan dan distribusi selama berabad.

Menurut kepada Agensi Yahudi, sejak dari 2006 terdapat 13.2 juta Yahudi seluruh dunia; 5.3 juta di Israel, 5.3 juta di Amerika Syarikat, dan yang tertinggal didistribusikan dalam komuniti dari berbeza saiz; ini persembahkan 0.2% dari anggaran semasa populasi dunia. Bilangan ini termasuk semua yang menganggap diri mereka Yahudi samada atau tidak dipenggabungan, dan, dengan pengecualian dari populasi Yahudi Israel, tidak dimasukkan yang tidak menganggap diri mereka Yahudi atau yang tidak Yahudi mengikut halakha. Jumlah keseluruhan populasi Yahudi sedunia, bagaimanapun, sukar untuk diukur. Tambahan kepada pertimbangan halakhik, terdapat faktor sekular, politikal, pengenalan keturunan dalam mentaksirkan siapakah seorang Yahudi yang meningkatkan bilangan dengan banyak.

                                     

1. Yahudi dan agama Yahudi

Asal usul Yahudi tradisinya bertarikh sekitar alaf kedua SME kepada patriakh, Abraham, Isaac dan Jacob. Stala Merneptah, bertarikh 1200 SME, adalah salah satu dari rekod arkeologikan terawal dari orang Yahudi di Tanah Israel, dimana agama Yahudi, satu agama monotheisme dibangunkan. Menurut pada akaun Biblikal, orang Yahudi menikmati tempoh keazaman-sendiri pertama dibawah kehakiman Biblikal dari Othniel melalui Samson, kemudian pada c. 1000an SME, Raja David mendirikan Baitulmuqaddis sebagai ibu kota dari Negeri Kerajaan Kesatuan Israel dan Judah Kesatuan Monarki dan dari sana memerintahnya Duabelas Suku Israel.

Pada 970 SME, anak lelaki David, Solomon menjadi raja Israel. Kurang dari sedekad, Solomon mula membina Kuil Suci yang dikenali sebagai Kuil Pertama. Selepas kematian Solomon c. 930 SME, sepuluh suku utara berpisah membentuk Kerajaan Israel. PAda 722 SME orang Assyria menakluk Kerajaan Israel dan mengusir Yahudinya yang bermulanya diaspora Yahudi.

Tempoh Kuil Pertama berakhir sekitar 586 SME setelah orang Babylonia menakluk Tanah Israel dan memusnahkan Kuil Yahudi. Pada 538 SME, selepas lima puluh tahun dari tawanan Babylonia, Raja Parsi Cyrus si Agung membenarkan orang Yahudi kembali membina semula Baitulmuqaddis dan kuil suci. Pembinaan Kuil Kedua, telah siap pada 516 SME semasa pemerintahan Darius si Agung selama tujuh puluh tahun selepas kemusnahan Kuil Pertama. Apabila Iskandar Agung menakluk Empayar Parsi, Tanah Israel jatuh dibawah kawalan Greek Hellenistik, akhirnya jatuh kepada dinasti Ptolemaik yang hilangnya kepada Seleucids. Cubaan Seleucid untuk tebar semula Baitulmuqaddis sebagai polis dihelleniskan datang kepada utama pada 168 SME dengan kejayaan pemberontakan Maccabean dari Mattathias si Paderi Tinggi dan anak lelakinya terhadap Antiochus Epiphanes, dan pengasasan mereka dari Kerajaan Hasmonean pada 152 SME dengan Baitulmuqaddis sekali lagi sebagai ibukotanya. Kerajaan Hasmonean bertahan selama seratus tahun kemudian setelah Rom menjadi lebih kuat ia melantik Herod sebagai raja pelanggan Yahudi. Kerajaan Herod juga bertahan selama seratus tahun. Kekalahan oleh orang Yahudi pada pemberontakan Pertama pada 70 EL, yang pertama dari Perang Yahudi-Rom dan Pemberontakan Bar Kochba pada 135 EL yang penting menyumbang kepada bilangan dan geografi dan diaspora, laksana bilangan penting populasi Yahudi dari Tanah Israel telah diusir dan dijual kepada perhambaan sepanjang Empayar Rom. Sejak itu, orang Yahudi telah hidup di hampir setiap negara di dunia, terutamnya di Eropah dan Timur Tengah lebih unggul, terselamat dari diskriminasi, penindasan, kemiskinan, dan malah pembunuhan kaum lihat:anti-Semitisme, Holokus, dengan tempoh kadangkala dari kebudayaan, ekonomik, dan kemajuan individu di berbagai lokasi.

Hingga lewat abad ke-18, istilah Yahudi dan penganut Yahudi telah praktikalnya sinonim, dan agama Yahudi adalah ikatan prima dari orang Yahudi tanpa mengira darjat keanutan. Berikutan Zaman Enlightenment dan saudara Yahudinya Haskalah, satu transformasi beransur berlaku semasa dimana ramai Yahudi datang dilihat menjadi satu ahli dari bangsa Yahudi sebagaimana terpisah dari menganuti kepada keimanan Yahudi.

Kata nama Ibrani "Yehudi" plural Yehudim asalnya dirujuk kepada suku Judah. Kemudian, apabila Kerajaan Israel Utara berpisah dari Kerajaan Israel Selatan, Kerajaan Israel Selatan mula merujuk dirinya dengan nama dari suku pradominannya, atau sebagai Kerajaan Judah. Istilah ini asalnya dirujuk kepada orang dari kerajaan selatan, walaupun istilah Bnei Yisrael Bani Israel telah masih digunakan untuk kedua-dua kumpulan. Selepas orang Assyria menakluk kerajaan utara meninggalkan kerajaan selatan sebagai satu-satunya negeri Bani Israel, kata Yehudim beransur datang merujuk pada orang dari keimanan Yahudi sebagai seluruh, berbanding dari yang spesifiknya dari suku atau Kerajaan Judah. Kata Inggeris Jew unggulnya dipemerolehan dari Yehudi. kegunaan pertamanya dalam Injil untuk merujuk kepada orang Yahudi sebagai seluruh berada dalam Kitab Esther.

                                     

2. Siapakah seorang Yahudi?

Agama Yahudi berkongsi sesetengah dari perwatakan dari bangsa, etnik, agama, dan budaya, membuatkan definisi dari siapakah seorang Yahudi berbeza sedikit bergantung pada samada pendekatan keagamaan atau kebangsaan untuk identiti digunakan. Umumnya, dalam kegunaan sekular moden, Yahudi memasukkan tiga kumpulan: orang yang dilahirkan kepada keluarga Yahudi tanpa mengira samada atau tidak mereka mengikut agama tersebut, sesiapa yang mempunyai latarbelakang Yahudi atau keturunan kadangkala termasuk yang tidak mempunyai keturunan nasab ibu, dan orang yang tanpa sebarang latarbelakang keturunan Yahudi atau keturunan yang ada secara rasmi memeluk ke agama Yahudi dan oleh itu sebagai pengikut agama. Suatu masa pemelukan telah diakaunkan untuk sebahagian besar dari pertumbuhan populasi Yahudi. Pada abad pertama dari era Kristian, contohnya, contohnya, populasi lebih dari berganda, dari 4 ke 8-10 juta didalam bendungan dari Empayar Rom, dalam bahagian bagus sebagai akibat dari pemelukan besar-besaran.

Definisi bersejarah dari identiti Yahudi telah tradisinya berdasarkan pada definisi halakhik dari keturunan nasab ibu, dan pemelukan halakhik. Definisi bersejarah dari siapakah seorang Yahudi bertarikh balik kepada pengkodan dari tradisi lisan kepada Talmud Babylonia. Tafsiran dari bahagian Tanakh, seperti Deutronomy 7:1-5, oleh pendeta Yahudi terpelajar, digunakan sebagai amaran terhadap perkahwinan campuran antara Yahudi dan bukan-Yahudi kerana akan menyebabkan anak anda berpaling dari Ku dari mereka akan menyembah selain Tuhan." Leviticus 24:10 menyatakan bahawa anak lelaki dalam perkahwinan antara wanita Ibrani dan lelaki Mesir adalah "daripada komuniti Israel." Ini berbeza dengan Uzair 10:2-3, dimana Bani Israel kembali ke Babylon, nekad untuk mengetepikan isteri bukan-Yahudi dan anak-anak mereka. Sejak Haskalah, tafsiran halakhik ini dari identiti Yahudi telah dicabar.

                                     

3. Pembahagian etnik

Didalam dunia populasi Yahudi, iaitu dianggap sebagai pengenalan-sendiri etnik perseorangan, terdapat berlainan pembahagian etnik, kebanyakan iaitu secara primernya akibat dari perumpunan geografik dari populasi Bani Israel yang asal, dan evolusi kemerdekaan berikut. Suatu barisan dari komuniti Yahudi telah didirikan oleh pendatang Yahudi di berbagai tempat sekitar Dunia Kuno, selalunya pada jarak jauh dari satu sama lain mengakibatkan efektif dan selalunya pengasingan tempoh-lama dari satu sama lain. Semasa beralaf-alaf dari diaspora Yahudi komuniti ini akan berkembang dibawah pengaruh dari persekitaran tempatan mereka; politikal, kebudayaan, semulajadi, dan populasi. Kini, menunjukkan dari perbezaan ini dikalangan Yahudi boleh diperhatikan dalam luahan kebudayaan Yahudi dari setiap komuniti, termasuk kepelbagaian linguistik Yahudi, tatarajah kulinari, amalan liturgikal, tafsiran keagamaan, baik juga sebagai darjah dan sumber dari campuran genetik.

Yahudi selalu dikenalpasti tergolong kepada salah satu dari dua kumpulan utama: Ashkenazim, atau "Jerman" Ashkenaz bermaksud "Jermany" dalam Ibrani Medieval, menandakan pangkalan Eropah Tengah mereka, dan Sephardim, atau "Spaniard" Sefarad bermaksud "Sepanyol" atau "Iberia" dalam Ibrani, menandakan pangkalan Spanish dan Portugis mereka. Mizrahim, atau "Orang Timur" Mizrach menjadi "Timur" dalam Ibrani, itulah, merupakan koleksi berbagai dari Yahudi Timur Tengah dan Afrika Utara, membentuk kumpulan ketiga utama, walaupun Yahudi Eropah kadangkala merujuk mereka sebagai Sephardim.

Kumpulan kebudayaan Yahudi yang lebih kecil termasuk Yahudi India termasuk Bene Israel, Bnei Menashe, Yahudi Cochin, dan Bene Ephraim; Romaniotes dari Greece Italkim atau Bené Roma dari Itali; Teimanim dari Yaman dan Oman; berbagai Yahudi Afrika, termasuk yang paling banyak Beta Israel dari Habsyah; dan Yahudi Cina, yang paling penting ialah Yahudi Kaifeng, baik juga seperti berbagai komuniti berbeza yang kini pupus.

Pembahagian antara semua kumpulan ini adalah anggaran dan sempadan mereka tidak selalunya jelas. Mizrahim contohnya, adalah koleksi berbagai jenis komuniti Yahudi dari Afrika Utara, Asia Tengah, Kaukasian, dan Timur Tengah yang selalunya sebagai tak berkait kepada satu sama lain seperti mereka sediakala kepada sebarang dari kumpulan Yahudi yang diterangkan sebelumnya. Dalam kegunaan moden. Bagaimanapun, Mizrahim juga diistilahkan sebagai Sephardi berpunca dari liturgi yang seakan sama, meskipun perkembangan bebas dari Sephardim tertib. Demikian, dikalangan Mizrahim terdapat Yahudi Iraq, Yahudi Mesir, Yahudi Berber, Yahudi Lubnan, Yahudi Kurdish, Yahudi Libya, Yahudi Syria, Yahudi Bukhara, Yahudi Gunung, Yahudi Georgia dan berbagai yang lain. Teimanim dari Yaman dan Oman kadangkala dimasukkan, walaupun gaya mereka dalam liturgi adalah unik dan mereka berbeza dengan kehormatan kepada campuran antara migran Sephardi yang mendirikan diri mereka di Timur Tengah dan Afrika Tengah selepas pengusiran Yahudi dari Sepanyol dab Portugal pada 1490an dan komuniti Yahudi yang pra-wujud di rantau tersebut.

Meskipun kepelbagaian ini, Yahudi Ashkenazi persembahkan bahagian besar dari Keyahudian moden, dengan sekurang-kurangnya 70% dari Yahudi sedunia dan hingga 90% sebelum Perang Dunia II dan Holokus. Akibat dari emigrasi mereka dari Eropah semasa tempoh masa perang, di negara sebelumnya tanpa komuniti Yahudi asli, seperti Amerika Syarikat, Kanada, United Kingdom, Argentina, Australia, Brazil, dan Afrika Selatan. Di Perancis, emigrasi Mizrahim dari Afrika Utara telah membawa mereka untuk mengatasi bilangan Yahudi Eropah yang pra-wujud. Hanya di Israel merupakan populasi Yahudi mempersembahkan semua kumpulan, sebuah periuk bercair bebas dari setiap bahagian kumpulan didalam keseluruhan populasi Yahudi sedunia.                                     

3.1. Pembahagian etnik Bukti DNA

Kajian yang diterbitkan oleh Akademi Sains Kebangsaan menemui bahawa "gen bapa dari komuniti Yahudi dari Eropah, Afrika Utara, dan Timur Tengah diturunkan dari populasi moyang Timur Tengah yang lazim", dan disyorkan bahawa "kebanyakan komuniti Yahudi telah tinggal secara relatifnya terpencil dari komuniti jiran bukan-Yahudi semasa dan selepas Diaspora". Penyelidik meluahkan pengejutan pada uniformiti genetik menakjubkan yang mereka jumpai dikalangan Yahudi moden, tidak kira dimana diaspora telah disuraikan sekitar dunia. Ujian DNA menunjukkan secukupnya kurang perkahwinan-campur dikalangan Yahudi selama lebih 3.000 tahun lepas yang dijumpai dari populasi lain. Ujian menyokong sejarah Yahudi tradisional dan menyangkal teori bahawa orang Yahudi diturunkan kebanyakannya dari pemeluk dari agama lain, seperti Khazar.

Satu lagi penemuan kajian bahawa stikyard dari kromoson Y, komuniti Yahudi sedunia berkait rapat dengan Syrian dan Palestinian. Pengarang kajian menulis bahawa "daya tarik yang sangat rapat dari populasi Timur Tengah Yahudi dan bukan-Yahudi diperhatikan. menyokong hipotesis dari asal usul Timur Tengah lazim", seperti dari DNA mitochondrial mtDNA dari sekurang-kurangnya 40% dari populasi Ashkenazi semasa. Jadi walaupun Khazar boleh diserap kepada populasi Yahudi moden, ia tidak sama bahawa mereka membentuk peratusan besar dari keturunan Yahudi moden.

Analisis DNA selanjutnya menentukan bahawa Yahudi moden dari suku kepaderian - "Cohanim" - berkongsi keturunan lazim di Israel yang bertarikh balik sekitar 3.000 tahun. Keputusan ini adalah konsisten untuk semua populasi Yahudi sedunia. Penyelidik menganggarkan bahawa keturunan lazim terbaru dari Cohanim moden hidup antara 1000 SME secara kasarnya pada masa Pemergian beramai2 Biblikal dan 556 SME, apabila Babylonian memusnahkan Kuil Pertama. Mereka menemui keputusan seakan sama menganalisis DNA dari Yahudi Ashkenazi dan Sephardi. Saintis menganggarkan tarikh dari paderi asal berdasarkan pada mutasi genetik, iaitu menunjukkan bahawa paderi ini hidup secara kasarnya 106 generasi yang lalu, antara 2.650 dan 3.180 tahun yang lalu bergantung pada satu mengira sebuah generasi sebagai 25 atau 30 tahun.

                                     

4.1. Populasi Populasi geografik penting

Terdapat kira-kira 13 juta Yahudi di dunia. Jadual di bawah menyenaraikan negara dengan populasi penting. Sila notakan bahawa populasi ini mempersembahkan anggaran rendah-akhir dari populasi Yahudi sedunia, mengira sekitar 0.2% dari Populasi Sedunia.

                                     

4.2. Populasi Negeri Israel

Israel, negeri-bangsa Yahudi, satu-satunya negara iaitu Yahudi membentuk kewarganegaraan majoriti. Israel telah dibentuk sebagai negeri demokratik pada 14 Mei, 1948 daripada negara Palestin yang dirampas secara haram. Dari 120 ahli dalam parlimennya, Knesset, pada masa ini, 12 ahli dari Knesset adalah warganegara Arab Israel, kebanyakannya persembahkan parti politikal Arab dan salah satu dari hakim Makhamah Agung merupakan Arab Palestin. Antara 1948 dan 1958, populasi Yahudi meningkat dari 800.000 hingga dua juta. Pada masa ini, Yahudi membentuk 76.4% dari populasi Israel, atau 5.600.000 dari warganegara. Tahun awal dari negeri Israel, telah ditandakan oleh imgrasi besar-besaran dari orang yang terselamat dari Holokus dan Yahudi yang lari dari tanah Arab. Israel juga mempunyai populasi besar Yahudi Ethiopia, kebanyakan darinya dipengangkatan udarakan ke Israel pada lewat 1980an dan awal 1990an. Antara 1974 dan 1979 hampir 227.258 imigran telah tiba di Israel, sekitar separuh dari Kesatuan Soviet. Tempoh ini juga menyaksikan peningkatan dalam imigrasi ke Israel dari Eropah Barat, Amerika Latin, dan Amerika Syarikat. Titisan imigran dari komuniti lain juga telah tiba, termasuk Yahudi India dan yang lain, baik juga sesetengah keturunan dari Ashkenazi yang terselamat dari Holokus yang telah menetap di negara seperti Amerika Syarikat, Argentina, dan Afrika Selatan. Sesetengah Yahudi telah emigrat dari Israel ke tempat lain, berpunca dari masalah ekonomi atau kekecewaan dengan keadaan politikal dan konflik Arab-Israel yang berterusan. Emigran Yahudi Israel juga dikenali sebagai Yerida.                                     

4.3. Populasi Diaspora di luar Israel

Imigrasi besar-besaran ke Amerika Syarikat dan tempat lain pada giliran dari abad kesembilanbelas dan kemudian berpunca daru berbagai akibat, termasuk pogrom di Rusia, pembunuhan beramai-ramai dari Keyahudian Eropah semasa Holokus, dan pengasasan Negeri Israel dan pemergian beramai-ramai Yahudi dari tanah Arab, semua mengakibatkan perubahan besar pada pusat populasi dari Keyahudian sedunia menjelang akhir abad keduapuluh.

Pada masa ini, komuniti Yahudi terbesar di dunia terletak di Amerika Syarikat, dengan hampir 5.7 juta Yahudi. Tempat lain di Amerikas, terdapat juga populasi besar Yahudi di Kanada, Argentina, dan Brazil, dan populasi lebih kecil di Mexico 45.000, Uruguay, Venezuela, Chile, dan beberapa negara lain lihat Sejarah Yahudi di Amerika Latin.

Komuniti Yahudi Eropah Barat terbesar boleh dijumpai di Perancis, tanah kepada 600.000 Yahudi, majoriti ialah imigran atau pelarian dari negara Arab Afrika Utara seperti Algeria, Maghirbi, dan Tunisia atau keturunan mereka. Terdapat juga lebih 265.000 Yahudi di United Kingdom. Di Eropah Timur, terdapat di mana-mana dari 500.000 hingga lebih dua juta Yahudi hidup di bekas Kesatuan Soviet, tetapi rajah sebenar sukar diasaskan. Komuniti Yahudi yang bertumbuh-terpantas di dunia, di luar israel, adalah satunya di Jerman, terutamanya di Berlin, ibunegaranya. Sepuluh dari beribu Yahudi dari bekas Blok Timur telah menetap di Jerman sejak keruntuhan dari Tembok Berlin.

Negara Arab dari Afrika Utara dan Timur Tengah adalah tempat kepada sekitar 900.000 yahudi pada 1945. Dimarakkan oleh anti-Zionisme selepas pembentukan Israel, penindasan sistematik mengakibatkan hampir semua dari Yahudi ini untuk lari ke Israel, Amerika Utara, dan Eropah pada 1950an lihat pemergian beramai-ramai Yahudi dari tanah Arab. Kini, sekitar 8.000 Yahudi masih berada di negara Arab. Iran adalah tempat kepada sekitar 10.800 Yahudi, turun dari populasi dari 100.000 Yahudi sebelum revolusi 1979. Selepas revolusi ini sesetengah dari Yahudi Iran emigrat ke Israel atau Eropah tetapi kebanyakan dari mereka emigrat dengan bukan-Yahudi Iran senegara mereka ke Amerika Syarikat terutamanya Los Angeles.

Di luar Eropah, Amerikas, Timur Tengah, dan dari Asia masing-masing, terdapat populasi Yahudi penting di Australia dan Afrika Selatan.                                     

4.4. Populasi Perubahan populasi: Asimilasi

Sejak sekurang-kurangnya pada zaman Greek Purba, sebahagian dari Yahudi diasimilasikan kepada masyarakat bukan-Yahudi lebih luas di sekitar mereka, samada pilihan atau paksaan, berhenti mengamalkan agama Yahudi dan meninggalkan identiti Yahudi mereka. Sesetengah komuniti Yahudi, contohnya Yahudi Kaifeng dari China, telah hilang sepenuhnya, tetapi asimilasi telah tinggal relatifnya rendah kebanyakan dari alaf lepas, laksana Yahudi tidak dibenarkan untuk bersatu dengan komuniti lebih luas yang mereka tinggal. Kemunculan dari Kesedaran Yahudi lihat Haskalah dari 1700an dan pembebasan yang berikut dari populasi Yahudi Eropah dan Amerika pada 1800an, mengubah situasi tersebut, membenarkan Yahudi untuk bertambahnya ikut serta, dan menjadi sebahagian dari, masyarakat sekular. Akibat ini telah menjadi trend asimilasi yang kuat, laksana Yahudi mengahwini pasangan bukan-Yahudi dan berhenti menyertai dalam komuniti Yahudi. Kadar perkahwinan antara agama berbeza meluas: Di Amerika Syarikat, mereka hanyalah bawah 50%, di United Kingdom, sekitar 50%, di Australia dan Mexico, serendah 10%, dan di Perancis, mereka mungkin setinggi 75%. Di Amerika Syarikat, hanya sekitar pertiga kanak-kanak dari perkahwinan campur gabungkan diri mereka dengan amalan keagamaan Yahudi. Akibatnya bahawa kebanyakan negara di Diaspora telah tetap atau sedikit berkurangan populasi Yahudi keagamaan laksana Yahudi terus diasmilasikan kepada negara iaitu yang mereka tinggal.

                                     

4.5. Populasi Perubahan populasi: Perang terhadap Yahudi

Sepanjang sejarah, ramai pemerintah, empayar dan bangsa telah menindas populasi Yahudi mereka atau mencari untuk lenyapkan mereka seluruhnya. Cara yang dikeluarkan adalah mencukupi untuk senyapkan penentang. Sejarah antisemitisme termasuk Perang Salib Pertama yang mengakibatkan pembunuhan beramai-ramai Yahudi, Penyiasatan Sepanyol diketuai oleh Torquemada dan Penyiasatan Portugis, dengan penindasan mereka dan Auto de fé terhadap Kristian Baru dan Yahudi Marrano; pembunuhan beramai-ramai Cossack Bohdan Chmielnicki di Ukraine; Pogrom dibantu oleh Tsar Rusia; baik juga pengusiran dari Sepanyol, Portugal, England, Perancis, Jerman, dan lain-lain negara iaitu yang Yahudi menetap. Penindasan sampai kepada kemuncak dari Penyelesaian Terakhir Adolf Hitler yang membawa kepada Holokus dan pembunuhan kira-kira 6 juta Yahudi dari 1942 hingga 1945.

Menurut kepada James Carroll, "Yahudi dikira untuk 10% dari jumlah populasi dari Empayar Rom. Dengan nisbah itu, jika faktor lain tidak campurtangan, akan terdapat 200 juta Yahudi di dunia kini, berbanding sesuatu seperti 13 juta." Sememangnya, terdapat banyak faktor demografik kompleks yang terlibat; kadar pertumbuhan populasi, wabak, migrasi, asimilasi, dan pemelukan semuanya mungkin memainkan peranan penting dalam saiz semasa dari populasi Yahudi global.

                                     

4.6. Populasi Perubahan populasi: Pertumbuhan

Israel satu-satunya negara dengan peningkatan populasi Yahudi yang mantap berpunca dari penambahan populasi secara semulajadi, meskipun populasi Yahudi dari negara lain di Eropah dan Amerika Utara telah baru-baru ini bertambah perpunca dari imigrasi. Pada Diaspora, pada hampir setiap negara populasi Yahudi umumnya samada menurun atau tetap, tetapi Ortodoks dan komuniti Yahudi Haredi, iaitu ahli yang selalu menyisih kawalah kelahiran untuk sebab keagamaan, telah mengalami pertumbuhan populasi pesat.

Agama Yahudi Ortodoks dan Konservatif nyahgalakkan pemelukan agama kepada bukan-Yahudi, tetapi ramai kumpulan Yahudi cuba mencapai kepada komuniti Yahudi yang diasimilasikan dari Diaspora demi untuk menambahkan bilangan Yahudi. Tambahan pula, semasa dalam prinsip Pembentukan Semula agama Yahudi membantu mencari ahli baru untuk keimanan tersebut, kedudukan ini tidak diterjemahkan kepada pemelukan agama aktif, sebaliknya mengambil bentuk usaha mencapai kepada pasangan bukan-Yahudi dari pasangan berkahwin campur. Terdapat juga trend dari gerakan Ortodoks meneruskan Yahudi sekular demi memberikan mereka identiti Yahudi yang lebih kuat supaya kurang peluang kahwin campur. Laksana akibat dari usaha oleh perkara ini dan kumpulan Yahudi lain lebih dua-puluh lima tahun yang lalu, terdapat juga trend dari Yahudi Sekular menjadi lebih berkeagamaannya peka, dikenali sebagai gerakan Baal Teshuva, meskipun implikasi demografik dari trend tersebut tidak diketahui. Tambahan pula, terdapat juga gerakan bertambah dari Yahudi mengikut pilihan oleh gentiles yang membuat keputusan untuk menuju ke arah menjadi Yahudi.                                     

5. Bahasa-bahasa Yahudi

Ibrani merupakan bahasa liturgikal dari Yahudi diistilahkan lashon ha-kodesh, "lidah suci", bahasa iaitu kitab suci Ibrani Tanakh telah digubah, dan pertuturan harian dari orang Yahudi untuk berabad. Menjelang abad kelima SME, Arami, lidah berkait-rapat, menyertai Ibrani sebagai bahasa tuturan di Judea. Menjelang abad ketiga SME, Yahudi dari diaspora menutur Greek. Ibrani Moden kini salah satu dari dua bahasa rasmi dari negeri Israel bersama dengan Arab.

Ibrani telah dihidupkan semula sebagai bahasa tuturan oleh Eliezer ben Yehuda, yang tiba di Palestine pada 1881. Ia tidak digunakan sebagai lidah ibunda sejak zamanTannaic. Selama lebih enambelas abad Ibrani telah digunakan hampir eksklusifnya sebagai bahasa liturgikal, dan sebagai bahasa dalam kebanyakan buku telah ditulis pada agama Yahudi, dengan sdikitnya hanya menutur Ibrani pada Shabbat. Selama berabad, Yahudi sedunia telah menutur bahasa tempatan atau dominan dari rantau yang mereka migrat kepadanya, selalu membentuk dialek atau dirumpun keluar sebagai bahasa bebas. Yiddish merupakan bahasa Judeo-Jerman yang dikembangkan oleh Yahudi Ashkenazi yang bermigrat ke Eropah Tengah, dan Ladino merupakan bahasa Judeo-Sepanyol yang dikembangkan oleh Yahudi Sephardi yang bermigrat ke Semenanjung Iberia. Berpunca dari banyak faktor, termasuk impak dari Holokus pada Keyahudian Eropah, pemergian beramai-ramai Yahudi dari tanah Arab, dan emigrasi meluas dari komuniti Yahudi lain sekitar dunia, bahasa-bahasa Yahudi purba dan tersendiri dari beberapa komuniti, termasuk Gruzinik, Judeo-Arab, Judeo-Berber, Krimchak, Judeo-Malayalam dan banyak yang lain, telah sebahagian besarnya tidak lagi digunakan.

Tiga bahasa yang paling lazim dituturkan dikalangan Yahudi kini ialah Inggeris, Ibrani Moden, dan Rusia. Sesetengah bahasa Romance, seperti Perancis dan Sepanyol, juga meluas digunakan.

                                     

6. Budaya Yahudi

Agama Yahudi emebimbing penganutnya pada kedua-dua amalan dan kepercayaan, dan telah dipanggil bukan sekadar agama, tetapi juga "cara hidup," iaitu membuat lakaran perbezaan jelas antara agama Yahudi, budaya Yahudi, dan identiti Yahudi adalah sukar. Sepanjang sejarah, dalam era dan tempat sepelbagai seperti dunia Hellenik purba, di Eropah sebelum dan selepas Zaman Kesedara lihat Haskalah, di Islam di Sepanyol dan Portugal, di Afrika Utara dan Timur Tengah, India dan China, atau Amerika Syarikat dan Israel kotemporari, fenomena kebudayaan telah dibangunkan bahawa pada sesentengah pertimbangan secara wataknya Yahudi tanpa menjadi langsung secara spesifiknya berkeagamaan. Sesetengah faktor ini datang dari dalam agama Yahudi, yang lain dari interaksi Yahudi atau komuniti dari Yahudi spesifik dengan persekitaran mereka, yang lain dari sosial dalaman dan kebudayaan dinamik dari komuniti, seperti bertentangan dari agama itu sendiri. Fenomena ini telah membawa kepada sebahagian besarnya budaya Yahudi berbeza yang unik kepada komuniti mereka sendiri, setiap adalah sejatinya Yahudi seperti berikutnya.                                     

7.1. Sejarah Yahudi Yahudi dan migrasi

Sepanjang sejarah Yahudi, Yahudi telah berulangkali secara terus atau tidak terus diusir dari kedua-dua tanahair asal mereka, dan kawasan yang mereka menetap. Pengalaman ini sebagai kedua-dua imigran dan emigran lihat: pelarian Yahudi telah membentuk identiti Yahudi dan amalan keagamaan dengan berbagai cara, dan demikian elemen penting dari sejarah Yahudi. Suatu senarai tak lengkap dari migrasi seumpama termasuk:

 • Apabila Kesatuan Soviet mati, ramai dari Yahudi di wilayah yang dilanda iaitu refusenik secara tiba-tiba dibenarkan pergi. Ini menghasilkan migrasi besar-besaran ke Israel pada awal 1990an.
 • Revolusi Islam di Iran memaksa ramai Yahudi Parsi untuk melarikan diri dari Iran. Kebanyakan menemui perlindungan di AS terutamanya Los Angeles, CA dan Israel. Komuniti Israel lebih kecil dari Yahudi Parsi wujud di Kanada dan Eropah Barat.
 • Semasa abad ke-19, polisi Perancis dari kewarganegaraan samarata tanpa mengira agama membawa kepada imigrasi Yahudi terutamanya dari Eropah Timur dan Tengah, iaitu digalakkan oleh Napoleon Bonaparte.
 • Kerajaan Israel dihantar kepada pengusiran kekal dan bertaburan pada seluruh dunia atau sekurang-kurangnya kepada lokasi yang tak diketahui oleh Assyria.
 • Patriakh Abraham merupakan migran kepada tanah Kanaan dari Ur Chaldea.
 • Banyak pengusiran semasa Zaman Pertangahan dan Kesedaran di Eropah, termasuk:1290, 16.000 Yahudi telah diusir dari England, lihat Statut Keyahudian ; pada 1396, 100.000 dari Perancis; pada 1421 beribu telah diusir dari Austria. Ramai dari Yahudi ini menetap di Eropah Timur terutamanya Poland.
 • Penyuraian 2.000 tahun dari diaspora Yahudi bermula dibawah Empayar Rom, laksana Yahudi telah tersebar sepanjang dunia Rom dan, dikeluarkan dari tanah ke tanah, dan menetap di mana sahaja mereka patut hidup cukup bebas untuk mengamalkan agama mereka. Selama perkembangan diaspora pusat kehidupan Yahudi bergerak dari Babylonia kepada Semenanjung Iberia kepada Poland kepada Amerika Syarikat dan kepada Israel.
 • Ketibaan dari berjuta Yahudi di Dunia Baru, termasuk imigrasi dari lebih dua juta Yahudi Eropah Timur ke Amerika Syarikat dari 1880-1925, lihat Sejarah Yahudi di Amerika Syarikat dan Sejarah Yahudi di Rusia dan Kesatuan Soviet.
 • Kerajaan Judah telah diusir oleh Babylonia, kemudian kembali ke Judea, dan kemudian ramai yang diusir semula oleh Empayar Rom.
 • Bani Israel mengalami pemergian beramai-ramai bermaksud "berlepas" atau "keluar" dalam Greek dari Mesir Purba, seperti direkodkan dalam Kitab Exodus.
 • Berikutan Penyiasatan Sepanyol pada 1492, populasi Sepanyol dari sekitar 200.000 Yahudi Sephardi telah diusir oleh mahkota Sepanyol dan gereja Katolik, diikuti oleh pengusiran pada 1493 di Sicily 37.000 Yahudi dan Portugal pada 1496. Yahudi yang diusir larikan diri terutamanya kepada Empayar Uthmaniyyah, Belanda dan Afrika Utara, yang lain bermigrat ke Eropah Selatan dan Timur Tengah.
 • Pogrom di Eropah Timur, kebangkitan Anti-Semitisme moden, Holokus dan kebangkitan nasionalisme Arab semuanya berkhidmat untuk meningkatkan gerakan dan migrasi dari segmen besar Keyahudian dari tanah ke tanah dan benua ke benua, hingga mereka tiba kembali pada bilangan besar pada tanahair asal mereka di Israel.
                                     

7.2. Sejarah Yahudi Kerajaan Israel dan Judah

Yahudi diturunkan kebanyakannya dari Bani Israel purba juga dikenali sebagai Ibrani, yang menetap di Tanah Israel. Bani Israel menjejak salasilah lazim mereka kepada patriakh biblikal Abraham melalui Isaac dan Jacob. Monarki Bersatu telah didirikan dibawah Saul dan diteruskan dibawah Raja David dan Solomon Raja David menakluk Baitulmuqaddis pertama seorang Kanaan, kemudian bandar Jebusit dan membuatkan ia ibukotanya. Selepas pemerintahan Solomon, negara ini berpecah kepada dua kerajaan, Kerajaan Israel di utara dan Kerajaan Judah di selatan. Kerajaan Israel ditakluk oleh pemerintahan Assyria Shalmaneser V pada abad ke-8 SME dan tersebar ke seluruh empayar Assyria, iaitu mereka diasimilasikan kepada budaya lain dan hadir dikenali sebagai Sepuluh Kaum yang Hilang. Kerajaan Judah diteruskan sebagai negeri merdeka hingga ia ditakluk oleh tentera Babylonia pada awal abad ke-6 SME, memusnahkan Kuil Pertama yang merupakan pusat ibadat Yahudi. Elit Judea telah diusir ke Babylonia, tetapi kemudian sekurang-kurangnya sebahagian dari mereka kembali ke tanahair mereka selepas penaklukan Babylonia yang berikut oleh Parsi tujuhbelas tahun kemudian, tempoh yang dikenali sebagai Tawanan Babylonia. Kuil Kedua telah dibina oleh Raja Parsi, dan amalan keagamaan kuno telah disambung semula.

                                     

7.3. Sejarah Yahudi Pemerintahan Parsi, Greek, dan Rom

Lihat rencana berkaitan Perang Yahudi-Rom.

Kerajaan Seleucid, iaitu bangkit selepas Parsi telah dikalahkan oleh Iskandar Agung, mencari untuk perkenalkan budaya Greek kepada dunia Parsi. Apabila Greek dibawah Antiochus IV Epiphanes, disokong oleh Yahudi yang dihellenisasikan yang telah mengambil budaya Greek, mencuba untuk menukar Kuil Yahudi kepada Kuil Zeus, Yahudi memberontak dibawah kepimpinan dari Maccabees. Selepas kemenangan mereka, Yahudi mendedikasikan semula Kuil kepada Tuhan demikian asal usul Hanukkah dan mencipta negeri Yahudi merdeka yang dikenali sebagai Kerajaan Hasmonea, yang bertahan selama 165 SME kr 63 SME, apabila ia didatangi dibawah pengaruh Empayar Rom. Semasa bahagian awal pemerintahan Rom, Hasmonea kekal dalam kuasa, sehingga, keluarga tersebut dilenyapkan oleh Herod si Agung. Herod berasal dari keluarga kaya Idumean dan menjadi raja pelanggan yang sangat berjaya dibawah Rom. Beliau secara penting mengembangkan Kuil di Baitulmuqaddis.

Pada kematian beliau pada 4 SME Rom secara terus memerintah Judea dan terdapat perubahan kerap dari polisi dengan percanggahan dan pembinaan-empayar Caesar, jeneral, gabenor, dan konsul yang selalu bertindak kejam atau mencuba untuk meningkatkan kekayaan dan kuasa mereka. Kelakuan Rom berayun dari toleransi ke bermusuhan terhadap subjek Yahudinya, yang sejak itu bergerak sepanjang Empayar tersebut. Rom, yang menyembah pantheon besar, tidak bersedia menerima monotheisme eksklusif dari agama Yahudi, dan Yahudi berkeagamaan tidak menerima politheisme Rom. Ia pada iklim gamat yakni Kristianiti muncul buat pertamanya, dikalangan kumpulan kecil Yahudi. Selepas kemarau dan rusuhan pada 66 EL, Yahudi di Judea memulakan pemberontakan terhadap Rom. Pemberontakan ini telah dihancurkan oleh Titus Flavius, anak dan pewaris dari Maharaja Rom Vespasian. Di Rom Arca Titus masih berdiri, menunjukkan Judea yang diperhambakan dan menorah yang dibawa ke Rom. Ia adat untuk Yahudi untuk berjalan melaluinya, berbanding melalui, arca ini.

Rom memusnahkan kebanyakan dari Baitulmuqaddis tetapi meninggalkan Tembok Barat, sebuah tembok penahan dari Al Haram Al Sharif. Selepas akhir dari pemberontakan pertama ini, Yahudi terus hidup di tanah mereka dalam bilangan besar, dan telah dibenarkan untuk mengamalkan agama mereka. Pada abad kedua Mahajara Rom Hadrian mula membina semula Baitulmuqaddis sebagai bandar jahiliah sementara menghadkan sesetengah amalan Yahudi. Marah dengan penghinaan ini, Yahudi sekali lagi memberontak yang diketuai oleh Simon Bar Kokhba. Hadrian membalas dengan kekuatan amat besarm menundukkan pemberontakan dan membunuh seramai separuh juta Yahudi. Selepas Legiun Rom memenangi pada 135, Yahudi tidak dibenarkan untuk memasuki bandar Baitulmuqaddis dan kebanyakan ibadat Yahudi telah dilarang oleh Rom. Berikutan kemusnahan baitulmuqaddis dan pengusiran Yahudi, ibadat Yahudi berhenti berpusatnya tersusun sekitar Kuil, dan sebaliknya para rabai mengambil kedudukan lebih nyata sebagai guru dan ketua dari komuniti individu. Tiada buku baru telah ditambah kepada Injil Yahudi selepas tempoh Rom, sebaliknya usaha utama bermula dengan mentafsirkan dan mengembangkan Halakhah, atau hukum lisan, dan menulis tradisi ini dalam Talmud, karya utama pada penafsiran hukum Yahudi, ditulis semasa abad pertama dan kelima EL.

Pada 212, semua Yahudi dibuat sebagai warganegara empayar Rom. Kristianiti menjadi negeri agama tunggal dari empayar Rom yang berkurangan, apabila Constantine I mengisukan Titah Milan pada 313. Kehidupan Yahudi dan Kristian berkembang dalam "diametriknya ke arah bertentangan" semasa abad terakhir empayar Rom. Kehidupan Yahudi menjadi autonomus, nyahpusat, dan komuniti-berpusat, dalam kontras kepada kehidupan Kristian, iaitu menjadi sistem hierarki tegar dibawah kuasa agung dari Paus dan Maharaja Rom.

Kehidupan Yahudi selepas kejatuhan Israel secara asasnya demokratik. Para rabai dalam Talmud mentafsirkan Deuteronomy 29:9," kepala anda, suku anda, warga tua anda, dan pegawai anda, malah semua manusia Israel” as" Walaupun saya telah melantik untuk kepala anda, warga tua, dan pegawai, anda semua sama sebelumku” Tanhuma. Talmud menekankan bahawa hak sentiasa melibatkan tanggungjawab:" anda semua bertanggungjawab untuk satu sama lain.”

Kewujudan Yahudi dalam menghadapi tekanan luaran dari empayar Katolik Rom kini dan empayar Parsi Majusi dilihat sebagai membingungkan’ oleh ramai sejarawan. Contohnya,Wilhelm von Humboldt menulis" fenomena luarbiasa seumpama dalam sejarah dunia dan sejarah agama bahawa ramai berminda baik telah meragui samada ia semua boleh dijelaskan dalam sekadar istilah manusia”

Menurut kepada sejarawan terkenal Yahudi, Salo Wittmayer Baron, sebilangan mekanisma dari kewujudan Yahudi berkembang semasa abad penting ini antara kejatuhan Israel dan kejatuhan Rom. Beliau menghuraikan sekurang-kurangnya lapan faktor yang menguatkan agama Yahudi dan masyarakat Yahudi.

 • 1. Keimanan Mesianik. Kepercayaan dalam unggulnya hasil positif dan pemulihan Israel.
 • 2. Doktrin Akhirat telah ditingkatkan perinciannya. Kepercayaan pada kehidupan selepas mati telah secara besar tidak diendahkan semasa zaman Biblikal. Kini ia dibincangkan lebih oleh pendeta. Ia menyelaraskan Yahudi dengan penderitaan di dunia ini dan membantu mereka menentang untuk memeluk.
 • 3. Penderitaan telah memberi makna melalui penafsiran sejarah dan takdir Yahudi.
 • 4. Doktrin syahid dan ketidaklepasan dari penindasan mengubah kedua-dua kepada sumber komunal perpaduan.
 • 5. Kehidupan harian Yahudi amat memuaskan. Walaupun hidup sepanjang tempoh empayar Rom dan empayar Parsi dan selanjutnya, Yahudi hidup dikalangan Yahudi. Dalam, amalan, pada jangka hayat, kebanyakan Yahudi didatangi penindasan terang-terangan hanya pada peristiwa dramatik yang sedikit. Mereka kebanyakannya hidup dibawah diskriminasi yang memberi kesan pada semua, dan iaitu mereka ditempatkan. Kehidupan harian telah diperintah oleh pembanyakan dari keperluan upacara, supaya Yahudi sentiasa berwaspada dari hubungan mereka dengan Tuhan sepanjang hari." Untuk kebanyakan bahagian, beliau menjumpai liputan-semua cara hidup Yahudi yang sangat terkemukanya berpuasan bahawa beliau bersedia mengorbankan dirinya…untuk pemeliharaan dari fundamentalnya.” Rukun tersebut iaitu Yahudi mengorbankan nyawa mereka, seperti mengingkari penyembahan berhala, memakan khinzir, memerhati penyunatan, iaitu seseorang paling tegas berpegang padanya.
 • 6. Polisi perkembangan dan pengasingan korporat dari lewat empayar Rom dan empayar Parsi, membantu membuatkan organisasi komuniti Yahudi kuat.
 • 7. Talmud memberikan kuasa yang sangat berkesan untuk mengekalkan etika, hukum dan budaya Yahudi, sistem kebajikan dan kehakiman yang baik hati, pendidikan universal, untuk mengembangkan dan mengekalkan yang kuat, penyayang dan berseksualnya kehidupan keluarga yang memuaskan, dan kehidupan keagamaan yang memuaskan dari lahir ke mati.
 • 8. Penumpuan dari keramaian Yahudi didalam kelas pertengahan lebih rendah’ mengekalkan kebaikan kelas pertengahan dari kawalan-diri seksual. Yahudi, tidak seperti budaya sekitar mereka, mengikuti laluan sederhana antara zahid dan kegasangan. Untuk Yahudi, perkahwinan membentuk asas kehidupan yang kuat dari segi etnik, dan etika.

Permusuhan hanya membantu mengukuhkan penyatuan Yahudi dan kekuatan dan komitmen dalaman.

                                     

7.4. Sejarah Yahudi Bermulanya Diaspora

Meskipun Yahudi telah menetap di luar Israel sejak zaman Babylonia, akibat dari tindak balas Rom kepada penberontakan Yahudi mengubah pusat kehidupan Yahudi dari tanah purba kepada diaspora. Sementara sesetengah Yahudi masih tinggal di Judea, dinamakan semula Palestin oleh Rom, sesetengah Yahudi telah dijual kepada perhambaan, manakala yang lain menjadi warganegara dari bahagian Empayar Rom yang lain. Ini merupakan penjelasan tradisional kepada diaspora Yahudi, hampir universalnya diterima elsklusifnya keturunan biologikal dari usiran Judea. Pada enam abad sebelum kebangkitan Islam, terdapat migrasi besar-besaran luar dari Palestin dan kepada Syria, Babylonia dan Dataran Tinggi Iran, supaya kawasan ini "menerima campuran besar dari darah Yahudi.”

Sesetengah sejarawan sekular menspekulasikan bahawa majoriti Yahudi di Antikuiti adalah paling kemungkinan keturunan dari pemeluk di kota dari Dunia Græco-Rom, terutamanya di Iskandariah dan Asia kecil. Mereka hanya dipengaruhi oleh diaspora dalam maksud kerohanian dan oleh maksud kehilangan dan ketidakrumahan iaitu menjadi sendi dari fahaman Yahudi, iaitu menyebarkan agama Yahudi sepanjang tempoh tamadun Hellenistik, kelihatan bertambah berikutan kemusnahan negeri Yahudi, dan telah berakhir hanya apabila Kristian datang berkuasa. Pada zaman era Kristian Yahudi di Mesir mungkin hadir berbilangan sekitar berjuta dari julah populasi sekitar tujuh dan separuh juta.

Bukti DNA dari teori ini telah menjadi berbintik, tetapi sesetengah sejarawan percaya berdasarkan pada sesetengah rekod bersejarah bahawa pada fajar Kristianiti sebanyak 10% dari populasi Empayar Rom adalah Yahudi, rajah yang hanya boleh dijelaskan oleh pemelukan tempatan.

Semasa sedikit beratus tahun pertama dari Diaspora, komuniti Yahudi terpenting adalah di Babylonia, iaitu Talmud Babylonia telah ditulis, dan di mana rejim yang relatifnya bertoleransi membenarkan kebebasan Yahudi. Situasi lebih teruk di Empayar Byzantine yang melayan Yahudi lebih keras, yang enggan membenarkan mereka untuk memegang jawatan atau membina tempat ibadat. Dalam kepercayaan dari pemulihan yang akan datang, Yahudi membuat pakatan dengan Parsi yang menakluk Palestin pada 614, berlawan pada pihak mereka, mengalahkan garison di Baitulmuqaddis, dan untuk tiga tahun memerintah kota tersebut. Tetapi Parsi membuat perdamaian dengan Maharaja Heraclius. Pemerintahan Kristian telah didirikan semula, dan bagi Yahudi yang masih hidup dari penyembelihan sekali lagi dilenyapkan dari Baitulmuqaddis.

Penaklukan dari kebanyakan Empayar Byzantine dan Babylonia oleh tentera Islam umumnya membaikpulih kehidupan Yahudi, meskipun mereka masih dianggap warganegara kelas-kedua. Tindakbalas dari penaklukan Islam, Perang Salib Pertama dari 1096 cuba menakluk semula Baitulmuqaddis, mengakibatkan kemusnahan dari banyak dari komuniti Yahudi yang tertinggal di kawasan tersebut. Yahudi merupakan pejuang Baitulmuqaddis paling bersemangat terhadap ahli Perang Salib. Apabila kota itu jatuh, ahli Perang Salib mengumpulkan Yahudi di saumaah dan membakar mereka. Yahudi hampir secara sendiri pertahankan Haifa terhadap ahli Perang Salib, menahankan kota yang dikepung untuk seluruh bulan Jun-Julai 1099. Pada masa ini, beribu tahun penuh selepas kejatuhan negeri Yahudi, terdapat komuniti Yahudi di seluruh negara. Limapuluh dari mereka dikenali sebagai sejarawan; mereka termasuk Baitulmuqaddis, Tiberias, Ramleh, Asqalan, Caesarea, dan Gaza.

                                     

7.5. Sejarah Yahudi Zaman Pertengahan: Eropah

Yahudi menetap di Eropah semasa zaman Empayar Rom. Masyarakat medieval awal, sebelum Kristian menjadi tersusun penuh, adalah toleran. Antara 500 dan 1100 terdapat 1.5 juta Yahudi di Eropah Kristian. Mereka bertuah kerana tidak menjadi sebahagian dari sistem feudal sebagai hamba atau satria, demikian telah diselamatkan dari kezaliman dan peperangan kerap yang membuatkan hidup sukar untuk kebanyakan Kristian. Tidak seperti Kristian peletak, kebanyakan Yahudi celik huruf; mereka lebih bersih dan demikian lebih sihat dari Kristian, contohnya, mati dalam bilangan lebih sedikit semasa Maut Hitam; dan mereka mampu hidup dibawah hukum Yahudi, iaitu lebih adil dan lebih perikemanusiaan. Dalam hubungan dengan masyarakat Kristian, mereka telah dilindungi oleh raja, putera dan biskop, kerana dari khidmat penting yang mereka berikan di tiga kawasan: kewangan, pentadbiran, dan sebagai doktor. Sarjana Kristian yang cenderung dalam Injil akan malah berjumpa dengan rabai Talmudik. Semua ini berubah dengan pembentukan semula dan penguatan dari Gereja Katolik Rom, terutamanya penciptaan dari pendakwah sami Franciscan dan Dominican, dan kebangkitan dari kecemburuan dan kelas-pertengahan kompetitif, Kristian berpenghuni-kota. Pada 1300 rahib dan paderi tempatan telah menggunakan Passion Plays pada masa Easter, iaitu menggambarkan Yahudi dalam pakaian kotemporari membunuh Christ, bagi mengajar penduduk umum untuk benci dan bunuh Yahudi. ia pada detik ini yakni penindasan dan pengusiran menjadi endemik. Akhirnya sekitar 1500, Yahudi menjumpai keselamatan dan pembaharuan kejayaan di Poland.

Ahli Perang Salib secara rutin menyerang komuniti Yahudi, dan hukum kekerasan bertambah menghadkan Yahudi dari kebanyakan aktiviti ekonomik dan pemilikan tanah, membiarkan terbuka hanya pinjaman-wang dan beberapa perdagangan lain. Yahudi disubjekkan usir dari England, Perancis, dan Empayar Rom Suci selepas 1300, dengan kebanyakan dari populasi bergerak ke Eropah Timur dan terutamanya Poland, iaitu secara uniknya toleran dari Yahudi melalui 1700an. Pengusiran Yahudi besar-besaran terakhir, dan yang terbesar, berlaku selepas penaklukan Kristian Reconquista dari Iberia pada 1492 lihat Sejarah Yahudi di Sepanyol dan Sejarah Yahudi di Portugal. Selepas ahkir pengusiran pada abad ke-17, keadaan individu berbeza dari negara ke negara dan masa ke masa, tetapi, sebagai peraturan, Yahudi di Tembok Barat umumnya dipaksa, mengikut ketentuan atau tekanan tak rasmi, untuk hidup dalam ghetto yang tinggi diasingkan dan shtetl. Menjelang permulaan abad keduapuluh, kebanyakan Yahudi Eropah hidup dalam seumpama-dipanggil Penempatan Pucat, sempadan Barat dari Empayar Rusia yang terdiri dari umumnya negara moden-kini dari Poland, Lithuania, Belarus, dan rautan kejiranan.

                                     

7.6. Sejarah Yahudi Zaman Pertengahan: Eropah Islam, Afrika Utara, Timur Tengah

Di Semenanjung Iberia, dibawah pemerintahan Muslim, Yahudi berupaya membuat kecanggihan unggul dalam matematik, astronomi, falsafah, kimia, dan filologi, Era ini kadangkala dirujuk sebagai Zaman Keemasan budaya Yahudi di Semenanjung Iberia.

Semasa Islam awal, Leon Poliakov menulis, Yahudi menikmati keistimewaan hebat, dan komuniti mereka menjadi makmur. Terdapat tiada penggubalan atau batasan sosial yang menghalang mereka dari melakukan aktiviti komersial. Ramai Yahudi bermigrat kepada kawasan yang baru ditakluk oleh Muslim dan mendirikan komuniti di sana. Wizurai dari Baghdad mengamanahkan ibukotanya dengan pengurus bank Yahudi. Yahudi telah ditanggunjawabkan dari sesetengah bahagian maritim dan perdagangan hamba. Siraf, plabuhan prinsip dari pengkhalifah pada abad ke-10 EL, mempunyai gabenor Yahudi.

Sepanjang sejarah, terdapat banyak umpama dari pogrom terhadap Yahudi. Contoh termasuklah Pembunuhan beramai-ramai Granada 1066, dimana meranapkan seluruh kawasan Yahudi di kota Andalusia dari Grenada pada 1066. Di Afrika Utara, terdapat kes keganasan terhadap Yahudi pada Zaman Pertengahan, dan di tanah Arab lain termasuk Mesir, Syria, dan Yaman.

Almohad, yang telah mengambilalih kebanyakan dari Iberia Islam pada 1172, jauh mengatasi Almoravides dalam pandangan fundamentalis, dan mereka melayan dhimmis secara keras. Yahudi dan Kristian telah diusir dari Maghribi dan Sepanyol Islam. Berhadapan dengan pilihan samada kematian atau pemelukan, sesetengah Yahudi, seperti keluarga Maimonides, lari ke selatan dan timur kepada tanah Muslim yang lebih toleran, manakala yang lain menuju utara untuk menetap di kerajaan Kristian yang semakin bertambah.

                                     

7.7. Sejarah Yahudi Kesedaran dan pembebasan

Semasa Zaman Kesedaran, perubahan penting berlaku didalam komuniti Yahudi. Gerakan Haskalah selari dengan Kesedaran yang lebih luas, laksana Yahudi bermula pada 1700an untuk meninggalkan eksklusifan mereka dan memiliki pengetahuan, adab, dan aspirasi dari masyarakat Eropah lebih luas. Pendidikan sekular dan saintifik telah ditambah kepada arahan keagamaan tradisional yang diterima oleh pelajar, dan minat dalam identiti kebangsaan Yahudi, termasuk pemulihan dalam kajian dari sejarah Yahudi dan Ibrani, mula berkembang.

Gerakan Haskalah mempengaruhi kelahiran dari semua mazhab Yahudi moden, dan menanam benih Zionisme. Pada masa sama, ia menyumbang kepada galakan asimilasi kebudayaan kepada negara yang Yahudi menetap, baik juga pada abad kesembilanbelas Gerakan pembentukan-semula dalam agama Yahudi. Pada sekitar masa sama satu lagi gerakan telah dilahirkan, satu berdakwah hampir bertentangan dari Haskalah, agama Yahudi Hasidik. Agama Yahudi Hasidik bermula pada 1700an oleh Israel ben Eliezer, Baal Shem Tov, dan secara cepat menaiki pengikutan dengan semangatnya, pendekatan mistikal kepada agama. Dua gerakan ini, dan pendekatan ortodoks tradisional kepada agama Yahudi dari yang mereka bercambah, membentuk asas untuk pembahagian moden didalam pemerhatian Yahudi.

Pada masa sama, dunia luar sedang berubah. Pada 1791, Perancis menjadi negara Eropah pertama untuk membebaskan populasi Yahudinya, membenarkan mereka hak samarata dibawah undang-undang. Napoleon selanjutnya menyebarkan pembebasan, mengajak Yahudi untuk meninggalkan Ghetto Yahudi di Eropah dan mencari perlindungan pada rejim ciptaan baru berpolitik toleran lihat Napoleon dan Yahudi. Negara lain seperti Denmark, England, dan Sweden juga mengambil polisi liberal kepada Yahudi semasa tempoh Kesedaran, dengan sesetengah mengakibatkan imigrasi. Pada pertengahan abad ke-19, hampir semua negara Eropah Barat telah membebaskan populasi Yahudi mereka, dengan pengecualian penting dari Negeri Paus, tetapi penindasan diteruskan di Eropah Timur termasuk pogrom besar-besaran pada akhir abad ke-19 dan sepanjang Penempatan Pucat. Keterusan dari anti-semitisme, kedua-dua secara ganas di timur dan secara sosial di barat, membawa kepada berbilangan dari gerakan politikal Yahudi, berakhir dengan Zionisme.

                                     

7.8. Sejarah Yahudi Zionisme dan emigrasi dari Eropah

Zionisme merupakan gerakan politikal antarabangsa yang menyokong tanahair untuk Orang Yahudi di Tanahair Israel. Walaupun asal usulnya adalah lebih awal, gerakan tersebut secara rasmi didirikan oleh wartawan Austria Theodor Herzl pada lewat abad kesembilanbelas. Gerakan antarabangsa tersebut akhirnya berjaya dalam mendirikan Negeri Israel pada 1948, sebagai dunia pertama dan satu-satunya Negeri Yahudi moden. Ia terus secara primer sebagai penyokong untuk negeri dan kerajaan dari Israel dan status berterusanya sebagai tanahair untuk orang Yahudi. Dihuraikan sebagai "nasionalisme diaspora," penyokongnya menganggapnya sebagai gerakan pembebasan kebangsaan iaitu sasarannya adalah keazaman-sendiri dari orang Yahudi.

Sementara Zionisme berdasarkan pada bahagian atas tradisi keagamaan berpautkan orang Yahudi kepada Tanahair Israel, iaitu konsep kenegaraan Yahudi difikirkan telah pertama dikembangkan sekitar antara 1200 SME dan lewat era Kuil Kedua iaitu, hingga 70 EL, gerakan moden secara utamanya sekular, bermula secara besarnya sebagai tindakbalas oleh Keyahudian Eropah kepada antisemitisme menular sepanjang Eropah.

Tambahan kepada tindakbalas secara politik, semasa lewat abad ke-19, Yahudi mula lari dari penindasan Eropah Timur dalam bilangan besar, kebanyakannya menuju ke Amerika Syarikat, tetapi juga Kanada dan Eropah Barat. Menjelang 1924, hampir dua juta Yahudi telah emigrat ke AS sendiri, mencipta komuniti besar dari bangsa yang relatifnya bebas dari penindasan dari kebangkitan antisemitisme di Eropah lihat Sejarah Yahudi di Amerika Syarikat.

                                     

7.9. Sejarah Yahudi Holokus

Antisemitisme ini mencapai pada bentuk paling binasanya pada polisi dari Nazi Jerman, iaitu membuat kemusnahan dari Yahudi sebagai keutamaan, berakhir dengan pembunuhan kira-kira enam juta Yahudi semasa Holokus dari 1941 ke 1945. Pada mulanya Nazi menggunakan skuad kematian atau Einsatzgruppen untuk melakukan pembunuhan Yahudi terbuka besar-besaran dan yang lain di wilayah yang mereka takluk. Pada 1942, kepimpinan Nazi berhasrat untuk melaksanakan Penyelesaian Terakhir, pembunuhan beramai-ramai Yahudi Eropah, dan meningkatkan kelajuan Holokus dengan mendirikan kem pemusnah secara spesifik untuk membunuh Yahudi. Ini merupakan cara pembunuhan beramai-ramai industrial. Berjuta Yahudi yang telah menjadi hitherto berkurung kepada penyakit dan ghetto yang secara besar terlalu sesak telah diangkutkan selalu dengan kereta api ke "Kem-kematian" iaitu sesetengah telah dikumpulkan kepada lokasi spesifik selalunya kamar gas, kemudian samada digas atau ditembak. Selepas itu, mayat mereka telah ditanah atau dibakar. Yang lain telah dikurung di kem di mana mereka diberika sedikit makanan dan penyakit adalah lazim.

                                     

7.10. Sejarah Yahudi Israel

Pada 1948, negeri Yahudi Israel telah diasaskan, menjadikan negara Yahudi pertama sejak kemusnahan Rom terhadap Baitulmuqaddis. Selepas Perang Arab-Israel 1948, majoriti dari 850.000 Yahudi yang sebelum ini tinggal di Afrika Utara dan Timur Tengah lari ke Israel, menyertai bilangan semakin bertambah dari imigran dari Eropah pra-Perang lihat pemergian besar-besaran Yahudi dari tanah Arab. Menjelang akhir abad ke-20, pusat populasi Yahudi telah bertukar secara dramatik, dengan Amerika Syarikat dan Israel menjadi pusat Yahudi sekular dan kehidupan keagamaan.

                                     

8. Penindasan

Rencana berkaitan: Antisemitisme, Sejarah antisemitisme, Antisemitisme baru

Orang Yahudi dan agama Yahudi telah mengalami berbagai penindasan sepanjang sejarah Yahudi. Semasa lewat Antikuiti dan awal Zaman Pertengahan Empayar Rom pada fasa kemudiannya yang dikenali sebagai Empayar Byzantine berulangkali menindas populasi Yahudi, pertama dengan mengeluarkan mereka dari tanahair mereka semasa era Rom jahiliah dan kemudian dengan rasminya menubuhkan mereka warganegara kelas-kedua semasa era Rom Kristian. Kemudian di Eropah Barat medieval, penindasan Yahudi selanjutnya dengan nama Kristianiti berlaku, yang penting semasa Perang Salib - apabila Yahudi di seluruh Jerman telah dibunuh beramai-ramai - dan siri pengusiran dari England, Jerman, Perancis, dan, pengusiran paling besar diantara semua, Sepanyol dan Portugal selepas Reconquista Semenanjung Iberia dari Moor Muslim. Di negeri Paus, iaitu wujud hingga 1870, Yahudi sebelum akhir Perang Dunia II abad ke-20, gereja Katolik Rom berpegang pada perbezaan antara "antisemitisme baik" dan "antisemitisme buruk". Jenis yang "buruk" menganjurkan kebencian terhadap Yahudi kerana keturunan mereka. Ini dianggap tidak-Kristian kerana pesanan Kristian hendak ditujukan untuk semua manusia tanpa mengira etnik; sesiapa boleh menjadi Kristian. jenis yang "baik" mengkritik konspirasi Yahudi yang disyaki untuk mengawal suratkhabar, bank, dan institusi lain, yang kisah hanya tentang pengumpulan kekayaan, dsb.

Islam dan agama Yahudi mempunyai hubungan kompleks. Tradisinya Yahudi yang tinggal di tanah Muslim, dikenali sebagai dhimmis, telah dibenarkan untuk mengamalkan agama mereka dan untuk mentadbirkan urusan dalaman mereka, tetapi disubjekkan untuk sesetengah syarat. Mereka perlu membayar jizyah cukai per kapita yang dikenakan pada lelaki dewasa bukan-Muslim yang merdeka kepada Muslim. Dhimmis mempunyai status lemah dibawah pemerintahan Islam. Mereka mempunyai beberapa kecacatan sosial dan kebolehan seperti larangan terhadap memiliki senjata atau memberikan keterangan di makhamah secara kes melibatkan Muslim. Banyak dari kecacatan amat tinggi sekali simbolik. Yang satu yang dihuraikan oleh Bernard Lewis sebagai "paling merendahkan" merupakan keperluan dari pakaian berbeza, tidak dijumpai dalam Al-Quran atau hadis tetapi direka oleh medieval awal Baghdad; penguatkuasaannya amat tinggi sekali tak tetap. Yahudi jarang menghadapi syahid atau pengusiran, atau paksaan kewajipan untuk menukar agama mereka, dan mereka kebanyakannya bebas dalam pilihan kediaman dan profesion mereka. Contoh penting dari pembunuhan beramai-ramai Yahudi termasuk membunuh atau paksaan memeluk dari mereka oleh pemerintah dari dinasti Almohad di Al-Andalus pada abad ke-12. Contoh penting dari kes ini iaitu pilihan kediaman telah diambil dari mereka termasuk mengurung Yahudi kepada tempat bertembok mellah di Maghribi bermula dari abad ke-15 dan terutamanya sejak awal abad ke-19. Terdapat sesetengah paksaan pemelukan pada abad ke-12 dibawah dinasti Almohad dari Afrika Utara dan al-Andalus baik juga di Persia. Tema antisemitik piawai telah menjadi tempat lazim dalam propaganda dari gerakan Arab Islam seperti Hizbullah dan Hamas, dalam penyebutan dari berbagai agensi dari Republik Islam Iran, dan malah di suratkhabar dan penerbitan lain dari Refah Partisi."

Penindasan Yahudi zaman moden terpenting tertinggal ialah Holokus - negeri-diketuai dari penindasan dan pembunuhan beramai-ramai sistematik Yahudi dan kumpulan minoriti yang lain dari Eropah dan Kolonial Eropah Afrika Utara semasa Perang Dunia II oleh Nazi Jerman dan pekerjasamanya. Penindasan dan pembunuhan beramai-ramai telah dicapai dalam peringkat. Penggubalan untuk mengeluarkan Yahudi dari masyarakat sivil telah dilakukan sebelum tercetusnya Perang Dunia II. kem tumpuan telah didirikan iaitu penghuni digunakan sebagai hamba buruh hingga mereka mati dalam keletihan atau penyakit. Dimana Reich Ketiga menakluk wilayah baru di Eropah timur, unit dikhaskan yang dipanggil Einsatzgruppen membunuh Yahudi dan penentang politikal dalam penembakan besar-besaran. Yahudi dan Roma telah disesakkan kedalam ghetto sebelum diangkutkan beratus batu dengan kereta api pengangkut kepada kem pemusnah di mana, jika mereka terselamat dalam perjalanan, majoriti dari mereka telah dibunuh dalam kamar gas. Setiap senjata di birokrasi Jerman telah terlibat dalam logistik dari pembunuhan besar-besaran, menjadikan negara kepada satu perkara sarjana Holokus memanggil "bangsa pembunuh beramai-ramai."

                                     

9. Kepimpinan Yahudi

Terdapat tiada badan bertadbir tunggal untuk komuniti Yahudi, mahupun autoriti tunggal dengan tanggungjawab untuk doktrin keagamaan. Sebaliknya, beraneka dari sekular dan institusi keagamaan pada peringkat tempatan, kebangsaan, dan antarabangsa mengetuai berbagai bahagian dari komuniti Yahudi pada beraneka isu.

                                     

10. Yahudi terkenal

Yahudi telah buat penyumbangan dalam lingkungan luas dari ikthiar masunia, termasuk sains, seni, politik, perniagaan, dsb. Bilangan dari pemenang hadiah Nobel Yahudi kira-kira 160 semuanya, adalah jauh dari nishab dari peratusan Yahudi dalam populasi sedunia.

                                     

11. Lihat juga

Panduan lebih lengkap kepada topik berkaitan Yahudi boleh didapati dari panduan pada atas bawah dari laman ini. Sesetengah topik kegemaran termasuk:                                     

12. Rujukan

 • Katz, Shmuel 1974. Battleground: Fact and Fantasy in Palestine. Taylor Productions. ISBN 0-929093-13-5.
 • Poliakov, Leon 1974. The History of Anti-semitism. New York: The Vanguard Press.
 • Johnson, Paul 1987. A History of the Jews. New York: HarperCollins. ISBN 0-06-091533-1.
 • Dekmejian, R. Hrair 1975, Patterns of Political Leadership: Egypt, Israel, Lebanon, State University of New York Press, ISBN 087395291X
 • Lewis, Bernard 1999. Semites and Anti-Semites: An Inquiry into Conflict and Prejudice. W. W. Norton & Co. ISBN 0-393-31839-7
 • Stillman, Norman 1979. The Jews of Arab Lands: A History and Source Book. Philadelphia: Jewish Publication Society of America. ISBN 0-8276-0198-0
 • Goldstien, Joseph 1995. Jewish History in Modern Times. Sussex Academic Press. ISBN 1898723060.
 • Littman, David 1979. "Jews Under Muslim Rule: The Case Of Persia". The Wiener Library Bulletin. XXXII New series 49/50.
 • Neusner, Jacob 1991. Studying Classical Judaism: a primer dalam bahasa English. Westminster John Knox Press. ISBN 0664251366. Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali link
 • Cowling, Geoffrey 2005. Introduction to World Religions. Singapore: First Fortress Press. ISBN 0-8006-3714-3.
 • Lewis, Bernard 1984. The Jews of Islam. Princeton: Princeton University Press. ISBN 0-691-00807-8
                                     

13. Pautan luar

Umum

 • Judaism 101
 • Maps related to Jewish history
 • Jewish Virtual Library

Organisasi sekular

 • American Jewish Congress
 • Bnai Brith International
 • United Jewish Communities: The Federations of North America
 • American Jewish Committee
 • Hillel: The Foundation for Jewish Campus Life
 • Anti-Defamation League
                                     

Yorai Lahav-Hertzano

Yorai Lahav-Hertzano, lahir di Tel Aviv, Israel, 5 Ogos 1988; umur 32 tahun) adalah seorang ahli politik Israel. Dia kini bertugas sebagai anggota Knesset yang mewakili Yesh Atid.