ⓘ Membilang atau mengira, juga menghitung ialah satu kaedah matematik yang selalunya digunakan untuk mengetahui jumlah bilangan objek atau untuk menolak bilangan ..

Kompleks protein

Kompleks protein merupakan satu kumpulan bagi dua atau lebih rantaian polipeptida berkaitan. Rantaian polipeptida yang berbeza mungkin mempunyai fungsi yang berbeza. Ini berbeza dengan polipeptida berbilang enzim, di mana beberapa domain pemangkin dijumpai dalam satu rantaian polipeptida tunggal.

Perisik Cinta Tak Diundang

Perisik Cinta Tak Diundang ialah sebuah siri drama televisyen Malaysia tahun 2021. Dibintangi oleh Andi Bernadee, Shiha Zikir dan Hafidz Roshdi. Siri drama ini akan memulakan tayangan perdana di Slot Dahlia, TV3.

Kesepiawaian

Kesepiawaian ialah sifat boleh tukar sesebuah barang atau komoditi kerana berkongsi piawai sama ―yakni sepiawai ― secara unit individu di mana setiap bahagiannya tidak dapat dibezakan dari sebahagian yang lain. Sebagai contoh: ketulan emas atau perak tulen mempunyai nilai sama dengan bilangan bahan sama yang muncul dalam apa jua rupa baik dalam bentuk kepingan wang, jongkong atau barang kemas; begitu juga dengan nilai mata wang di mana sekeping bernilai 0 boleh ditukar kecil dengan 2 keping, 10 keping dan sebagainya selagi ia dalam mata wang yang sama.

                                     

ⓘ Membilang

Membilang atau mengira, juga menghitung ialah satu kaedah matematik yang selalunya digunakan untuk mengetahui jumlah bilangan objek atau untuk menolak bilangan objek yang diingini, atau untuk mencari nombor ordinal sesuatu objek dalam objek-objek yang tersusun, atau mencari sesuatu objek dengan nombor ordinal yang khusus. Membilang juga digunakan untuk menunjukkan pengetahuan tentang nama angka dan sistem nombor. Dalam matematik, istilah membilang juga bermaksud mencari bilangan elemen untuk set terhingga.

Membilang juga kadang-kadang menggunakan nombor selain dari satu ; contohnya, apabila mengira wang dan tukaran

  • "mengira dengan dua" 2, 4, 6, 8, 10, 12…
  • "mengira dengan lima" 5, 10, 15, 20, 25….

Terdapat bukti arkeologi yang menunjukkan manusia telah mula membilang sekurang-kurangnya sejak 50.000 tahun dahulu. Membilang adalah penting dalam tamadun-tamadun dahulu untuk merekodkan data ekonomi seperti hutang dan modal, dan juga dalam pengiraan asas yang lain. Pembangunan kaedah membilang telah membawa kepada pembangunan matematik, tatatanda matematik dan sistem angka.

                                     

1. Pautan luar

  • History of Counting-PlainMath.Net

Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.