ⓘ Kuantiti. Quantity adalah satu jenis sifat yang wujud sebagai suatu magnitud atau banyak. Ia berada di kalangan kelas asas sesuatu benda bersama-sama dengan kua ..

FG 42

FG 42 adalah senapang automatik 7.92x57mm Mauser. yang dihasilkan di Jerman Nazi semasa Perang Dunia Kedua. Senjata itu dikembangkan khusus untuk Pasukan airborne Fallschirmjäger pada tahun 1942 dan digunakan dalam jumlah yang sangat terhad.Sama ada kos pengeluaran yang tinggi atau industri Jerman mahu mempersenjatai unit tentera tetap mereka memyebabkan ia dihasilkan dalam kuantiti yang terhad.

                                     

ⓘ Kuantiti

Quantity adalah satu jenis sifat yang wujud sebagai suatu magnitud atau banyak. Ia berada di kalangan kelas asas sesuatu benda bersama-sama dengan kualiti, bahan, perubahan, dan hubungan. Kuantiti pertama kali diperkenalkan sebagai kuantum, satu entiti mempunyai kuantiti. Oleh kerana ia sebagai satu istilah asas, kuantiti digunakan untuk merujuk apa-apa jenis sifat kuantitatif atau lambang sesuatu benda. Beberapa kuantiti-kuantiti dibentuk oleh semulajadi dalaman mereka, manakala yang lainnya berfunsi sebagai keadaan benda-benda seperti berat dan ringan, panjang atau pendek, lebar dan sempit, kecil dan besar atau banyak dan sedikit. Satu bentuk banyak, banyaknya digunakan untuk menyebut bahawa ada benda yang akan berlaku. Satu kuantiti kecil kadangkala dirujuk sebagai satu kuantulum.