ⓘ Pendekatan koperatif. Pendekatan Pembelajaran koperatif merujuk kepada kaedah pengajaran yang memerlukan murid dari pelbagai kebolehan bekerjasama dalam kumpul ..

                                     

ⓘ Pendekatan koperatif

Pendekatan / Pembelajaran koperatif merujuk kepada kaedah pengajaran yang memerlukan murid dari pelbagai kebolehan bekerjasama dalam kumpulan kecil untuk mencapai satu matlamat yang sama. Sasaran utamanya adalah menuju kepada tahap pembelajaran yang maksimum bukan sahaja untuk diri sendiri, tetapi juga untuk rakan-rakan yang lain. Lima unsur asas dalam pembelajaran koperatif adalah:

  • b.Saling berinteraksi secara bersemuka,
  • d.Kemahiran koperatif, dan
  • e.Pemprosesan kumpulan
  • c.Akauntabiliti individu atas pembelajaran diri sendiri,
  • a.Saling bergantung antara satu sama lain secara positif,

Ganjaran biasanya akan diberi kepada individu dan kumpulan dalam pelaksanaan kaedah ini. Individu dalam kumpulan dikehendaki menunjukkan kefahaman masing-masing dan memainkan peranan berbeza secara bergilir-gilir. Kemahiran sosial dan pemprosesan kumpulan digalakkan.

Beberapa cara pembelajaran koperatif telah diperkembangkan oleh tokoh-tokoh pendidikan, misalnya Jigsaw, TGT teams-games-tournaments, STAD Students Teams- Achievement Division, Belajar Bersama Learning together, Permainan Panggil Nombor Numbered Heads, dan Meja Bulat Round Table.

Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.