ⓘ Bahasa kebangsaan merupakan sebuah bahasa yang melambangkan identiti kebangsaan sesuatu bangsa atau negara secara unik. Bahasa kebangsaan biasanya digunakan unt ..

Minggu Emas (China)

Sila lihat juga Minggu Emas untuk halaman nyahkekaburan Minggu Emas di Republik Rakyat China ialah tujuh hari cuti umum sebanyak tiga kali yang dimulakan pada tahun 2000: "Minggu Emas Hari Pekerja" bermula pada 1 Mei Hari Mei. "Minggu Emas Hari Kebangsaan" bermula pada 1 Oktober. "Minggu Emas Festival Musim Bunga atau Tahun Baru Cina" bermula pada bulan Januari atau Februari. Hari cuti umum ini pada mulanya dimulakan semasa Hari Kebangsaan Republik Rakyat China pada tahun 1999 dan bertujuan memperkembangkan pasaran pelancongan domestik dan memperkukuhkan standard kehidupan nasional. Di sam ...

Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia

Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia ialah badan sukan induk rasmi bagi sukan berbasikal di Malaysia. Ibu pejabat persekutuan kini di Melaka.

Persatuan Memanah Kebangsaan Malaysia

Persatuan Memanah Kebangsaan Malaysia ialah badan sukan induk rasmi bagi sukan memanah di Malaysia. Ibu pejabat badan kini di Kuala Lumpur,

Tembok Peringatan COVID-19 Kebangsaan (United Kingdom)

Tembok Peringatan COVID-19 Kebangsaan merupakan sebuah mural awam yang dilukis oleh para sukarelawan bagi memperingati mangsa yang meninggal dunia akibat wabak COVID-19 di United Kingdom. Membentang lebih daripada satu pertiga batu di sepanjang South Bank Sungai Thames di London, bertentangan dengan Istana Westminster, dan betul-betul di luar Hospital St Thomas, mural tersebut terdiri daripada ribuan simbol hati merah dan merah jambu, yang bertujuan sebagai satu hati untuk setiap kematian daripada kira-kira 150.000 korban COVID-19 di United Kingdom. Tujuan mural ini adalah agar setiap hati ...

Pos Balar

Pos Balar ialah sebuah kampung serta petempatan Orang Asli di jajahan Lojing, Kelantan, Malaysia, yakni berdekatan Gua Musang. Petempatan ini ialah petempatan bagi etnik Orang Asli Temiar. Pos ini mempunyai sebuah sekolah kebangsaan dan sebuah surau.

Mintimer Shaimiev

Mintimer Sharipovich Shaimiev merupakan yang pertama memegang gelaran Presiden Tatarstan, sebuah republik di dalam Rusia. Beliau berbangsa Tatar. Beliau menjadi Presiden pada 12 Jun 1991, dan dipilih semula tiga kali, pada 24 Mac 1996, pada 25 Mac 2001, dan pada 25 Mac 2005.

                                     

ⓘ Bahasa kebangsaan

Bahasa kebangsaan merupakan sebuah bahasa yang melambangkan identiti kebangsaan sesuatu bangsa atau negara secara unik. Bahasa kebangsaan biasanya digunakan untuk wacana politik dan undang-undang dan ditetapkan sebagai kerajaan negara tersebut.

Sesetengah negara mempunyai lebih dari satu bahasa kebangsaan, seperti Kanada, yang menggunakan bahasa Perancis dan Inggeris. Bahasa kebangsaan boleh jadi sama dengan bahasa rasmi tetapi tidak semestinya. Bahasa kebangsaan juga mungkin berbeza dengan bahasa yang umum digunakan rakyat negara tersebut.