ⓘ Lengkung. Dalam matematik, sebuah lengkung adalah suatu objek geometri yang merukanan satu-dimensi dan berterusan. Banyak lengkung khusus telah dipelajari dalam ..

Ka (kana)

か, dalam hiragana, atau カ dalam katakana, ialah salah satu kana Jepun, yang mewakili satu mora. Kedua-duanya mewakili. Bentuk kedua-dua kana ini berasal daripada 加. Aksara ini boleh digabungkan dengan dakuten, untuk membentuk が dalam hiragana, ガ dalam katakana, dan ga dalam perumian Hepburn. Nilai fonetik bagi aksara yang telah diubah suai ialah. か adalah partikel pertanyaan yang paling sering digunakan. Ia juga kadang kala digunakan untuk membataskan pilihan. が digunakan untuk menandakan tumpuan perhatian pada sebaris ayat, terutamanya kepada subjek tatabahasa.

Jellore

Jellore ialah satu macam perahu tradisional Sumatra. Perahu-perahu ini panjang dan sempit, dan dilengkapi dengan dua cadik menonjol cukup jauh dari sisi. Kadang-kadang mereka hanya mempunyai satu cadik, yang dikawal selia secara bergilir-gilir ke arah turun angin dan ke arah angin. Perahu-perahu ini bersistem layar tanja. Apabila layar sebahagiannya digulung, hujung kedua-dua bom melengkung ke bawah dan dimasukkan ke dalam apungan cadik.

Hambur tangan (gimnastik)

Satu hambur tangan adalah gaya gimnastik dengan dua variasi. Kedua-dua variasi melibatkan putaran badan sebanyak 360° dengan menggunakan lengan untuk menolak badan daripada lantai dan melengkapkan pergerakan.

                                     

ⓘ Lengkung

Dalam matematik, sebuah lengkung adalah suatu objek geometri yang merukanan satu-dimensi dan berterusan. Banyak lengkung khusus telah dipelajari dalam geometri, bermula daripada bulatan.

Lengkung boleh naik dan turun. Boleh naik sahaja atau turun sahaja.

                                     

1. Rujukan

 • Euclid, commentary and trans. by T. L. Heath Elements Vol. 1 1908 Cambridge Google Books
 • A.S. Parkhomenko 2001, "Line curve", dalam Hazewinkel, Michiel penyunting, Encyclopedia of Mathematics, Springer, ISBN 978-1-55608-010-4
 • E. H. Lockwood A Book of Curves 1961 Cambridge
 • B.I. Golubov 2001, "Rectifiable curve", dalam Hazewinkel, Michiel penyunting, Encyclopedia of Mathematics, Springer, ISBN 978-1-55608-010-4
                                     

2. Pautan luar

 • The Manifold Atlas page on 1-manifolds.
 • Gallery of Bishop Curves and Other Spherical Curves, includes animations by Peter Moses
 • Famous Curves Index, School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland
 • Gallery of Space Curves Made from Circles, includes animations by Peter Moses
 • The Encyclopedia of Mathematics article on lines.
 • YAN Kun. Research on adaptive connection equation in discontinuous area of data curve. doi:10.3969/j.issn.1004-2903.2011.01.018
 • Mathematical curves A collection of 874 two-dimensional mathematical curves
                                     

Lelasan (kejuteraan)

Lelasan ialah proses penyingkaran bahan pada permukaan pepejal seperti proses pembentukan, pencanaian dan penggilapan dengan tindakan geselan antara pepejal berkenaan dengan pepejal lain, cecair, gas atau gabungannya. Lelasan banyak digunakan untuk proses membentuk atau meratakan permukaan apabila amaun bahan yang disingkirkan sangat nipis. Lelasan juga digunakan untuk membentuk permukaan, bucu atau pinggir yang sukar dimesin seperti permukaan aerofoil, pendesak dan kipas yang melengkung.