ⓘ Kon. Dalam geometri, kon merupakan sebuah piramid istimewa yang beralas bulatan. Kon mempunyai 2 sisi dan 1 rusuk. Sisi tegak kon tidak berupa segitiga tetapi b ..

Ralat paralaks

Ralat paralaks merupakan kesilapan pengukuran yang berlaku apabila seseorang membaca tanda skala dari kedudukan yang salah. Semasa mengambil bacaan, kedudukan mata harus betul-betul tegak di depan tanda skala untuk mengelakkan ralat paralaks. Contohnya: Semasa mengambil nilai bacaan dalam kelalang kon atau tabung uji, kedudukan mata ke paras cecair tidak tepat sehingga menyebabkan kesalahan semasa mengambil nilai bacaan.

Taman Seri Arowana

Taman Seri Arowana merupakan sesuatu taman perumahan yang terletak di Seberang jaya. Taman ini mempunyai prasarana yang lengkap, contohnya taman permainan kanak-kanak, restoran# Street Cafe, rumah rukun tetangga yang mempunyai kemudahan#Karaoke dan lain-lain. Setiap tahun, rukun tetangga juga akan menganjurkan sesuatu jamuan makan yang bertujuan untuk mempereratkan tali silaturahim antara penduduk di taman ini. Na Tok Kon juga disediakan bagi orang beragama Buddha. Terdapat aktiviti kemasyakrakatan dilakukan juga. Aktiviti yang dilakukan merangkumi taichi yang dilatih pada pukul 6.00 pagi. ...

Bubu

Bubu merupakan beberapa jenis alat untuk menangkap ikan. Ia seperti bakul yang membolehkan ikan masuk kedalamnya tetapi terhalang untuk ikan keluar. Pelbagai jenis bubu seperti bubu batang, bubu diam, bubu jantung dan bubu tadah. Menahan bubu atau memasang bubu bermaksud menempatkan bubu dalam air untuk menangkap ikan. Bubu dipasang di sungai atau di laut. Ada juga bubu yang dibubuh umpan untuk menarik perhatian ikan.

Keluri

Keluri, keledi, engkerurai atau enkulurai ialah sejenis alat tiup yang wujud di pulau Borneo baik di belah Indonesia dan belah Malaysia diperbuat daripada labu parang dan buluh. Alat ini dimainkan dalam kalangan masyarakat Orang Ulu Sarawak, Kayan dan Kenyah di mana ia sering digunakan dalam iringan majlis tarian dan adat pemburuan kepala manusia. Walau bagaimana pun, alat ini telah banyak menghilang baik dari segi pembinaan mahupun pembuatannya pada abad ke-21.

Hiroshi Kawaguchi

Hiroshi Kawaguchi ialah seorang pelakom filem Jepun. Beliau berlakon dalam 37 filem antara 1956 dan 1983. Beliau dilahirkan di Tokyo, Jepun. Bapa Kawaguchi, penulis Matsutarō Kawaguchi, ialah seorang eksekutif di Daiei Film, di mana Kawaguchi berlakon. Pada tahun 1960, beliau berkahwin dengan pelakon Daiei Hitomi Nozoe.

                                     

ⓘ Kon

Dalam geometri, kon merupakan sebuah piramid istimewa yang beralas bulatan. Kon mempunyai 2 sisi dan 1 rusuk.

Sisi tegak kon tidak berupa segitiga tetapi berupa bidang lengkung yang disebut selimut kon.

                                     

1. Formula kon

Luas permukaan

L = L u a s B u l a t a n + L u a S e l i m u t {\displaystyle L=\ LuasBulatan+LuasSelimut}

= π r 2 + π ⋅ r ⋅ s {\displaystyle =\pi r^{2}+\pi \cdot r\cdot s}, atau

= π r ⋅ r + s {\displaystyle =\pi r\cdot r+s}

Isipadu

V = 1 3 ⋅ π r 2 ⋅ t {\displaystyle V={\frac {1}{3}}\cdot \pi r^{2}\cdot t}