ⓘ Budaya Yahudi Sekular merangkumi banyak fenomena yang berkait. Terutamanya, ia merupakan kebudayaan komuniti-komuniti Yahudi yang sekular, tetapi ia juga boleh ..

                                     

ⓘ Budaya Yahudi sekular

Budaya Yahudi Sekular merangkumi banyak fenomena yang berkait. Terutamanya, ia merupakan kebudayaan komuniti-komuniti Yahudi yang sekular, tetapi ia juga boleh merangkumi sumbangan-sumbangan kebudayaan individu-individu yang mengaitkan diri dengan orang Yahudi sekular, atau juga orang Yahudi yang warak yang bekerja di kawasan-kawasan kebudayaan yang umumnya tidak dianggap sebagai berkait dengan agama.

Justera itu, perkataan sekular dalam Budaya Yahudi Sekular tidak merujuk kepada jenis orang Yahudi tetapi sebaliknya kepada jenis budaya. Umpamanya, orang Yahudi Ortodoks yang warak yang menulis karya kesusasteraan dan muzik atau menerbitkan filem-filem dengan tema bukan agama dikatakan menyertai Budaya Yahudi Sekular, walaupun mereka bukanlah sekular pada dirinya.

Bagaimanapun, agama Yahudi membimbing pengikut-pengikutnya dalam kedua-dua amalan dan kepercayaan dan oleh itu, telah dirujuk bukan sahaja sebagai sebuah agama, tetapi juga sebagai satu "cara hidup". Oleh sebab identiti ini, agama Yahudi dan budaya Yahudi amat susah dipisahkan dengan jelas. Tambahan pula, bukan semua orang perseorangan atau semua fenomena kebudayaan boleh dikelaskan dengan mudah sebagai "sekular" atau "keagamaan".

Di banyak kawasan dan pada zaman-zaman yang berbeza, umpamanya di dunia Yunani pada zaman silam, di Eropah sebelum dan selepas Zaman Kesedaran, serta di Amerika Syarikat dan Israel kini, fenomena kebudayaan telah berkembang dengan sifat Yahudi yang kekadang tidak bersifat keagamaan. Sesetengah punca ini berasal daripada agama Yahudi pada dirinya, dengan sesetengahnya daripada interaksi orang Yahudi dengan orang-orang yang lain di sekelilingnya, dan yang lain kerana dinamik sosial dan kebudayaan di dalam komuniti yang langsung tidak berkait dengan agama pada dirinya.

                                     

1. Asal Budaya Yahudi Sekular

Selama sekurang-kurangnya 2.000 tahun, tidak terdapatnya sebarang perpaduan budaya Yahudi. Orang-orang Yahudi semasa itu sentiasa terselerak sehingga menjelang abad ke-19, dengan:

 • sebahagian besar orang Sephardi terselerak di berbagai-bagai komuniti di Afrika Utara, dan Turki, dengan komuniti-komuniti yang lebih kecil di pelbagai kawasan yang lain;
 • sebahagian besar orang Yahudi Ashkenazi mendiami di Eropah, khususnya di Eropah Timur;
 • penduduk-penduduk Yahudi yang lain terselerak di kawasan-kawasan seperti Ethiopia, Kaukasia, dan India.
 • sebahagian besar Yahudi Mizrahi terselerak di sekitar dunia Arab;

sila lihat Pembahagian etnik Yahudi.

Banyak daripada penduduk-penduduk ini diasingkan setakatnya daripada budaya-budaya di sekelilingnya oleh ghettoisasi, undang-undang dhimma Muslim, dan sebagainya. Menjelang tahun 1931 sebelum peristiwa Holokus, 92% daripada jumlah penduduk Yahudi merupakan orang Yahudi Ashkenazi dan justera itu, banyak daripada apa yang dianggap sebagai "budaya Yahudi" sebenarnya merupakan budaya Yahudi Eropah Tengah dan Timur, serta perkembangan susulannya di Amerika Utara.

Komuniti-komuniti Yahudi Zaman Pertengahan di Eropah Timur mengembangkan trait-trait budaya yang tersendiri sejak berabad-abad lagi, tetapi mulai dari Zaman Kesedaran dan ikutan-ikutannya dalam agama Yahudi oleh gerakan Haskalah, banyak orang Yahudi yang bertuturkan bahasa Yiddish di Eropah Timur menganggap diri sebagai segolongan etnik atau nasional yang identiti mereka tidak bergantung kepada agama. Constanin Măciucă menulis tentang "suatu semangat Yahudi yang dibeza-bezakan tetapi tidak diasingkan" yang menyelubungi kebudayaan orang Yahudi yang bertuturan bahasa Yiddish. Tanggapan ini bertambah hebat lagi apabila kebangkitan Romantisisme pada umumnya meningkatkan lagi perasaan identiti kenegaraan di seluruh Eropah. Umpamanya, ahli-ahli Bund - iaitu ahli-ahli Kesatuan Sekerja Yahudi Umum pada akhir abad ke-19 dan awal abad ke-20 - umumnya tidak bersifat keagamaan, dan salah satu bekas pemimpin Bund ialah anak kepada pemeluk agama Kristian, walaupun sendiri tidak mengamalkan atau mempercayai agama Kristian. Gerakan Haskalah bergabung dengan gerakan Emansipasi Yahudi di Eropah Tengah dan Barat kuntuk mencipta suatu peluang untuk orang Yahudi memasuki masyarakat sekular.

Pada waktu yang sama, pembunuhan-pembunuhan kaum di Eropah Timur menyebabkan penghijrahan, terutamanya ke Amerika Syarikat, dengan dua juta orang pendatang Yahudi tiba di sana antara tahun-tahun 1880 dan 1920. Pada dekad 1940-an, peristiwa Holokus mengakibatkan kemusnahan sebahagian besar kaum Yahudi Eropah. Bersama-sama dengan kelahiran Israel dan perhijrahan orang Yahudi dari negara-negara Arab, perkembangan-perkembangan ini menyebabkan perganjakan taburan orang Yahudi yang lanjut. Mentakrifkan budaya sekular di kalangan mereka yang mengamalkan agama Yahudi adalah susah kerana seluruh budaya Yahudi berjalin dengan tradisi-tradisi agamanya. Ini adalah benar khususnya bagi agama Yahudi Ortodoks. Gary Tobin, ketua Institut untuk Penyelidikan Yahudi dan Komuniti, berkata tentang budaya Yahudi tradisional:

"Pembahagian antara agama dan budaya sebenarnya tidak wujud. Setiap sifat keagamaan dipenuhi dengan kebudayaan; setiap perbuatan kebudayaan dipenuhi dengan keagamaan. Saumaah-saumaah pada dirinya merupakan pusat-pusat kebudayaan Yahudi yang unggul. Akhirnya, apakah kehidupan sebenarnya? Makanan, hubungan, pengayaan. Serupa juga dengan kehidupan Yahudi. Amat banyaknya tradisi-tradisi kita yang memang mengandungi aspek-aspek kebudayaan. Lihatlah Passover Seder - pada dasarnya, ia merupakan teater yang unggul. Pendidikan dan agama Yahudi yang kehilangan budaya tidaklah sebegitu menarik.

Yaakov Malkin, Profesor Estetik dan Retorik di Universiti Tel Aviv serta juga pengasas dan pengarah akademik Kolej Meitar untuk Agama Yahudi sebagai Budaya di Jerusalem, menulis:

"Pada hari ini, amat banyak orang Yahudi sekular mengambil bahagian dalam kegiatan-kegiatan kebudayaan Yahudi, umpamanya meraikan hari kelepasan Yahudi sebagai suatu perayaan sejarah dan semula jadi yang penuh dengan kandungan dan bentuk baru, atau menandakan peristiwa kitaran hidup seperti kelahiran, Bnai Mitzvah, perkahwinan, dan perkabungan dengan cara sekular. Mereka berkumpul untuk mengkaji topik-topik yang berkait dengan budaya Yahudi dan hubungannya dengan budaya-budaya yang lain di havurot, persatuan kebudayaan, dan saumaah sekular, dan mereka menyertai tindakan awam dan politik yang diselaraskan oleh gerakan-gerakan Yahudi sekular, seperti bekas gerakan untuk membebaskan orang Yahudi Soviet, serta gerakan-gerakan untuk memerangi pembunuhan kaum, diskriminasi, dan pemaksaan agama. Pendidikan kemanusiaan Yahudi sekular menanam nilai-nilai moral sejagat berdasarkan kesusasteraan Yahudi klasik dan kesusasteraan dunia melalui pertubuhan-pertubuhan perubahan sosial yang berhasrat untuk mencapai idaman-idaman keadilan dan kemurahan hati."

Pada hari ini di Amerika Utara, gerakan-gerakan sekular dan kebudayaan Yahudi tergolong dalam tiga buah organisasi penaung, iaitu:

 • Persatuan untuk Agama Yahudi Kemanusiaan SHJ
 • Lingkungan Pekerja.
 • Kongres Pertubuhan-pertubuhan Yahudi Sekular CSJO
                                     

1.1. Asal Budaya Yahudi Sekular Bahasa-bahasa

Kesusasteraan dan teater Budaya Yahudi Sekular boleh dinyatakan dengan menggunakan bahasa-bahasa Yahudi, seperti bahasa Ibrani, Yiddish atau Ladino, atau bahasa-bahasa budaya di sekelilingnya, umpamanya bahasa Inggeris atau Jerman. Sebahagian besar kesusasteraan dan teater sekular dalam bahasa Yiddish bermula pada abad ke-19 dan merosot menjelang pertengahan abad ke-20. Pemulihan bahasa Ibrani di luar kegunaan liturgi sebahagian besarnya merupakan fenomena awal abad ke-20, dan amat berkait dengan Zionisme. Umumnya, akankah sesuatu komuniti Yahudi menggunakan bahasa Yahudi atau tidak sebagai bahasa utamanya bergantung kepada takat keterasingan atau asimilasi komuniti itu. Umpamanya, orang Yahudi di shtetl Poland dan Bahagian Timur Bawah New York semasa awal abad ke-20 biasanya menuturkan bahasa Yiddish, manakala orang Yahudi terasimilasi di Jerman semasa abad ke-19 atau di Amerika Syarikat pada hari ini umumnya akan menuturkan bahasa Jerman atau bahasa Inggeris

                                     

2. Rujukan

 • Melamed, S.M., "The Yiddish Stage", New York Times, 27 September 1925 X2
 • Landa, M.J. 1926. The Jew in Drama. New York: Syarikat Penerbitan Ktav 1969.
 • Johnson, Paul 1987. A History of the Jews. New York: Harper Perennial.
 • Măciucă, Constantin, pendahuluan kepada Bercovici, Israil, O sută de ani de teatru evriesc în România "Seratus tahun teater Yiddish/Yahudi di Romania", edisi bahasa Romania ke-2, disemak dan diperluas oleh Constantin Măciucă. Editura Integral imprin Editurile Universala, Bucharest 1998. ISBN 973-98272-2-5. Sila lihat rencana mengenai pengarang untuk maklumat lanjut.
 • Sebahagian besar bahagian mengenai perbankan diambil daripada rencana "Makan Riba" di domain awam Ensiklopedia Yahudi 1901–1906. Bahagian Théodore Reinach dipetik secara bulat-bulat daripada sumber ini.
                                     

3. Pautan luar

Am:

 • Kongres Pertubuhan-pertubuhan Yahudi Sekular
 • Metropolis Berlin: Orang Yahudi dan Kebudayaan Baru, 1890-1918 – pameran dalam talian
 • Pusat untuk Agama Yahudi Kebudayaan
 • Universiti Jerusalem Ibrani: Projek Pusat Penyelidikan Dinur tentang Sejarah Yahudi
 • Pusat Peretz untuk Budaya Yahudi Sekular
 • Yayasan Nasional untuk Budaya Yahudi Amerika Syarikat
 • Warisan Yahudi
 • Tabung Kebudayaan Yahudi Amerika Latin
 • Esei: Orang Yahudi dan Kehidupan Kebudayaan Fin De Siecle Vienna
 • Pengenalan Budaya Yahudi – dengan akar umbinya berpunca daripada kedua-dua agama dan sekularisme

Politik dan moral:

 • Agama Yahudi dan Demokrasi: Realiti

Kesusasteraan:

 • Untuk kesusasteraan sekular bahasa Ibrani dalam tempoh 1743–1904, sila lihat rencana Ensiklopedia Yahudi, Kesusasteraan Ibrani Moden.
 • Suara-suara Holokus – sumber pembelajaran daripada Perpustakaan British

Radio:

 • Projek Radio Yiddish yang "mengkhususkan dalam penyelamatan setiap rakaman yang masih wujud dari zaman kegemilangan radio Yiddish – banyak fail RealAudio, dengan kesemuanya menggunakan keupayaan multimedia RealAudio untuk memberikan terjemahan bahasa Inggeris tertulis.

Filem:

 • Ben Stein bercakap tentang unsur Yahudi yang amat besar di Hollywood
 • Laman web Kesatuan Pelajar Yahudi Dunia: Ulasan An Empire of Their Own: How the Jews Invented Hollywood oleh Neal Gabler

Teater:

 • Laman web Jewish-theatre: Kesemua tentang Teater Yahudi – laman web yang terperinci tentang berbagai-bagai bentuk teater Yahudi
 • Penyeksaan Daya Cipta: Orang Yahudi, Muzik, dan Vienna – rencana tentang penggubah-penggubah opereta Yahudi di Vienna
 • Laman web MyJewishLearning.com – sumber tentang sumbangan Yahudi kepada lakonan muzikal Broadway
 • Mencari-cari Budaya Yahudi Amerika
 • A Jewish Street Called Broadway – esei oleh Samantha M. Shapiro di Majalah Hadassah
 • Ulasan buku Making Americans:Jews and the Broadway Musical
 • Broadway membantu orang Yahudi diterima, penyelidik berkata
 • Ensiklopedia Yahudi: Drama Ibrani
 • Sejarah Teater Israel


                                     

4. b

Muzik:

 • Tentang asal Ibrani untuk Dikir Gregory – esei oleh Kevin J. Symonds, penuntut siswazah Teologi Katolik
 • Muzik Barok Yahudi – wawacana mengenai Salamone Rossi
 • Esei: Salamone Rossi Hebreo – muzik Yahudi pada Zaman Pembaharuan Itali
 • Penggubah dan Pelakon Yahudi – esei oleh George Jochnowitz
 • Berkaitan dengan Kajian Kes tentang Budaya Yahudi Sekular
 • Laman web PBS: Dari Shtetl ke Swing – cerita tentang pengaruh saling antara muzik Yahudi dengan muzik Amerika-Afrika yang memberikan suara kepada sebuah Amerika berbilang budaya yang baru
 • Mempergunakan La Juive untuk mengajar Kemanusiaan – bahan pengajaran untuk karya Halevy, termasuk ulasan tentang perhubungan para penggubah Yahudi dengan Opera Agung Perancis
 • David Conway: Orang Yahudi dalam muzik Eropah, 1780-1850
 • Di tengah-tengah banyak orang - sesetengah penggubah Yahudi abad ke-19 dan sifat Yahudi mereka – rencana oleh David Conway
 • Gustav Mahler dan Krisis Identiti Yahudi
 • Panduan Guru untuk Holokus: Muzik "Degenerat"
 • Laman web Jewsrock – laman web untuk "sebuah kumpulan bukan untung yang mengkhususkan dalam penerangan setakat persamaan antara rock n roll dan budaya Yahudi".
 • "Seluruh perhatian tertumpu pada Anak-anak Pentas Yahudi Hip-Hop" – rencana tentang penari-penari rap Yahudi di Jurnal Yahudi Los Angeles.
 • Orang Yahudi & Jazz
                                     

5. c

Kesenian:

 • "Bagaimana Orang Yahudi Mencipta Industri Buku Komik" – esei oleh Arie Kaplan
 • Laman web Forward: Meraikan Revolusi Mata di Bandaraya Cahaya – rencana mengenai pelukis-pelukis Yahudi tentang Montparnasse
 • Ulasan Pameran "Kemunculan Pelukis-pelukis Yahudi di Eropah Abad Ke-19" di Muzium Yahudi New York
 • Penyataan Yahudi dalam Seni Halus Abad Ke-20
 • Sejarah Ringkas Kesenian Yahudi – oleh Roza Bieliauskiene dan Felix Tarm
 • Sejarah Ringkas Kesenian Yahudi – oleh Rabai Jessica Spitalnic Brockman
 • Laman web Jewish Post: Pengenalan Sejarah Seni Israel - Bagaimana Mentakrifkan Seni Yahudi? - Siapakah Pelukis Yahudi dan Siapakah Bukan?
 • Laman web Hadassah: "Dari Permulaannya Seni Yahudi" – esei oleh Amy Klein

Tarian:

 • Tarian-tarian Yiddish, Klezmer, Ashkenazic atau shtetl
 • Tarian Israel Sejarah Tarian Israel

Masakan:

 • Laman web Ensiklopedia Yahudi: "Masakan" – memberikan maklumat lanjut tentang makanan Yahudi


                                     
 • Israel menjadi popular pada 1950 - an. Budaya di Israel Muzik Yahudi Kebudayaan Yahudi sekular Muzik Yahudi sekular Landa, M. J. 1926 The Jew in Drama
 • agama mereka dengan Komunisme Soviet. Kristian budaya Yahudi budaya Budaya Yahudi sekular Mormon budaya Islam: A Very Short Introduction, by Malise Ruthven
 • faktor sekular politikal, pengenalan keturunan dalam mentaksirkan siapakah seorang Yahudi yang meningkatkan bilangan dengan banyak. Asal usul Yahudi tradisinya
 • Sejarah Yahudi ialah sejarah mengenai orang dan agama Yahudi Sepanjang sejarah Yahudi Yahudi telah berulangkali secara terus atau tidak terus diusir
 • Yahudi telah menetap di luar Israel sejak zaman Babylonia, akibat dari tindak balas Rom kepada pemberontakan Yahudi mengubah pusat kehidupan Yahudi dari
 • Indonesia Yahudi Senarai Yahudi Asia Budaya sekular Yahudi Minoriti model - Kumpulan etnik minoriti yang sangat berjaya Beth Hatefutsoth - Komuniti Yahudi di
 • asimilasi kebudayaan kepada negara yang Yahudi menetap, baik juga pada abad kesembilanbelas Gerakan pembentukan - semula dalam agama Yahudi Pada sekitar
 • Kebudayaan Islam ialah istilah yang khususnya digunakan dalam akademia sekular untuk memerikan kesemua amalan kebudayaan yang sepunya kepada orang Islam
 • pemuisi Yahudi sekular Beliau telah berpindah ke Palestin pada awal tahun 1880 - an. Tema lagu ini digubah menggambarka harapan orang Yahudi yang selama
 • bermuncul dalam budaya Islam dalam perjalanan sejarah Islam. Oleh itu istilah melingkungi bangunan - bangunan sejarah dan juga yang sekular bersejarah dan