ⓘ Ibu kota ialah istilah yang lebih umum untuk kota atau bandar pentadbiran yang utama di sebuah negara atau daerah. Oleh itu, istilah ibu kota merangkumi ibu neg ..

Powiat Węgrów

Powiat Węgrów merupakan sebuah powiat di Poland. Ibu kotanya adalah Węgrów. Powiat ini terletaknya di wilayah Mazowia dan pada tahun 2005 memiliki penduduk sebanyak 68.105 orang.

Powiat Warsawa Barat

Powiat Warsawa Kulon merupakan sebuah powiat di Poland. Ibu kotanya adalah Ożarów Mazowiecki. Powiat ini terletaknya di wilayah Mazowia dan pada tahun 2005 memiliki penduduk sebanyak 99.586 orang.

Powiat Sochaczew

Powiat Sochaczew merupakan sebuah powiat di Poland. Ibu kotanya adalah Sochaczew. Powiat ini terletaknya di wilayah Mazowia dan pada tahun 2005 memiliki penduduk sebanyak 83.467 orang.

Powiat Zwoleń

Powiat Zwoleń merupakan sebuah powiat di Poland. Ibu kotanya adalah Zwoleń. Powiat ini terletaknya di wilayah Mazowia dan pada tahun 2005 memiliki penduduk sebanyak 37.232 orang.

Powiat Wyszków

Powiat Wyszków merupakan sebuah powiat di Poland. Ibu kotanya adalah Wyszków. Powiat ini terletaknya di wilayah Mazowia dan pada tahun 2005 memiliki penduduk sebanyak 71.626 orang.

Powiat Wołomin

Powiat Wołomin merupakan sebuah powiat di Poland. Ibu kotanya adalah Wołomin. Powiat ini terletaknya di wilayah Mazowia dan pada tahun 2005 memiliki penduduk sebanyak 201.222 orang.

                                     

ⓘ Ibu kota

Ibu kota ialah istilah yang lebih umum untuk kota atau bandar pentadbiran yang utama di sebuah negara atau daerah. Oleh itu, istilah "ibu kota" merangkumi ibu negara dan ibu negeri, serta banyak lagi bandar pentadbiran yang lain seperti di provinsi, wilayah, kemaharajaan, kerajaan, dan sebagainya.

Meskipun ibu kota merupakan kota yang utama, ia tidak semestinya merupakan kota yang paling besar. Di kota ini biasanya terdapat jabatan-jabatan pentadbiran serta pejabat-pejabat komersil. Untuk perincian tentang ibu kota sebuah negara, sila lihat rencana ibu negara.