ⓘ Dunia Baru ialah satu nama yang digunakan untuk menggelar rantau Amerika. Apabila istilah ini timbul pada akhir abad ke-15, benua-benua Amerika agak baru kepada ..

Countess Di Bawah Tangga

Countess Di Bawah Tangga yang ditulis oleh Eva Ibbotson ialah sebuah novel yang menceritakan tentang Anna Grazinsky, seorang countess Rusia sebelum Perang Dunia I. Dia seorang budak perempuan yang menawan dan yang sentiasa mengesan kebaikan dalam segala perkara dan semua orang, termasuk sepupunya Sergei, adik lelakinya Petya, serta salah satu daripada banyak pengasuhnya, sungguhpun Anna telah dimanjakan dan disayangi oleh ibu bapanya serta juga oleh orang-orang gaji. Walau bagaimanapun, Anna terpaksa melarikan diri dari Rusia selepas Bolshevik merampas kuasa dan ayahnya meninggal dunia. An ...

Elwyn Crocker Jr dan Mary Crocker

Elwyn Crocker Jr. dan Mary Crocker adalah kanak-kanak Amerika yang ditemui mati. Kanak-kanak itu tidak pernah dilaporkan hilang. Mereka ditemui dikebumikan di halaman belakang ayah mereka di Effingham County, Georgia. Anak ketiga dikeluarkan dari rumah pada masa penangkapan orang dewasa.

U-FLY Alliance

U-FLY Alliance ialah perikatan syarikat penerbangan serantau yang berpangkalan di Wilayah Pentadbiran Khas China di Hong Kong, dan terdiri dari syarikat penerbangan tambang murah dari Hong Kong, Tanah Besar China, dan Korea Selatan. Setelah ditubuhkan, i menjadi perikatan syarikat penerbangan tambang murah pertama di dunia, yang dibentuk pada Januari 2016 antara ahli pengasas HK Express, Lucky Air, Urumqi Air, dan West Air. Keempat-empat syarikat pengasas kecuali HK Express menjadi ahli gabungan HNA Group, dengan fokus di Hong Kong, tanah besar China, dan Asia Tenggara, namun kini mereka s ...

Hyundai Samho Heavy Industries

Hyundai Samho Heavy Industries Co., Ltd. ialah pembuat kapal terbesar keempat di dunia, yang menghasilkan sekitar 40 kapal setiap tahun. Dok kapal milik syarikat ini terletak di Samho-eup, Yeongam, Korea Selatan.

                                     

ⓘ Dunia Baru

Dunia Baru ialah satu nama yang digunakan untuk menggelar rantau Amerika. Apabila istilah ini timbul pada akhir abad ke-15, benua-benua Amerika agak baru kepada orang Eropah yang mula-mulanya menyangka bahawa dunia hanya terdiri daripada Eropah, Asia, dan Afrika. Istilah "Dunia Moden" tidak wajar disamakan dengan "dunia moden"; dunia moden secara amnya memaksudkan suatu zaman sejarah, bukan sebuah tanah benua.

                                     

1. Asal-usul

Pada tahun 1493, Christopher Columbus kembali ke Eropah dari pelayaran sulung beliau ke rantau Amerika, dan pada 1 November tahun yang sama Peter Martyr dAnghiera dalam sehelai surat beliau menggelar Columbus sebagai penemu "Dunia Baru" novi orbis. Setahun kemudian dalam sehelai lagi surat, beliau sekali lagi beliau mengungkitkan nama "Dunia Baru" orbo novo lagi. Pada tahun 1516, Martyr menerbitkan sebuah kertas kerja yang bertajuk De orbe novo "On the New World".

Pada tahun 1524, istilah ini juga dipakai oleh Giovanni da Verrazzano dalam satu catatan pelayaran beliau pada tahun itu sepanjang pesisiran kawasan yang menjadi Amerika Syarikat dan Kanada pada zaman sekarang.

Seseorang boleh menyebut "Dunia Baru" dalam konteks sejarah apabila membincangkan pelayaran Christopher Columbus, Penaklukan Sepanyol di Yucatán, dsb. Keduanya, dalam konteks biologi, seseorang boleh membincangkan spesies Dunia Lama dan Dunia Baru.

Walaupun Amerika sentiasa dipanggil "Dunia Baru", namun Australasia boleh juga disifatkan sebagai "Dunia Baru" bergantung pada lingkungan perbualan. Dalam konteks biologi, Australasia bukan Dunia Baru mahupun Lama, kerana flora dan faunanya ketara bezanya daripada flora dan fauna di Eurasia dan benua Amerika. Wain dari Australia dan New Zealand dipanggil Dunia Baru kerana hanya baru-baru ini berjaya memasuki pasaran Eropah, sekaligus memintas kelarisan wain Perancis dan Sepanyol terutamanya di UK.

Lama lagi sebelum Columbus, di Eropah, wujudnya banyak legenda mengenai benua-benua Barat di seberang lautan. Adalah dipercayai bahawa ini berpunca daripada hubungan prasejarah dengan Dunia Baru. Contoh-contoh termasuk Ireland Besar Norse atau Hvítramannaland "Tanah Orang Putih"; "rumah para orang kudus" yang dilawati St. Brendan, Ketua Rahib Cluainfert, yang tercatat dalam Kitab Lismore Ireland; legenda Madoc dari Wales; dan juga kisah Atlantis oleh Plato.