ⓘ Era Kristian, disingkatkan sebagai CE adalah nama alternatif bagi era takwim, Tahun Masihi. BCE pula adalah singkatan bagi Sebelum Era KristianBiasaKini. Penama ..

Gereja Blenduk Semarang

Gereja Blenduk Semarang adalah gereja Kristian yang dibina pada 1753 oleh penjajah Belanda. Gereja ini terletak di Jalan Leftenan Jenderal Suprapto, No 32 Kota Lama Semarang dan bernama Gereja GBIB Immanuel. Bangunannya terbahagi kepada tiga bahagian. Ramai penganut Kristian Semarang datang pada hari Ahad. Bangunan era kolonial Belanda yang berhampiran ialah Gedung Marba. Di hadapannya ialah Restoran Ikan Bakar Cianjur yang cukup terkenal.

                                     

ⓘ Era Kristian

Era Kristian, disingkatkan sebagai CE adalah nama alternatif bagi era takwim, Tahun Masihi. BCE pula adalah singkatan bagi Sebelum Era Kristian/Biasa/Kini. Penamaan CE/BCE digunakan dalam sistem penomboran tahun yang diperkenalkan pada abad ke-6 oleh sami Kristian, Dionysius Exiguus. Beliau memulakan tahun Masihi, yang menggunakan permulaan kehidupan Jesus Christ sebagai tarikh rujukan. Tidak termasuk tahun sifar, dua tatatanda iaitu CE/BCE dan SM/M secara berangkanya adalah setara seperti "2013 M" sepadan dengan "2013 BCE" dan "200 SM" adalah sepadan dengan "200 BCE".