ⓘ Kronologi. M Kronologi adalah ilmu menyusun peristiwa menurut turutan kejadian dalam masa. Misalnya, penggunaan garis masa atau turutan peristiwa. Ia juga merup ..

Salina 2 (drama)

Salina 2 adalah merupakan drama romantik yang disiarkan di TV3 pada 2005. Drama ini juga merupakan kesinambungan daripada drama Salina musim pertama pada 2004. Dibintangi oleh Sabrina Ali, Fahrin Ahmad, Ako Mustapha, Catriona Ross, Jalaluddin Hassan, Aida Radzwill, Azean Irdawaty dan ramai lagi.

Salina (drama)

Salina adalah merupakan sebuah drama romantik yang disiarkan di TV3 pada tahun 2004. Dibintangi oleh Sharifah Haslinda, Fahrin Ahmad, Ako Mustapha, Catriona Ross, Jalaluddin Hassan, Aida Radzwill, Azean Irdawaty dan ramai lagi.

Sari Maya

Sari Maya merupakan sebuah drama lipur lara yang di siarkan di TV9 melalui Mahsuri setiap Isnin hingga Khamis jam 7:30 mlm. Drama ini mulai disiarkan pada 15 Julai 2008.

Vince (album Vince)

Vince adalah merupakan album debut studio juara sulung Akademi Fantasia Musim 1, Vince Chong. Album ini diterbitkan selang enam bulan selepas kemenangannya di program realiti TV popular tersebut. Lagu Mengapa Harus Cinta juga turut layak mara ke pentas Anugerah Juara Lagu ke-19.

Kau Yang Pertama (album Rahmat)

Kau Yang Pertama adalah merupakan album studio solo kelima penyanyi Rahmat yang diterbitkan pada tahun 2000, iaitu selang beberapa bulan selepas penerbitan album keempatnya, Di Sini Kasihku Abadi pada tahun yang sama.

Bukan Mengungkit Tapi Membangkit

"Bukan Mengungkit Tapi Membangkit" ialah lagu yang dirakamkan dan dipersembahkan oleh penyanyi wanita Malaysia, Siti Nordiana. Lagu ini dikeluarkan sebagai single kedua beliau untuk album keduanya, Luahan Hati Kekasih.

                                     

ⓘ Kronologi

M Kronologi adalah ilmu menyusun peristiwa menurut turutan kejadian dalam masa. Misalnya, penggunaan garis masa atau turutan peristiwa. Ia juga merupakan "penentuan turutan waktu sebenar bagi peristiwa-peristiwa lepas".

Kronologi merupakan sebahagian daripada pengalaan. Ia juga menganggotai jurusan sejarah, termasuklah sejarah bumi, sains bumi, dan kajian skala masa geologi)

                                     

1. Bidang-bidang berkaitan

Kronologi merupakan ilmu penentuan kedudukan peristiwa bersejarah dalam masa. Ia bersandarkan kronometri atau penjagaan masa, dan historiographi yang mengkaji penulisan sejarah dan penggunaan kaedah sejarah. Pentarikhan radiokarbon menganggarkan usia benda-benda yang pernah hidup dengan mengukur kadar isotop karbon-14 di dalam kandungan karbonnya. Dendrokronologi menganggarkan usia pokok dengan menghubungkaitkan gelang pertumbuhan di dalam kayunya dengan jujukan antara tahun yang boleh dirujuk di kawasan terbabit untuk mencerminkan perubahan iklim antara tahun.knonologi merupakan ilmu penentuan kedudukan peristiwa bersejarah dalam masa.la bersandarkan kronometri {penjagaan masa}dan historiograpi yang mengkaji penulisan sejarah dan penggunaan kaedah sejarah.pentarikhan radiokarbon menganggarkan usia benda-benda yang pernah hidup dengan mengukur kadar isotop karbon 14 di dalam kandungan karbonnya dendroknologi menggangarkan usia pokok dengan menghubungkan gelang pertumbuhan di dalam kayunya dengan jujukan antara tahun yang boleh dirujuk di kawasan terbabit untuk mencerminkan perubahan iklim antara tahun kronologi merupakan ilmu penentuan kedudukan peristiwa bersejarah dalam masa

                                     

2. Kalendar dan era

Istilah kalendar dan era di dalam erti sistem koheren tahun-tahun kalendar bernombor membabitkan dua konsep asas kronologi. Contohnya, kalendar yang digunakan sepanjang lapan dalam abad era Masihi mulai abad ke-8 setelah dilancarkan oleh Bede adalah kalendar Julius, tetapi yang mulai tahun 1582 adalah kalendar Gregory. Dionysius Exiguus sekitar tahun 500 merupakan pengasas era Kristian yang kini merupakan sistem paling meluas digunakan di dunia.

                                     

2.1. Kalendar dan era Era ab urbe condita

Ab urbe condita dalam bahasa Latin bermaksud "sejak penubuhan Kota Rom", iaitu tahun 753 SM mengikut perhitungan umum. Ia digunakan untuk menentukan tahun Rom oleh beberapa sejarawan Rom. Sejarawan zaman sekarang lebih kerap menggunakan era ini daripada masyarakat Rom sendiri; kaedah penentuan tahun yang paling umum pada zaman Rom adalah penamaan bersempena dua konsul yang berjawat pada suatu tahun itu. Sebelum kewujudan karya-karya Rom bersejarah dalam edisi kritis moden, bilangan tahun AUC dibubuh sewenang-wenangnya pada tahun konsul oleh para penyunting asal sehingga kelihatan lebih meluas digunakan daripada yang sebenarnya.

Era AUC digunakan secara sistematik buat julung kalinya hanya sekitar tahun 400 M oleh sejarawan Iberia bernama Orosius. Paus Boniface IV pada sekitart tahun 600 nampaknya merupakan orang pertama yang mengaitkan era AUC dengan Anno Domini. AD 1 = AUC 754.

                                     

2.2. Kalendar dan era Era astronomi

Era Anno Domini ciptaan Dionysius Exiguus yang hanya mengandungi tahun-tahun AD atau Masihi dikembangkan oleh Bede kepada era Kristian yang selengkapnya iaitu ditambahnya kesemua tahun-tahun kalendar BC Sebelum Masihi, tetapi tiada tahun sifar). 10 abad selepas Bede, para ahli astronomis Perancis bernama Philippe de la Hire pada thaun 1702 dan Jacques Cassini pada tahun 1740 atas niat semata-mata untuk mempermudah pengiraan tertentu, mempergunakan Sistem Pentarikhan Julius yang diusulkan pada tahun 1583 oleh Joseph Scaliger sekali dengan tahun astronomi yang mengandungi tahun lompat sifar yang mendahului tahun 1 Masihi tetapi tidak tepat bersamaan dengan tahun 1 SM.

                                     

3. Kronologi prasejarah

Sedangkan amat penting kepada pengkaji sejarah, kaedah-kaedah penentuan kronologi digunakan dalam kebanyakan jurus sains, terutamanya astronomi, geologi, paleontologi dan archaeologi.

Dengan tiadanya sejarah bertulis dengan babad-babad dan senarai-senaraj raja, para pengkaji purba abad ke-19 mendapati bahawa mereka boleh mencipta kronologi relatif berasaskan teknik dan corak tembikar. Dalam bidang kaji purba Mesir, William Flinders Petrie mempelopori pentarikhan urutan untuk mendalami zaman Neolitik pradinasti dengan menggunakan kelompok-kelompok artifak sezaman yang tersimpan bersama-sama pada suatu waktu dalam kubur, serta menghitung undur secara teratur dari fasa-fasa bersejarah Mesir yang terawal. Kaedah pentarikhan ini dikenali sebagai penderetan atau seriasi.

Barang-barang tembikar yang ditemui bertingkat-tingkat di tapak-tapak yang agak terpencil, iaitu hasil daripada perdagangan, membantu untuk memperluas jaringan kronologi. Sesetengah budaya menyimpan nama yang diberikan berdasarkan bentuk-bentuk keciriannya kerana langsung tidak diketahui gelaran kendiri kaum kerabatnya: contohnya, "Orang Bikar" di Eropah Utara sewaktu alaf ke-3 SM. Pengkajian kaedah menyusunkan tembikar dan lain-lain artifak budaya dalam suatu turutan terdiri daripada dua peringkat iaitu pengelasan dan tiplogi. Pengelasan mewujudkan kategori untuk tujuan penghuraian, sementara tipologi bertujuan untuk mengenal pasti dan mengupas perubahan yang membolehkan artifak itu ditempatkan ke dalam turutan.

Teknik-teknik makmal yang dicipta terutamanya selepas pertengahan abad ke-20 telah membantu untuk kerap-kali menyemak dan memperhalusi kronologi-kronologi yang dicipta untuk bidang-bidang kebudayaan tertentu. Kaedah-kaedah pentarikhan yang saling tidak berkenaan turut memperkukuh kronologi mengikut prinsip tahkik bukti. Secara ideal, bahan-bahan kaji purba yang digunakan untuk menentukan umur sesebuah tapak seharusnya saling melengkapi dan menyediakan cara untuk menyemak silang. Kesimpulan daripada hanya satu teknik yang tidak disokong sering dikira sebagai tidak boleh dipercayai.                                     

4. Rujukan

 • Porter, T. M., "The Dynamics of Progress: Time, Method, and Measure". The American Historical Review, 1991.
 • Kazarian, K. A.," History of Chronology by B. E. Tumanian,” Journal for the History of Astronomy, 4, 1973, p. 137
 • B. E. Tumanian," Measurement of Time in Ancient and Medieval Armenia,” Journal for the History of Astronomy 5, 1974, pp. 91–98.
 • Hegewisch, D. H., & Marsh, J. 1837. Introduction to historical chronology. Burlington: C. Goodrich.

Templat:Topik Masa Templat:Kronologi                                     
 • Templat: Christian Eschatology Kronologi Wahyu menelitikan seurutan peristiwa yang mengambil tempat dalam Kitab Wahyu, menelitikan oleh sesetengah keterangan
 • Kronologi Cinta adalah merupakan album studio keempat penyanyi Vince Chong. Beliau menerbitkan album ini setelah hampir dua tahun tidak menerbitkan sebarang
 • ilmu ukur masa, merupakan ilmu mengukur masa, jangan disamakan dengan kronologi iaitu ilmu menentukan peristiwa dalam zaman. Webster s Dictionary, 1913
 • Berikut ialah senarai mengikut kronologi kerajaan Turki yang dipimpin oleh Perdana Menteri Turki. Nota: Atatürk, Çakmak, Orbay dan Okyar bertindak sebagai
 • lagi pada sejarah Islam dariapda aspek - aspek sejarah dan politiknya kronologi yang terutama ini adalah hampir keseluruhannya adalah bersifat ketenteraan
 • ciri kedaerahan. Kebanyakan seni bina dapat diklasifikasikan sebagai kronologi gaya yang berubah mengikut peredaran masa sekali gus membayang perubahan
 • Ini merupakan kronologi jadual untuk UEFA Euro 2008. Semua masa tempatan UTC 2 Match Schedule PDF euro2008.com. Dicapai pada 2008 - 04 - 18.
 • Dekad 1450 - an SM merupakan tahun - tahun dari 1459 SM hingga 1450 SM. 1456 SM - Menurut sesetengah kronologi Moses mengetuai Exodus Yahudi dari Mesir.
 • Rencana ini mendokumentasikan kronologi dan epidemiologi SARS - CoV - 2 pada Mei 2020, virus yang bertanggungjawab untuk pandemik COVID - 19 yang berasal dari
 • Rencana ini menyenaraikan halaman yang mengandungi kronologi dan epidemiologi SARS - CoV - 2, virus yang bertanggungjawab untuk wabak koronavirus 2019 - 20