ⓘ Peta. Sebuah peta ialah sebuah gambaran simbolik yang memberi tumpuan terhadap hubungan antara elemen ruang seperti objek, kawasan dan tema. Gambaran sebegini l ..

Kabupaten Sigi

Kabupaten Sigi ialah sebuah kabupaten yang terletak di wilayah Sulawesi Tengah, Indonesia. Ibukotanya adalah Bora, Sigi Biromaru. Kabupaten ini dibentuk berdasarkan Undang-Undang Nombor 27 Tahun 2008, yang merupakan pemekaran dari Kabupaten Donggala.

                                     

ⓘ Peta

Sebuah peta ialah sebuah gambaran simbolik yang memberi tumpuan terhadap hubungan antara elemen ruang seperti objek, kawasan dan tema.

Gambaran sebegini lazimnya dalam bentuk dua dimensi melambangkan rupa bentuk tiga dimensi asal persekitaran dengan skala ditetapkan untuk menggambarkan geografi; walau bagaimanapun peta boleh juga digunakan untuk mewakili sebarang ruang, nyata ataupun bayangan tanpa mengambil kira konteks ataupun skala tetap malah menerapkan unsur dinamik ataupun interaktif berupa tiga dimensi terus misalnya: pemetaan minda, DNA dan sebagainya. Ruang yang dipetakan mungkin dua dimensi, seperti permukaan bumi, tiga dimensi, seperti bahagian dalam bumi, atau ruang yang lebih abstrak dari dimensi apa pun, seperti timbul dalam fenomena pemodelan yang mempunyai banyak pemboleh ubah bebas.

                                     

1. Peta geografi ڤتا ݢيوݢرافي

Kartografi atau pembuatan peta adalah kajian dan praktik pembuatan perwakilan Bumi di permukaan rata, dan orang yang membuat peta disebut kartografer.

Peta jalan mungkin merupakan peta yang paling banyak digunakan hari ini, dan membentuk subset peta navigasi, yang juga merangkumi peta aeronautika dan carta nautika, peta jaringan kereta api, dan peta mendaki dan berbasikal. Dari segi kuantiti, sebilangan besar helaian peta yang dilukis mungkin dibuat oleh tinjauan tempatan, yang dilakukan oleh perbandaran, utiliti, penilai cukai, penyedia perkhidmatan kecemasan, dan agensi tempatan lain. Banyak projek tinjauan kebangsaan telah dilakukan oleh tentera, seperti British Ordnance Survey: sebuah agensi kerajaan awam yang terkenal di peringkat antarabangsa kerana karyanya yang terperinci secara menyeluruh.

Sebagai tambahan kepada maklumat lokasi, peta juga dapat digunakan untuk menggambarkan garisan kontur yang menunjukkan nilai ketinggian, suhu, hujan, dan sebagainya.

                                     

2. Skala dan ketepatan سكالا دان كتڤتن

Banyak peta dilukis ke skala yang dinyatakan sebagai nisbah, seperti 1:10.000, yang bermaksud 1 unit pengukuran di peta bersesuaian dengan 10.000 unit yang sama di permukaan tanah. Pernyataan skala adalah tepat apabila wilayah yang dipetakan cukup kecil sehingga kelengkungan Bumi dapat diabaikan, seperti peta bandar. Pemetaan kawasan yang lebih besar, di mana kelengkungan tidak dapat diabaikan, memerlukan unjuran untuk memetakan dari permukaan Bumi yang melengkung ke satah. Kemustahilan meratakan sfera ke satah tanpa gangguan bermaksud peta tidak boleh mempunyai skala tetap. Sebaliknya, pada kebanyakan unjuran, yang terbaik yang dapat dicapai adalah skala tepat sepanjang satu atau dua jalan unjuran. Kerana skala berbeza di mana-mana, ia hanya dapat diukur secara bermakna sebagai skala titik per lokasi. Sebilangan besar peta berusaha untuk mengekalkan perubahan skala titik dalam batas sempit. Walaupun pernyataan skala adalah nominal, ia biasanya cukup tepat untuk kebanyakan tujuan melainkan peta tersebut merangkumi sebahagian besar bumi. Pada skop peta dunia, skala sebagai satu nombor secara praktikal tidak bermakna di sebahagian besar peta. Sebaliknya, ia biasanya merujuk pada skala di sepanjang khatulistiwa.

Sesetengah peta, yang dipanggil kartogram, skalanya sengaja diganggu untuk mencerminkan maklumat selain dari kawasan darat atau jarak. Sebagai contoh, peta Eropah ini di sebelah kanan telah diganggukan untuk menunjukkan taburan penduduk, sementara bentuk kasar benua masih dapat dilihat.

Contoh lain dari skala yang diganggukan ialah peta London Underground yang terkenal. Struktur geografi asasnya dihormati tetapi garis tiub dan Sungai Thames diluruskan untuk menjelaskan hubungan antara stesen. Berhampiran pusat peta stesen dijarakkan lebih banyak daripada berhampiran peta.

Juga mungkin terdapat ketidaktepatan selanjutnya. Sebagai contoh, kartografer boleh menghilangkan pemasangan ketenteraan atau membuang ciri semata-mata untuk meningkatkan kejelasan peta. Contohnya, peta jalan mungkin tidak menunjukkan landasan kereta api, jalan air yang lebih kecil atau objek bukan jalan lain yang menonjol, dan walaupun ia berlaku, ia mungkin menunjukkannya dengan kurang jelas cth. garis atau garis putus-putus berbanding dengan jalan utama. Dikenali sebagai pemalsuan, praktik ini menjadikan subjek yang diminati pengguna lebih mudah dibaca, tanpa mengorbankan ketepatan keseluruhan. Peta berasaskan perisian selalunya membolehkan pengguna menukar antara ON, OFF dan AUTO mengikut keperluan. Dalam AUTO tahap pengabaian diselaraskan semasa pengguna mengubah skala yang ditunjukkan.

                                     

3. Peraturan undang-undang ڤراتورن اوندڠ-اوندڠ

Beberapa negara mengharuskan semua peta yang diterbitkan mewakili tuntutan kebangsaan mereka tentang pertikaian sempadan. Contohnya:

 • Republik India dan Republik Rakyat China menghendaki bahawa semua peta menunjukkan kawasan pertikaian sempadan China-India demi kepentingan mereka sendiri.
 • Di Rusia, Peta Google menunjukkan Crimea sebagai sebahagian daripada Rusia.

Pada tahun 2010, Republik Rakyat China mula mewajibkan semua peta dalam talian yang dilayani dari China dihos di China, menjadikannya mereka tertakluk pada undang-undang China.

                                     

4. Rujukan رجوكن

Petikan ڤتيكن Bibliografi بيبليوڬرافي
 • Freeman, Herbert, Automated Cartographic Text Placement. White paper.
 • Freeman, H.," Computer Name Placement,” ch. 29, in Geographical Information Systems, 1, D.J. Maguire, M.F. Goodchild, and D.W. Rhind, John Wiley, New York, 1991, 449–460.
 • Mark Monmonier, How to Lie with Maps, ISBN 0-226-53421-9
 • David Buisseret, ed., Monarchs, Ministers and Maps: The Emergence of Cartography as a Tool of Government in Early Modern Europe. Chicago: University of Chicago Press, 1992, ISBN 0-226-07987-2
 • OConnor, J.J. and E.F. Robertson, The History of Cartography. Scotland: St. Andrews University, 2002.
 • Ahn, J. and Freeman, H.," A program for automatic name placement,” Proc. AUTO-CARTO 6, Ottawa, 1983. 444–455.
 • Denis E. Cosgrove ed. Mappings. Reaktion Books, 1999 ISBN 1-86189-021-4
                                     

5. Pautan luar ڤاوتن لوار

 • The History of Cartography Project di University of Wisconsin, sebuah projek penyelidikan yang komprehensif dalam sejarah peta dan pemetaan
 • International Cartographic Association ICA, badan dunia untuk pemetaan dan profesional GIScience
 • Geography and Maps, an Illustrated Guide, oleh kakitangan Perpustakaan Kongres A.S.