ⓘ Barah hati, juga dikenali sebagai kanser hati dan kanser hepar, ialah kanser yang bermula di dalam hati. Kanser yang telah tersebar dari tempat lain ke hati, ya ..

                                     

ⓘ Barah hati

Barah hati, juga dikenali sebagai kanser hati dan kanser hepar, ialah kanser yang bermula di dalam hati. Kanser yang telah tersebar dari tempat lain ke hati, yang dikenali sebagai metastasis hati, lebih biasa daripada yang bermula di hati. Gejala kanser hati mungkin termasuk ketulan atau kesakitan di bahagian bawah sangkar tulang rusuk, bengkak abdomen, kulit kekuningan, mudah lebam, penurunan berat badan, dan kelemahan.

                                     

1. Punca dan diagnosis

Penyebab utama kanser hati ialah sirosis akibat hepatitis B, hepatitis C, atau alkohol. Punca lain termasuk aflatoksin, penyakit hati berlemak bukan alkohol, dan flukes hati. Jenis yang paling biasa adalah karsinoma hepatoselular HCC, yang membentuk 80% kes, dan kolangiokarsinoma. Jenis kurang biasa termasuk neoplasma sista yang mucin dan neoplasma biliari papilari neoplasma. Diagnosis mungkin disokong oleh ujian darah dan pengimejan perubatan dengan pengesahan oleh biopsi tisu.

                                     

2. Pencegahan dan rawatan

Usaha pencegahan termasuk imunisasi terhadap hepatitis B dan merawat mereka yang dijangkiti hepatitis B atau C. Pemeriksaan disyorkan kepada mereka yang mempunyai penyakit hati kronik. Pilihan rawatan mungkin termasuk pembedahan, terapi yang disasarkan, dan terapi radiasi. Dalam kes tertentu, terapi ablasi, terapi embolisasi, atau pemindahan hati boleh digunakan.

                                     

3. Epidemiologi

Kanser hati utama secara global adalah kanser yang paling kerap keenam 6% dan penyebab utama kematian akibat kanser 9%. Pada 2012 ia berlaku pada 782.000 orang dan pada tahun 2015 mengakibatkan 810.500 kematian. Pada 2015, 263.000 kematian akibat kanser hati disebabkan oleh hepatitis B, 167.000 kepada hepatitis C, dan 245.000 kepada alkohol. Kadar kanser hati yang lebih tinggi berlaku di mana hepatitis B dan C adalah biasa, termasuk Asia dan Afrika sub-Sahara. Lelaki lebih kerap dipengaruhi oleh HCC daripada wanita. Diagnosis adalah paling kerap di kalangan mereka yang berumur 55 hingga 65 tahun. Kadar kelangsungan hidup selama lima tahun adalah 18% di Amerika Syarikat. Perkataan "hepatik" dari bahasa Yunani hêpar, bermaksud "hati".