ⓘ Garis masa pandemik COVID-19. Rencana ini menyenaraikan halaman yang mengandungi kronologi dan epidemiologi SARS-CoV-2, virus yang bertanggungjawab untuk wabak ..

Garis masa pandemik COVID-19 di Malaysia

Garis masa pandemik COVID-19 di Malaysia merujuk kepada: Garis masa pandemik COVID-19 di Malaysia 2021 Garis masa pandemik COVID-19 di Malaysia 2020

                                     

ⓘ Garis masa pandemik COVID-19

Rencana ini menyenaraikan halaman yang mengandungi kronologi dan epidemiologi SARS-CoV-2, virus yang bertanggungjawab untuk wabak koronavirus 2019-20 yang berasal dari Wuhan, China sebulan, dan mungkin tidak termasuk semua tindak balas dan langkah utama kontemporari. Tambahan pula, beberapa perkembangan mungkin diketahui atau difahami sepenuhnya hanya dalam keadaan terdahulu.

                                     

1.1. Kronologi Disember 2019

1-18 Disember 2019: Pesakit pertama direkodkan oleh pihak berkuasa China untuk mula menunjukkan gejala pneumonia Wuhan tersebut. Laporan China yang kemudiannya menemui kes terdahulu pada 1 Disember, menunjuk kepada asal usul yang lebih awal. Selain dari kes awal ini, antara 8 dan 18 Disember tujuh kes didokumentasikan, dua daripadanya dikaitkan dengan Pasar Borong Makanan Laut di Wuhan, lima yang lain pula tidak.

30 Disember 2019: "Pemberitahuan segera rawatan radang paru-paru dengan sebab yang tidak diketahui" yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Pentadbiran Kesihatan Kota Wuhan

31 Disember 2019: 27 orang yang mengalami pneumonia yang tidak lagi diketahui telah dilaporkan kepada WHO. Kebanyakan pemilik gerai dari Pasar Borong Makanan Laut China Selatan Wuhan. Tujuh penduduk berada dalam keadaan serius dan mengancam nyawa. Akibatnya, Hong Kong, Macau dan Taiwan mengetatkan proses pemeriksaan ke dalam kawasan mereka.

                                     

1.2. Kronologi Januari 2020

1 Januari 2020: Pasar ikan dan binatang yang disyaki berkaitan dengan kes pneumonia ditutup untuk pembersihan dan pembasmian kuman.

3 Januari 2020: Thailand memulakan pemeriksaan penumpang yang tiba dari Wuhan di empat lapangan terbang yang berbeza. Pada hari yang sama, Singapura mula memeriksa suhu penumpang di Lapangan Terbang Changi.

5 Januari 2020: Penyiasatan awal sebab-sebab pneumonia mengatasi selesema bermusim, SARS, MERS dan selesema burung. Bilangan kes yang dikatakan dilaporkan mencapai 59 orang dengan tujuh dalam keadaan kritikal. Semua pesakit dikuarantin dan 163 orang yang bersentuhan dengan mereka mula dipantau. Pada masa ini, tidak ada laporan mengenai kes penyebaran manusia atau tanda-tanda dari manusia kepada petugas kesihatan.

6 Januari 2020: Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS CDC mengeluarkan jam perjalanan di peringkat 1, dengan cadangan untuk membasuh tangan dan nasihat untuk mengelakkan haiwan, pasaran haiwan, dan hubungan dengan orang yang tidak sihat ketika melakukan perjalanan ke Wuhan.

9 Januari 2020: WHO mengesahkan bahawa coronavirus baru telah diasingkan dari satu orang yang dirawat di hospital. Pada hari yang sama, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Eropah memuat penilaian risiko pertama. WHO juga melaporkan bahawa pihak berkuasa China telah bertindak dengan cepat untuk mengenal pasti koronavirus baru dalam masa beberapa minggu selepas bermulanya kejadian ini, dengan jumlah orang yang diuji positif berjumlah 41 orang. Kematian pertama akibat virus itu berlaku pada lelaki berusia 61 tahun yang merupakan pelanggan biasa di pasaran. Beliau mempunyai beberapa keadaan perubatan yang penting, termasuk penyakit hati kronik dan dia meninggal akibat kegagalan jantung dan pneumonia. Insiden ini dilaporkan di China oleh Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan melalui media negara China pada 11 Januari.

10 Januari 2020: Data penjadualan gen dari coronavirus Wuhan yang terpencil, virus dari keluarga yang sama seperti coronavirus SARS, yang dispos di Virological.org oleh penyelidik dari Universiti Fudan, Shanghai. Tiga Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China, salah seorang daripada Akademi Sains Perubatan China, dan satu dari Hospital Jinyintan di Wuhan telah diposkan pada halaman Global Initiative on Sharing All Influenza GISAID. Pada hari yang sama, Public Health England mengeluarkan garis panduannya.

11 Januari 2020: Di China, lebih daripada 700 hubungan dekat dan 41 kes yang disahkan, termasuk lebih daripada 400 pekerja kesihatan, telah dipantau, tanpa sebarang kes baru dilaporkan di China sejak 5 Januari. WHO menerbitkan panduan awal mengenai nasihat perjalanan, ujian makmal dan penyiasatan perubatan.

13 Januari 2020: CDC mengumumkan bahawa genom itu telah didaftarkan dalam pangkalan data genetik Institut Kesihatan Kebangsaan serta GenBank. Pada hari yang sama, Thailand mengumumkan kes pertama 2019-nCoV di negaranya, kali pertama berlaku di luar China. Wanita berusia 61 tahun yang dijangkiti merupakan penduduk Wuhan, tidak pergi Pasar Borong Makanan Laut Huanan, tetapi telah diketahui telah pergi ke pasar lain. Beliau tiba di Bangkok pada 8 Januari.

14 Januari 2020: Dua daripada 41 kes yang disahkan di Wuhan termasuk pasangan suami isteri, meningkatkan kemungkinan penularan manusia ke manusia.

15 Januari 2020:

 • WHO menerbitkan protokol ujian diagnosis untuk 2019-nCoV, yang dibangunkan oleh pasukan virologi Hospital Charité.
 • Kematian kedua berlaku pada seorang lelaki berusia 69 tahun di China.

16 Januari 2020: WHO diberitahu oleh Kementerian Kesihatan, Buruh dan Hal Ehwal Sosial Jepun bahawa seorang lelaki berusia 30 tahun China telah diuji positif menggunakan 2019-nCoV semasa rawatan di hospital antara 10 dan 15 Januari. Beliau belum lagi melawat Pasar Makanan Laut Huanan, tetapi mungkin mempunyai hubungan dekat dengan penduduk terjejas di Wuhan.

17 Januari 2020: Kes kedua tahun 2019-nCoV di Thailand dilaporkan mengenai wanita berusia 74 tahun yang tiba di Bangkok dalam penerbangan dari Wuhan. Bilangan kes yang disahkan oleh ujian makmal telah meningkat kepada 45 orang di China.

18 Januari 2020: China melaporkan 17 kes ujian makmal yang disahkan, dengan tiga kes dalam keadaan kritikal. Bilangan kes yang mengesahkan makmal telah meningkat kepada 62 orang di China, dengan usia antara 30 hingga 79 tahun, di mana 19 telah pulih dan lapan kekal dalam keadaan kritikal.

19 Januari 2020: Kes pertama yang disahkan dilaporkan di China dari luar Wuhan, satu di wilayah Guangdong dan dua di Beijing. Kematian baru juga telah dilaporkan di Wuhan, menjadikan jumlah kematian di China kepada tiga orang.

20 Januari 2020: Kes pertama yang disahkan dilaporkan di Korea Selatan. Beijing dan Guangdong masing-masing melaporkan kes tambahan tiga dan 13 makmal yang dilaporkan. Shanghai mengesahkan kes pertama, menjadikan jumlah kes makmal yang disahkan di China kepada 218 kes. Pasukan penyelidik dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China mengesahkan bahawa koronavirus dapat ditularkan dari manusia ke manusia. Sekurang-kurangnya dua orang telah dijangkiti semasa mereka beratus-ratus batu dari Wuhan.

21 Januari 2020:

 • Kes-kes baru juga telah dilaporkan di luar tanah besar China. Taiwan melaporkan kes makmal pertama yang disahkan. Amerika Syarikat pula mengesahkan kes pertama di Amerika Utara yang dilaporkan di negeri Washington.
 • Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengumumkan bahawa ia akan mengadakan mesyuarat kecemasan mengenai wabak virus pada 22 Januari untuk menentukan sama ada virus itu dikelaskan sebagai "kebimbangan kesihatan awam yang mengganggu dunia".
 • Kes yang disahkan dilaporkan di beberapa lokasi baru di China. Wilayah Zhejiang dan Tianjin melaporkan kes-kes yang disahkan oleh makmal, 5 di Zhejiang dan 2 di Tianjin. Guangdong melaporkan 3 lagi kes makmal yang disahkan. Wilayah Shanghai dan Henan masing-masing melaporkan kes tambahan 4 dan 1 makmal yang telah disahkan. Satu kes yang mengesahkan makmal dilaporkan di wilayah Sichuan, dan Chongqing melaporkan 5 kes yang disahkan oleh makmal. Shandong, Hunan, dan Yunnan masing-masing melaporkan satu kes yang mengesahkan makmal. Jiangxi dilaporkan 2 kes yang mengesahkan makmal. Secara keseluruhan, jumlah kes yang disahkan makmal di China meningkat kepada 312 orang dan jumlah kematian meningkat kepada 6 orang.
 • 15 jangkitan kakitangan perubatan Wuhan dilaporkan, 14 daripadanya berkemungkinan berasal dari penyebar super.

22 Januari 2020:

 • Data baru menunjukkan penyebaran pesat penyakit ini pada masa ini dan juga peningkatan kadar penularan virus.
 • 2 kes positif disahkan makmal dilaporkan di Thailand, meningkatkan jumlah kes yang disahkan makmal di Thailand kepada 4 kes.
 • Macau dan Hong Kong melaporkan kes-kes yang disahkan oleh makmal pertama mereka. Beijing melaporkan kes tambahan 5 makmal yang disahkan, manakala Guangdong melaporkan kes 9 makmal yang disahkan tambahan. Shanghai melaporkan kes tambahan 5 makmal yang telah disahkan, manakala Tianjin melaporkan tambahan 2 kes yang telah disahkan oleh makmal. Zhejiang dan Jiangxi melaporkan masing-masing 5 dan 1 makmal yang disahkan makmal. Liaoning dilaporkan 1 kes yang mengesahkan makmal. Guizhou, Fujian, Anhui, Shanxi dan Ningxia masing-masing melaporkan 1 kes makmal yang telah disahkan. Hainan melaporkan 4 kes yang telah disahkan oleh makmal. Hunan melaporkan 3 kes makmal yang disahkan tambahan. Guangxi dilaporkan 2 kes yang mengesahkan makmal. Keseluruhannya, kes di China meningkat kepada 541 kes dan jumlah kematian menjadi 17 orang. Sebagai tindak balas, kerajaan mengumumkan kuarantin sehingga notis selanjutnya dengan membatalkan penerbangan dan perjalanan kereta api dari Wuhan, dan membatalkan perkhidmatan pengangkutan awam di Wuhan berkuatkuasa pukul 09.00 waktu tempatan 02.00 UTC, UTC+ 08.00 pada 23 Januari.
 • Pada malam 22 Januari 2020, Hong Kong melaporkan kes dari makmal kedua yang disahkan positif.
 • Jawatankuasa kecemasan WHO tidak dapat mencapai kesepakatan sama ada wabak tersebut harus diklasifikasikan sebagai PHEIC kerana kekurangan maklumat. Jawatankuasa kecemasan WTO akan meneruskan perbincangan pada hari Khamis.

23 Januari 2020:

 • Wuhan menangguhkan semua pengangkutan awam dari pukul 10 pagi dan seterusnya, termasuk semua laluan bas, metro dan feri. Di samping itu, semua perjalanan kereta api dan penerbangan telah dihentikan. Macau juga melaporkan kes makmal kedua yang positif, seorang lelaki berusia 66 tahun dari Wuhan.
 • Singapura melaporkan kes pertama disahkan makmal, seorang lelaki berumur 66 tahun dari China.
 • Vietnam mengesahkan dua kes, seorang bapa dan anak lelaki berusia 66 tahun dan 28 tahun dari China.
 • Jiangsu dan Heilongjiang melaporkan kes-kes yang disahkan oleh makmal pertama mereka. Guangxi melaporkan tiga kes tambahan makmal yang telah disahkan positif.
 • Seorang pelajar Universiti Texas A&M di College Station, Texas mungkin telah tercemar dengan koronavirus selepas melakukan perjalanan ke Wuhan dan kembali dengan gejala khas virus itu. Pesakit seorang lelaki berusia 20-an, telah dikuarantin sementara menunggu keputusan makmal.

24 Januari 2020:

 • 70.000 pawagam China ditutup sehingga notis selanjutnya. Wilayah dan bandar seperti Hubei, Chongqing, Shanghai, Beijing, Hunan, Guangdong, Zhejiang, Anhui, dan Tianjin mengisytiharkan kecemasan kesihatan awam tahap 1 sangat tinggi. Bandar Jingzhou dikuarantinkan justeru meningkatkan bilangan orang di bandar-bandar yang dikuarantin kepada 35 juta orang. Shanghai Disneyland, Kota Terlarang, dan tarikan pelancong lain ditutup sehingga notis lanjut mengenai "wabak penyakit".
 • Amerika Syarikat, Jepun dan Korea Selatan mengesahkan kes kedua mereka. Singapura mengesahkan kes kedua dan ketiga.
 • Shandong melaporkan 6 kes tambahan yang disahkan di makmal. Hunan melaporkan 15 kes tambahan yang disahkan di makmal. Liaoning melaporkan 1 kes tambahan yang disahkan di makmal. Fujian melaporkan 4 kes tambahan yang disahkan di makmal. Anhui melaporkan 6 kes tambahan disahkan di makmal. Ningxia melaporkan 1 kes tambahan yang disahkan di makmal.
 • Kes pertama koronavirus baru di Eropah berlaku di Perancis, iaitu di Paris dan Bordeaux. Hong Kong mengesahkan kes kelima mereka.

25 Januari 2020:

 • Hong Kong mengisytiharkan perintah darurat. Hong Kong mengumumkan ia akan menutup sekolah sehingga 17 Februari. Hong Kong Disneyland dan Ocean Park ditutup sehingga notis selanjutnya.
 • Politburo Parti Komunis China mengadakan pertemuan untuk membincangkan pencegahan dan kawalan koronavirus. Xi Jinping, Setiausaha Agung Parti Komunis China dan Presiden China, menyatakan bahawa negara menghadapi "situasi yang serius" kerana jumlah orang yang dijangkiti semakin cepat.
 • Kecemasan Kesihatan Tahap 1 dikemukakan secara kronologi di 10 wilayah dan 3 wilayah autonomi seperti Jiangsu, Hainan, Xinjiang, Heilongjiang, Henan, Gansu, Liaoning, Shanxi, Shaanxi, Qinghai, Jilin, Ningxia, dan Mongolia Dalam. Heilongjiang, Henan, Gansu, Liaoning, Shanxi, Shaanxi, Qinghai, Jilin, Ningxia, dan Mongolia Dalam. Ini sekarang berlaku di 30 daripada 31 wilayah Republik Rakyat China dengan kes yang dilaporkan, kecuali Tibet.
 • Australia mengesahkan empat kes pertama, satu di Victoria dan tiga di New South Wales. Malaysia melaporkan tiga kes pertama di Johor Bahru. Jepun mengesahkan kes ketiga. Kanada mengesahkan kes yang disyaki pertama yang masih diperhatikan. Thailand melaporkan dua kes baru, menjadikan jumlah kes dilaporkan kepada tujuh. Singapura mengesahkan kes keempatnya.

26 Januari 2020:

 • Amerika Syarikat mengesahkan kes ketiga dan keempat, kedua-duanya berlaku di California. Macau mengesahkan tiga kes tambahan, menjadikan jumlah itu menjadi lima orang. Hong Kong telah mengesahkan kes keenam, ketujuh dan kelapan. Thailand mengesahkan kes kelapannya. Satu daripada lima pesakit telah keluar dari hospital. Terdapat 39 kes lain yang disyaki sedang menunggu pengesahan.
 • Shanghai melaporkan kes kematian pertamanya, seorang lelaki berusia 88 tahun.

27 Januari 2020:

 • Mongolia menutup sempadan dengan China, sekolah ditutup sehingga 2 Mac, dan meminta semua perjumpaan awam dibatalkan. Wuhan menggantung visa, perkhidmatan pasport untuk rakyat China sehingga 30 Januari.
 • Kanada melaporkan kes pertama yang disahkan dan kes yang disyaki yang lain. Pegawai kementerian kesihatan telah mengesahkan kes kelima virus korona di Australia, dan telah mengesyaki 5 kes tambahan. Kementerian Kesihatan Sri Lanka mengesahkan kes pertama virus korona, seorang wanita berusia 43 tahun dari China. Satu kes juga disahkan di Kemboja. Singapura mengesahkan kes kelima, warganegara China berusia 56 tahun yang tiba dari Wuhan pada 18 Januari.
 • Malaysia dan Filipina berhenti memberikan visa kepada warga dari Wuhan. Manakala Indonesia, AS, dan United Kingdom mengeluarkan nasihat perjalanan dan amaran perjalanan ke China.

28 Januari 2020:

 • Thailand mengesahkan enam lagi kes, menjadikan jumlah keseluruhan dijangkiti kepada 14 orang. Thailand mula mengimbas semua pelancong dari China dengan serta merta.
 • Singapura mengesahkan dua lagi kes, membawa jumlah yang dijangkiti di Singapura kepada tujuh orang. Jepun mengesahkan 3 kes tambahan, membawa jumlah yang dijangkiti di Jepun kepada tujuh orang, termasuk seorang lelaki yang tidak pernah melawat bandar Wuhan. Beliau bekerja sebagai pemandu bas pelancongan dan telah memimpin satu kumpulan dari Wuhan pada awal Januari. Kes pertama koronavirus yang disahkan oleh Jerman, dilaporkan hari sebelumnya, pesakit adalah warganegara Jerman yang tidak mengembara ke China. Bagaimanapun, dia mempunyai hubungan rapat dengan rakan sekerja dari China yang dilaporkan telah mula berasa sakit semasa penerbangan pulang ke Shanghai dan dia didiagnosis dengan jangkitan koronavirus selepas tiba di China. Jerman kemudian mengesahkan 3 kes baru, kesemuanya rakan sekerja pesakit yang disahkan dari yang pertama Taiwan melaporkan kes yang disahkan kelapan: pasangan pesakit yang baru saja tamat mengembara dari China. Ini adalah kes pertama penularan 2019-nCov di dalam negara ini. Kes baru telah disahkan di Perancis, pelancong tua dari China yang berada dalam keadaan kritikal.

29 Januari 2020:

 • Tibet melaporkan satu kes suspek virus corona pertama, dan kemudian mengisytiharkan kecemasan kesihatan peringkat 1, menjadi kawasan pentadbiran terakhir untuk melaksanakannya.
 • Finland melaporkan kes pertama koronavirus di Lapland, seorang pelancong yang meninggalkan Wuhan sebelum ia dikuarantin.
 • Jepun mengesahkan 4 kes tambahan di mana ia merupakan kes pertama yang disyaki berlaku penghantaran manusia ke manusia virus korona di Jepun, salah satunya adalah pemandu pelancong yang berada di dalam bas yang sama dengan pemandu yang mengesahkan virus korona pada 28 Januari.

30 Januari 2020:

 • India mengesahkan kes pertama koronavirus dalam seorang pelajar yang kembali dari Universiti Wuhan ke Kerala. Filipina mengesahkan kes pertama koronavirus di dalam seorang wanita dari China yang tiba di Manila melalui Hong Kong pada 21 Januari.
 • Malaysia melaporkan satu kes tambahan seorang wanita China berusia 48 tahun yang diasingkan di Hospital Permai, Johor Bahru, membawa jumlahnya kepada 8 kes. Jepun mengesahkan tiga lagi kes membawa jumlah keseluruhan kepada 14 kes.
 • Tibet mengesahkan kes pertama yang sebelum ini dikelaskan sebagai suspek ; Kes itu telah disahkan di semua 31 daerah pentadbiran di Republik Rakyat China.
 • WHO memutuskan untuk mengadakan mesyuarat kecemasan jawatankuasa mengenai peraturan kesihatan antarabangsa mereka untuk menimbang semula status darurat kesihatan global. Mesyuarat kecemasan ini disebabkan "terutamanya bukti peningkatan jumlah kes, penularan manusia ke manusia di luar China, dan perkembangan penghantaran berikutnya. Mesyuarat Jawatankuasa dirancang untuk bermula jam 13:30 waktu Geneva UTC+ 01:00.
 • Amerika Syarikat mengesahkan kes keenamnya, pasangan pesakit lain di Chicago. Ini adalah kes pertama penghantaran manusia ke manusia di Amerika Syarikat.

31 Januari 2020:

 • Pakar-pakar kesihatan China memberi amaran kepada orang ramai bahawa pesakit koronavirus boleh dijangkiti semula. China mulakan operasi pemulangan rakyatnya semula ke Wuhan.
 • United Kingdom dan Rusia mengesahkan kes jangkitan koronavirus pertama mereka. Kes pertama di Sweden dan Sepanyol disahkan positif. Kes ketujuh pula disahkan positif di A.S. di Santa Clara, California. Satu kes koronavirus keempat di Kanada telah disahkan di London, Ontario. Thailand mengesahkan 5 lagi kes dengan penularan manusia ke manusia yang pertama di dalam negara pemandu oleh seorang teksi tempatan, menjadikan jumlah itu menjadi 19.
                                     

1.3. Kronologi Februari 2020

1 Februari 2020:

 • Vietnam mengesahkan kes keenamnya di Wilayah Khánh Hòa, satu lagi penularan domestik dalam hubungan kenalan. Singapura mempunyai dua lagi kes koronavirus, menjadikan jumlah kepada 18 orang dijangkiti. Australia melaporkan tiga lagi kes, termasuk dua kes pertama di Australia Selatan, membawa jumlah kepada 12 orang dijangkiti. Jepun melaporkan dua lagi kes, meningkatkan jumlahnya kepada 15 orang. Korea Selatan mengesahkan kes koronavirus ke-12, seorang lelaki China berusia 49 tahun yang bekerja sebagai pemandu pelancong di Jepun.

2 Februari 2020:

 • Amerika Syarikat mengesahkan tiga lagi kes, semua di California, menjadikan jumlah itu menjadi 11. Dua penumpang Jerman di pesawat pengangkut ketika pemindahan pulang dari Wuhan diuji positif untuk virus itu, menjadikan jumlah kes kepada 12 orang.
 • Vietnam mengumumkan kes ketujuh COVID-19, orang Vietnam-Amerika yang telah berehat selama dua jam di Lapangan Terbang Wuhan sebelum berlepas ke Vietnam. Korea Selatan melaporkan tiga lagi kes, membawa jumlah disahkan kepada 15 orang. UAE melaporkan kes kelimanya. India mengumumkan kes kedua.
 • Kematian pertama yang disahkan dari COVID-19 di luar tanah besar China diumumkan di Filipina. Kes itu ialah seorang lelaki berusia 44 tahun yang merupakan rakan kes pertama yang disahkan di negara ini; kedua-dua warga China dari Wuhan yang tiba di Cebu melalui Hong Kong pada 21 Januari. Beliau sebelum itu berada dalam keadaan stabil sebelum meninggal dunia pada 1 Februari.

4 Februari

 • Singapura mengumumkan 6 kes terbaru koronavirus, termasuk seorang warga Indonesia.
 • Kes koronavirus pertama yang disahkan berlaku di Belgium.
 • Kes kematian kedua akibat koronavirus diluar daratan China berlaku di Hong Kong. Mangsa ialah seorang lelaki dari Wuhan berusia 39 tahun.

5 Februari

 • Jepun mengesahkan 10 kes baru, dari kapal pelayaran Diamond Princess yang dikuarantin berdekatan Yokohama, sehingga jumlahnya menjadi 33 kes. Terdapat lebih dari 3.500 di dalam kapal untuk diuji.
 • Korea Selatan mengesahkan dua kes dari 2019-nCoV termasuk seorang pesakit yang kembali dari Singapura. Hal itu menjadikan jumlah kes menjadi 18 kes.

6 Februari

 • Malaysia mengesahkan dua kes lagi, sehingga jumlah kes menjadi 14 kes. Salah satu kes terjadi penularan antara manusia yang dijangkiti, yang pertama kali terjadi di Malaysia.

13 Februari

 • Jepun melaporkan terdapat kematian seorang pesakit meninggal dunia akibat koronavirus korona pertama di negaranya sekaligus ketiga di luar China. Dia merupakan seorang perempuan berusia 80 tahun yang meninggal di Prefektur Kanagawa.

15 Februari

 • Kes Kematian pertama di luar Asia telah disahkan iaitu seorang pelancong warga China berusia 80 tahun di Perancis.

19 Februari

 • Kementerian Kesihatan dan Pendidikan Kedoktoran Iran mengumumkan 2 rakyatnya disahkan positif koronavirus baru Qom dimana dua pesakit terkorban.

20 Februari

 • Korea Selatan melaporkan kes pertama akibat koronavirus di negaranya. Dia merupakan seorang perempuan berusia 61 tahun asal Daegu.

21 Februari

 • Israel dan Lubnan melaporkan kes pertama masing-masing akibat koronavirus di negaranya.


                                     

1.4. Kronologi Mac 2020

2 Mac

 • Australia mengesahkan tiga kes baru, sehingga jumlah menjadi 29 kes. Australia juga mengesahkan kes penularannya dari manusia ke manusia yang pertama.
 • Portugal mengesahkan dua kes pertamanya, satu di antaranya telah kembali dari Itali, yang lain dari Sepanyol.
 • Arab Saudi mengesahkan ke pertama mereka, seorang warga negara yang telah melakukan perjalanan ke Iran dan kembali ke Arab Saudi melalui Bahrain.
                                     
 • Garis masa pandemik COVID - 19 di Malaysia merujuk kepada: Garis masa pandemik COVID - 19 di Malaysia 2020 Garis masa pandemik COVID - 19 di Malaysia 2021
 • Berikut merupakan garis masa pandemik COVID - 19 di Malaysia pada tahun 2021. Rahim, Rahimy 1 January 2021 Covid - 19 2, 068 new cases, three fatalities
 • epidemiologi SARS - CoV - 2 pada Mei 2020, virus yang bertanggungjawab untuk pandemik COVID - 19 yang berasal dari Wuhan, Hubei, tanah besar China. Beberapa perkembangan
 • telah mencatat 18.434.928 kes dengan 477.985 kematian. Garis masa pandemik COVID - 19 Pandemik COVID - 19 mengikut negara dan wilayah Coronavirus update live
 • Rencana ini menyenaraikan kesan pandemik COVID - 19 di Timor Leste, dan mungkin tidak termasuk semua tindak balas utama dan langkah kontemporari. Pada 21
 • Impak pandemik COVID - 19 terhadap agama Impak pandemik COVID - 19 terhadap politik Impak pandemik COVID - 19 terhadap sukan Impak pandemik COVID - 19 terhadap
 • Pandemik COVID - 19 di Malaysia merupakan sebahagian daripada pandemik penyakit koronavirus 2019 COVID - 19 yang sedang melanda seluruh dunia berpunca daripada
 • Pandemik COVID - 19 juga dikenali sebagai pandemik koronavirus atau wabak koronavirus ialah pandemik penyakit koronavirus 2019 yang sedang berlaku secara
 • Pandemik COVID - 19 telah disahkan merebak ke Laos pada Mac 2020. Laos dilihat lebih terdedah kepada penyakit ini akibat daripada sistem penjagaan kesihatan
 • Rencana ini menyenaraikan impak pandemik COVID - 19 di Kota Vatikan, dan mungkin tidak termasuk semua tindak balas dan langkah utama kontemporari. Dengan
 • Pandemik COVID - 19 telah disahkan merebak ke Yaman apabila kes pertama yang disahkan di Hadramaut dilaporkan pada 10 April 2020. Negara ini dilihat sebagai