ⓘ Alam sekitar - Jabatan Alam Sekitar, Kesatuan Pemuliharaan Alam Sekitar Antarabangsa, Sains alam sekitar, Kementerian Alam Sekitar dan Air Malaysia, Malaysia ..

Jabatan Alam Sekitar

Jabatan Alam Sekitar merupakan agensi kerajaan Malaysia yang ditugaskan untuk mentadbir isu-isu berkaitan dengan alam sekitar dan memantau penguatkuasaan aktiviti berkaitan flora dan fauna. Alam sekitar menjadi mangsa kepada pembangunan industri, perumahan, infrastruktur dan lain-lain.

Kesatuan Pemuliharaan Alam Sekitar Antarabangsa

International Union for Conservation of Nature ialah pertubuhan antarabangsa yang mengkhususkan pemuliharaan sumber semula jadi. Diasaskan pada 1948, dengan ibu pejabatnya di kawasan Tasik Geneva di Gland, Switzerland, IUCN mempertemukan 83 negara, 108 agensi pemerintahan, 766 pertubuhan bukan kerajaan, dan 81 pertubuhan antarabangsa serta juga sekitar 10.000 pakar dan ahli sains daripada negara-negara di seluruh dunia. Misi IUCN adalah untuk mempengaruhi, menggalakkan, dan membantu persatuan-persatuan di seluruh dunia memuliharakan keutuhan dan kepelbagaian alam sekitar serta memastikan b ...

Sains alam sekitar

Sains alam sekitar ialah kajian tentang saling bertindakbalas antara juzuk-juzuk fizik, kimia, dan biologi di dalam alam semula jadi. Tumpuannya adalah kepada pencemaran dan kemerosotan persekitaran yang diakibatkan oleh kegiatan-kegiatan manusia, serta kesannya terhadap biokepelbagaian. Sains ini juga mengkaji kemampanan alam sekitar terhadap pembangunan, baik tempatan mahupun sejagat. Sains alam sekitar memang merupakan satu bidang antara disiplin yang bukan sahaja memperoleh bahan-bahan pengetahuannya daripada bidang-bidang sains teras, tetapi juga daripada kajian-kajian bukan sains sep ...

Kementerian Alam Sekitar dan Air Malaysia

Kementerian Alam Sekitar dan Air Malaysia merupakan salah satu kementerian di bawah Kerajaan Malaysia yang terbentuk daripada Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim dan Kementerian Air, Tanah dan Sumber Asli. Kini, KASA diterajui oleh Tuan Ibrahim Tuan Man, selaku Menteri Alam Sekitar dan Air dan Ahmad Masrizal Muhammad sebagai timbalan menteri yang telah mengangkat sumpah pada 10 Mac 2020.

Alam Sekitar Malaysia

Alam Sekitar Malaysia merujuk kepada Biom dan Geologi yang membentuk alam semula jadi di negara Asia Tenggara. Malaysia merupakan Negara megadiversiti, dengan Biokepelbagaian lingkungan flora dan fauna ditemui dalam pelbagai ecoregions di seluruh negara. Hutan hujan tropika merangkumi antara 59% untuk 70% Malaysia jumlah kawasan tanah, yang 11.6% murni. Malaysia telah kelima terbesar di dunia bakau kawasan yang berjumlah lebih dari satu setengah juta hektar.

Hari Alam Sekitar

Hari Alam Sekitar atau) dilancarkan oleh Perhimpunan Agung PBB pada tahun 1972. Setiap tahun, hari ini diadakan di bandar yang berlainan dan disambut dengan eksposisi antarabangsa pada minggu 5 Jun. Program Persekitaran PBB, juga ditubuhkan pada 1972, menggunakan HAS untuk membangkitkan kesedaran mengenai alam sekitar dan menarik perhatian politik dan tindakan awam.