ⓘ Hayat - Hidupan, Həyat, Separuh hayat, Pembelajaran sepanjang hayat, Kitar hayat keluaran perisian, nyahkekaburan ..

Hidupan

Hidupan Tulisan Jawi:هيدوڤن juga benda hidup, organisma, ialah benda bernyawa yang hidup di alam semesta ini dengan ciri-ciri yang membezakan benda hidup dengan benda bukan hidup seperti menjalankan proses fisiologi dll. daripada yang tidak ada, sama ada kerana fungsi sedemikian telah berhenti mereka telah mati, atau kerana mereka tidak pernah mempunyai fungsi sedemikian dan dikelaskan sebagai tidak bernyawa. Pelbagai bentuk hidupan wujud, seperti tumbuh-tumbuhan, haiwan, kulat, protista, dan monera. Kriteria ini kadang-kadang boleh menyebabkan kekaburan dan mungkin tidak boleh menentukan ...

Separuh hayat

Separuh hayat bagi sesuatu kuantiti yang tertakluk kepada pereputan secara eksponen adalah masa yang diperlukan bagi kuantiti tersebut untuk menyusut sebanyak setengah daripada nilai asalnya. Konsep ini berasal daripada kajian dalam reputan radioaktif, tetapi kini juga digunakan dalam bidang-bidang lain. Jadual di sebelah kanan menunjukkan susutan kuantiti dari segi tempoh separuh hayat yang telah berlalu.

Pembelajaran sepanjang hayat

Pembelajaran Sepanjang Hayat ataupun pembelajaran sepanjang umur bermaksud aktiviti pelajaran dan pembelajaran yang dilaksanakan sepanjang hayat khususnya orang dewasa. PSH dianggap bermanfaat kepada individu kerana ia dapat membaiki kehidupan seseorang menerusi peningkatan kemahiran kerja, pembaikan sahsiah diri dan juga penambahan ilmu pengetahuan.

Kitar hayat keluaran perisian

Kitar hayat perisian merujuk kepada fasa-fasa pembangunan dan kematangan bagi sesebuah perisian komputer - dari pembangunan awalnya, sehingga akhirnya dikeluarkan, dan versi-versi kemaskini bagi versi yang sudah dikeluarkan untuk membantu memperbaiki perisiannya atau memperbetulkan pepijat yang wujud dalam perisian tersebut.

Separuh hayat (nyahkekaburan)

Separuh hayat ialah kuantiti yang tertakluk kepada pereputan eksponen adalah masa yang diperlukan bagi kuantiti tersebut untuk menyusut sebanyak setengah daripada nilai asalnya. Separuh hayat juga boleh merujuk kepada: Dalam sains: Separuh hayat biologi, berkenaan dengan organisma juga merujuk kepada "separuh hayat penghapusan", parameter farmakokinetik dalam perubatan Separuh hayat berkesan, separuh hayat radioaktif berkesan dalam organisma selepas mengambil kira pengumuhan. Permainan Half-Life: Half-Life merujuk kepada: Half-Life siri, sebuah permainan video oleh Valve Half-Life: Opposin ...